ΤΟΥΡΚΙΚΟ F-35 ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΠΙΛΟΤΟΥ
Φωτογραφία από την εκπαίδευση του πρώτου Τούρκου πιλότου

Ξεκάθαρο είναι πλέον το αμερικάνικο μήνυμα προς τον Ερντογάν να σταματήσει τα παιχνίδια και να επιλέξει στρατόπεδο αν θέλει να αποφύγει τις κυρώσεις

 

Μετά το Στέιτ Ντιπάρτμεντ που απείλησε τη Τουρκία με κυρώσεις σε περίπτωση που προχωρήσει στην απόκτηση του ρωσικού πυραυλικού συστήματος S-400 και φυσικά να ξεχάσει τα μαχητκά F-35 ήρθε και το Αμερικάνικο Πεντάγωνο να επιβεβαιώσει και να ξεκαθαρίσει την αμερικάνικη θέση προς τον Ερντογάν.

Σύμφωνα με τα όσα μετέδωσε Πρακτορείο Reuters,  το Αμερικανικό υπουργείο Αμύνης παρέδωσε στο Κογκρέσο έκθεση που περιγράφει τις συνέπειες από την παραλαβή των 100 μαχητικών αεροσκαφών F-35.

Στην έκθεση, το Πεντάγωνο,  αναφέρεται στην απελευθέρωση του Πάστορα Άντριου Μπράνσον η οποία δεν υπάρχει πλέον σαν λόγος για «πάγωμα» στην πώληση των F-35. Επιμένει όμως ότι συνεχίζει να υπάρχει το εμπόδιο των  S-400 και απειλεί τη Τουρκία με κυρώσεις αν επιμείνει στην αγορά τους. Ταυτόχρονα, προτρέπει τη Τουρκία να επιλέξει να αγοράσει το αμερικανικό σύστημα «Πάτριοτ», ώστενα αποκτήσει τα 100 μαχητικά F-35 που έχει παραγγείλει.

Το μήνυμα των Αμερικανών προς τον Ερντογάν είναι ξεκάθαρο ότι δεν πρόκειται να ανεχθεί και να επιτρέψει τα παιχνίδια που θέλει να παίξει ως ισότιμος παίχτης. Κάτι φυσικά που ο Ερντογάν γνώριζε πολύ καλά από την αρχή της απόφασης του.

Το ερώτημα είναι θα συνεχίσει το ίδιο βιολί να προσπαθεί να επιβληθεί στους Αμερικάνους ως μεγάλο παίχτης ή απλά θα το χρησιμοποιεί για να κάνει παζάρια στα διάφορα ανοιχτά μέτωπα που έχει όπως στη Συρία, στην Αν. Μεσόγειο κ.α.. Οι Αμερικάνοι πάντως το ξέρουν το τούρκικο αυτό παιχνίδι και γι΄αυτο με τον πιο κάθετο τρόπο προσπαθούν να του το ξεκόψουν και του βάλουν όρια.