ΓΕΕΘΑ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΦΑΕΛΟΥ ΚΥΠΡΟΥ

Στα χέρια του Α/ΓΕΕΘΑ Ναυάρχου Ευάγγελου Αποστολάκη ΠΝ παραδόθηκαν οι τέσσερις πρώτοι τόμοι του «Φακέλου της Κύπρου».

 

Στον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ, Ναύαρχο Ευάγγελο Αποστολάκη ΠΝ, παραδόθηκαν οι τέσσερις πρώτοι τόμοι που αφορούν στο έργο της Εξεταστικής Επιτροπής για τον Φάκελο της Κύπρου, την Τετάρτη 7 Νοεμβρίου 2018, εκ μέρους του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων, κ. Νικολάου Βούτση.

Να υπενθυμίσουμε ότι τους πρώτους τέσσερις τόμους από το υλικό του «Φακέλου της Κύπρου» παρέδωσε στις 24 Οκτωβρίου ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο και στον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Όπως είχε πει και τότε, προηγηθηκε επεξεργασία 2,5 χρόνων πριν παραδοθούν οι τέσσερις πρώτοι τόμοι, 600 σελίδων ο καθένας – από τους συνολικά 30 τόμους που αποτελούν το σύνολο του υλικού – από την Ειδική Εξεταστική Επιτροπή που είχε συσταθεί πριν από 33 χρόνια για την τραγωδία της Κύπρου.

Ο Πρόεδρος της Βουλής μάλιστα είχε αναφέρει τότε ότι «στα αρχεία του ΥΠΕΞ στην Ελλάδα όπως και τα αρχεία στο ΓΕΣ και στο ΓΕΕΘΑ  θα έπρεπε πλέον με αφορμή αυτή την έκδοση και τη δημόσια συζήτηση και την επιστημονική συζήτηση που θα επακολουθήσει τους επόμενους μήνες, επίσης να κάνουν μια αντίστοιχη δουλειά». Μια προτροπή με νόημα καθώς προφανώς και η εμπλοκή των Ένοπλων Δυνάμεων ήταν πολύπλευρη και πολλά είναι το ιστορικά στοιχεία που δεν έχουν γίνει ακόμα γνωστά. Τα όσα συνέβησαν τότε, αμέσως μετά την τουρκική εισβολή στη Κύπρο και αφορούν τις ΕΔ σίγουρα έχουν μεγάλη αξία για να γνωρίσουμε και να βγούν συμπεράσματα για πρόσωπα και πράγματα.