ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΠΟΛΕΜΙΚΑ ΜΟΥΣΕΙΑ

Ελάχιστοι είναι αυτοί που γνωρίζουν δύο εκπληκτικά ιδιωτικά Πολεμικά Μουσεία που βρίσκονται στην Κρήτη και στη Λέρο.

 

 

Πρόκειται για το Πολεμικό μουσείο του Ανδρέα Χατζηδάκη στο χωριό Ακύφου Σφακίων στην Κρήτη και το Γιάννη Παραπονιάρη στην περιοχή Αγία Ειρήνη της Λέρου.

 

ΤΟ ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΟΥ ΑΝΔΡΕΑ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ ΑΣΚΥΦΟΥ ΣΦΑΚΙΩΝ

Γεώργιος Α. Χατζηδάκης, παιδί πολύτεκνης οικογένειας που είδε το φώς της ζωής σ’ ένα ορεινό χωριό των Σφακίων (Ασκύφου) στις 12 Δεκεμβρίου του 1931 και πέθανε νικημένος από την επάρατη νόσο στις 12 Δεκεμβρίου του 2007.Λίγα χρόνια μετά τη γέννησή του η γερμανική εισβολή στη Μεγαλόνησο έγινε πραγματικότητα. Τα μάτια ενός δεκάχρονου αγοριού αντίκρισαν την άγρια όψη του πολέμου που στο πέρασμά του σκόρπισε ερείπια, πόνο και θάνατο.

ΔΙΩΤΙΚΟ ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΣΚΥΦΟΥ

Το σπίτι του ήταν ένα από τα χιλιάδες που καταστράφηκαν από τον ανελέητο βομβαρδισμό του εχθρού. Αυτό που του στοίχισε όμως περισσότερο ήταν η απώλεια της μικρότερης αδελφής του. Στο μέτωπό του ήταν εμφανές ένα μεγάλο σημάδι από τον τραυματισμό του που λίγο έλειψε να τον οδηγήσει στην αιματηρή λίστα των αδικοχαμένων παιδιών εκείνου του πολέμου. Πραγματικά οι σκηνές που βίωσε στιγμάτισαν όχι μόνο το σώμα αλλά και την ψυχή του.

ΔΙΩΤΙΚΟ ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΣΚΥΦΟΥ

Η υπόλοιπη οικογένειά του και ο ίδιος κατάφεραν να διαφύγουν και να βρουν καταφύγιο λίγα χιλιόμετρα πιο πέρα σ’ ένα χωριό του Αποκόρωνα (Γεωργιούπολη).Το τέλος του πολέμου του είχε αφήσει μια πικρία… ένα γιατί… Συλλογιζόταν τη ματαιότητά του…Αφού δεν κατάφερε να πολεμήσει και να υπερασπιστεί τα ιερά χώματα του νησιού του θέλησε να το τιμήσει με άλλο τρόπο ως γνήσιος Κρητικός για να κερδίσει και αυτός λίγες σταγόνες αθανασίας.

Ξεκίνησε με πάθος να μαζεύει κάθε απομεινάρι της μάχης για να καταφέρει όπως χαρακτηριστικά έλεγε ο ίδιος να διατηρήσει ζωντανή την ένδοξη μνήμη των προγόνων μας και να δώσει το έναυσμα στους νεότερους να ασχοληθούν με την ιστορία τους. Η συλλογή του σήμερα απαριθμεί πάνω από 2000 αντικείμενα της περιόδου 1940-44 και συνεχίζει ολοένα να μεγαλώνει χάρη στην επίμονη και αξιοθαύμαστη προσπάθεια του γιού του, Ανδρέα Γ. Χατζηδάκη που κάποια στιγμή ευελπιστεί να βρει ένα τρόπο να τα στεγάσει και να δημιουργήσει ένα πολεμικό μουσείο αντάξιο της ιστορίας τους.

Δείτε το βίντεο με τη συλλογή του :

Επικοινωνία:

Τηλέφωνα:

  • +30 697-782-7138
  • +30 698-612-2913
  • +30 697-267-6526

Email: chatzidaki_an@yahoo.gr

Διεύθυνση:
Ασκύφου Σφακίων
Χανιά, Κρήτη 73011

 

ΤΟ ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΠΑΡΑΠΟΝΙΑΡΗ ΣΤΗ ΛΕΡΟ

Ένα σημαντικό μέρος της πολεμικής ιστορίας του νησιού μπορεί κάποιος να ακούσει και να δει στην ιδιωτική συλλογή του Ιωάννη Παραπονιάρη. Το “Diposito di Guerra” βρίσκεται στην περιοχή Αγία Ειρήνη.

Ο συλλέκτης Ιωάννης Παραπονιάρης

Γεννήθηκε στη Λέρο το 1954 στην περιοχή Αγία Ειρήνη. Σε εκείνη την περιοχή βρισκόταν η πυροβολαρχία PL 127, με τα πιο σύγχρονα κανόνια της εποχής και το στρατηγείο του Βρετανού ταξίαρχου Tinley κατά τη Μάχη της Λέρου το Νοέμβριο του 1943.

Οι μνήμες από τα παιδικά του χρόνια έχουν να κάνουν με εικόνες και τεκμήρια που σώζονταν και που μαρτυρούσαν τα όσα διαδραματίστηκαν κατά τη Μάχη της Λέρου. Ο ίδιος θυμάται ακόμα τα σημάδια που υπήρχαν παντού στα κτήρια, τα διάσπαρτα πυρομαχικά και μεγάλο αριθμό βομβών και οβίδων που δεν είχαν εκραγεί ποτέ.

Η αρχή για τη δημιουργία της σπουδαίας αυτής συλλογής ήρθε κάποια χρόνια αργότερα όπου άρχισε να μαζεύει οτιδήποτε είχε να κάνει με εκείνη την περίοδο και με τη Μάχη της Λέρου. Κυρίως περισυνέλεγε οπλισμό και πυρομαχικά της εποχής που έβρισκε συνήθως αφημένα σε αποθήκες, σε πηγάδια ή ακόμα και σε παλιατζήδες. Φυσικά, όλα αυτά τα αντικείμενα χρειάζονται συντήρηση και έτσι ο Κύριος Παραπονιάρης αφιέρωσε ένα μεγάλο μέρος του χρόνου του και του υστερήματος του, και με πολύ μεράκι κατάφερε να τα μετατρέψει σε εκθέματα.

Το Μουσείο

Το Μουσείο Πολεμικών Ευρημάτων Ιωάννη Παραπονιάρη ή αλλιώς “Diposito di Guerra” περιέχει περίπου 3000 αντικείμενα. Μεταξύ αυτών συγκαταλέγονται ασπρόμαυρες φωτογραφίες εποχής, όπλα, οβίδες, παράσημα, νάρκες, εφημερίδες εποχής, αλεξίπτωτα, τμήματα μαχητικών αεροπλάνων και προσωπικά αντικείμενα στρατιωτών.

ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΛΕΡΟΣ

Ο οπλισμός που συμπεριλαμβάνετε στην ιδιωτική αυτή συλλογή είναι καθόλα νόμιμος. Το γεγονός αυτό αποτέλεσε περιπέτεια για τον ίδιο με αποτέλεσμα την υπ’ αριθμ. 103/17-10-1996 απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Δωδεκανήσου, βάση της οποίας η κατοχή της συλλογής κρίθηκε νόμιμη μετά και από έλεγχο του Ελληνικού Στρατού.

ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΛΕΡΟΣ

Το Μουσείο και όλα τα αντικείμενα αφηγούνται την ιστορία της Λέρου κατά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, την Μάχη της Λέρου αλλά και τις προσωπικές ιστορίες στρατιωτών. Παρόλα αυτά, οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να ακούσουν την ιστορία από τον ίδιο τον κύριο Παραπονιάρη με λεπτομέρειες που μόνο ένας συλλέκτης ξέρει.

ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΛΕΡΟΣ

Όπως λέει και ο ίδιος «Η ιστορία μου είναι η ιστορία ενός συλλέκτη με όλη τη σημασία της λέξης. Είναι η ιστορία ενός ανθρώπου με πραγματικό πάθος για τη νεότερη ιστορία του τόπου του, μια ιστορία που τη διηγούνται με το δικό τους τρόπο τα περίπου 3000 αντικείμενα της συλλογής μου. Σας προσκαλώ να την ανακαλύψετε».

Δείτε το βίντεο με τη συλλογή του :

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

 

Πηγές :

http://www.warmuseumaskifou.com/gr

Home 1