112 ΠΜ

Διαβάστε τις οδηγίες που δίνουν οι όμμοροι δήμοι στους πολίτες, για την ελεγχόμενη έκρηξη πυρομαχικών στην 112 ΠΜ. Τι πρέπει να προσέξουν οι κάτοικοι.

 

 

Δύο βόμβες παλαιού τύπου πρόκειται να εξουδετερωθούν με ελεγχόμενες εκρήξεις την Κυριακή 10 Σεπτεμβρίου 2016 στο στρατιωτικό Αεροδρόμιο Ελευσίνας από την 112 ΠΜ.

Οι δήμοι Ελευσίνας και Ασπροπύργου καλούν τους κατοίκους της περιοχής να εκκενώσουν την περιοχή για ορισμένες ώρες, καθώς επίσης πρέπει να να προβούν σε κάποιες συγκεκριμένες ενέργειες για να προστατεύσουν τα σπίτια τους από ορισμένες υλικές ζημιές.

Η ανακοίνωση του δήμου Ελευσίνας έχει ως εξής:

«Όπως μας ενημέρωσαν οι αρμόδιοι της 112ΠΜ (στρατιωτικό αεροδρόμιο Ελευσίνας), την Κυριακή 10-9-2017 από 08:00 μέχρι 15:00 εντός του στρατιωτικού αεροδρομίου Ελευσίνας θα εξουδετερωθούν δύο (2) βόμβες παλαιού τύπου με ελεγχόμενες εκρήξεις.

Παρακαλούνται, όσοι κατοικούν ή εργάζονται σε σημεία μέχρι περίπου 1.400 μέτρα από το σημείο της έκρηξης (Κόκκινη Εκκλησιά, Ψάρι και Γκορυτσά – βλ. συνημμένο χάρτη), για μέγιστη ασφάλεια:

• Τις ανωτέρω ώρες να εκκενώσουν την περιοχή, αφού πρώτα μεριμνήσουν να είναι ανοιχτά τα παράθυρα των οικιών ή των χώρων εργασίας, προκειμένου να αποφευχθεί θραύση κρυστάλλων λόγω του ωστικού κύματος.
• Αν δεν εκκενώσουν την περιοχή τις συγκεκριμένες ώρες και παραμείνουν σ’ αυτήν με δική τους ευθύνη:

  • Να μην κυκλοφορούν εντός της ανωτέρω περιοχής τις συγκεκριμένες ώρες, αλλά να βρίσκονται μέσα στα οικήματα (κατοικίες ή επιχειρήσεις).
  • Να έχουν στα οικήματα, εντός των οποίων θα βρίσκονται, ανοιχτά τα παράθυρα, για αποφυγή τραυματισμών, λόγω ενδεχόμενης θραύσης κρυστάλλων από το ωστικό κύμα και να βρίσκονται μακριά από παράθυρα.

Εξυπακούεται ότι δεν υφίσταται λόγος δημιουργίας πανικού».

Αυτή είναι η ανάρτηση του δημάρχου Ελευσίνας Γιώργου Τσουκαλά στο facebook:

 

Αναλυτικά η επείγουσα ανακοίνωση του Δημάρχου Ασπροπύργου είναι η εξής:

«Ο Δήμαρχος Ασπροπύργου και Μέλος του Δ.Σ. της Κ.Ε.Δ.Ε, κ. Νικόλαος Μελετίου, ενημερώνει τους Πολίτες που διαμένουν, έχουν επιχειρήσεις ή εργάζονται στις περιοχές – συνοικίες, «Αεροδρόμιο», «Γκορυτσά», «Τρύπα Αλεπούς», «Κόκκινη Εκκλησιά», «Ψάρι» και «Θερμοκήπια», για την προγραμματισμένη επιχείρηση εξουδετέρωσης δύο (2) βομβών του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου, πολύ μεγάλης ισχύος (500 λιμπρών/lb), που βρέθηκαν στο χώρο της 112ης Πτέρυγας Μάχης της Πολεμικής Αεροπορίας (Αεροδρόμιο Ελευσίνας). Η όλη επιχείρηση θα εκδηλωθεί την προσεχή Κυριακή, 10 Σεπτεμβρίου 2017, με μέγιστη διάρκεια εφτά (7) ώρες, δηλαδή, από τις 08:00 έως τις 15:00.

Επειδή, το σημείο όπου θα λάβει χώρα η προσπάθεια εξουδετέρωσης των δύο (2) βομβών, συνορεύει με τη συνοικία του Ασπροπύργου «Αεροδρόμιο», οι κάτοικοί της εν λόγω περιοχής, θα πρέπει να απομακρυνθούν από τις οικίες τους. Επίσης, επιβάλλεται η μεταστάθμευση τω οχημάτων τους, έξω από την επικίνδυνη ζώνη. Ταυτόχρονα οι ιδιοκτήτες κατοικιών και επιχειρήσεων θα πρέπει να αφήσουν ανοιχτά τα τζάμια των σπιτιών και των άλλων εγκαταστάσεων τους, για να αποφύγουν τη θραύση τους, στην απευκταία περίπτωση έκρηξης, εξαιτίας του ωστικού κύματος.

Τα ίδια μέτρα πρέπει να ληφθούν και σε χώρους συνάθροισης κοινού, όπως οι Εκκλησίες των περιοχών που προαναφέρθηκαν. Επίσης, οι Γονείς ή Κηδεμόνες μικρών παιδιών, να τα ενημερώσουν για το ενδεχόμενο εκκωφαντικού θορύβου, προκειμένου να μην τρομάξουν ή πανικοβληθούν.

Για τη φιλοξενία – παραμονή των κατοίκων της συνοικίας «Αεροδρόμιο», στη διάρκεια της επιχείρησης, ο Δήμος έχει φροντίσει να παραμείνουν ανοιχτές, το πρωί της Κυριακής, οι εξής δημοτικές υποδομές: α) Το Α’ ΚΑΠΗ Ασπροπύργου (κλιματιζόμενος χώρος), β) Η Αίθουσα Εκδηλώσεων στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Ασπροπύργου (κλιματιζόμενος χώρος), γ) Το Κλειστό Γυμναστήριο, στο χώρο του Δημοτικού Σταδίου Ασπροπύργου. Επίσης, για όσους επιλέξουν να παραμείνουν σε ανοιχτούς χώρους, συνιστώνται οι πλατείες Δημαρχείου, Ηρώων, Άνω και Κάτω Φούσας.

Για όσους δεν διαθέτουν μέσο μεταφοράς, ο Δήμος Ασπροπύργου θα διαθέσει δημοτικά λεωφορεία, τα οποία θα αναχωρήσουν από την κεντρική Πλατεία της συνοικίας «Αεροδρόμιο», στις 07:00 το πρωί της Κυριακής, 10 Σεπτεμβρίου 2017, προς το κέντρο της πόλης (όπισθεν του Δημαρχείου), και τις πλατείες της Κάτω και της Άνω Φούσας. Τα λεωφορεία, θα τους παραλάβουν, από τα ίδια σημεία, στις 15:00, για να τους μεταφέρουν στη γειτονιά τους.

Υπογραμμίζεται ότι, η ζώνη που θα εκκενωθεί, δηλαδή, η συνοικία «Αεροδρόμιο», θα επιτηρείται από την Αστυνομία, για την προστασία των περιουσιών των κατοίκων και των επιχειρήσεων. Ακόμη, γίνεται γνωστό πως, λόγω της σοβαρότητας της επιχείρησης εξουδετέρωσης των βομβών, από πολύ νωρίς το πρωί της Κυριακής, θα απαγορευθεί η κυκλοφορία στη Λεωφόρο Ειρήνης, πρώην ΝΑΤΟ, ενώ θα μετασταθμεύσουν, σε ασφαλές σημείο, όλα τα μηχανοκίνητα μέσα και τα οχήματα που διαθέτει η 1η Ειδική Μονάδα Αντιμετώπισης Καταστροφών (1η Ε.Μ.Α.Κ), η οποία εδρεύει στην ζώνη που πρέπει να εκκενωθεί.

Ο Δήμος Ασπροπύργου απευθύνει, προς τους κατοίκους και τους επαγγελματίες όλων των περιοχών που βρίσκονται, είτε εντός της ζώνης εκκένωσης (συνοικία ¨Αεροδρόμιο¨), είτε στη ζώνης ειδικής προστασίας (στις λοιπές, γειτονικές προς το ¨Αεροδρόμιο¨ συνοικίες), να τηρήσουν κατά γράμμα τις οδηγίες προστασίας, να επιδείξουν ψυχραιμία, και να συμμορφώνονται με τις υποδείξεις και τις εντολές των αρμόδιων οργάνων, όλων των εμπλεκόμενων Αρχών».

 

 

 

ΣΧΟΛΙΑ