ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ ΕΝΣΤΟΛΩΝ

Στα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού του 2018 εγγράφηκαν 800 εκ. ευρώ για την καταβολή των αναδρομικών μέχρι τέλος του έτους εφάπαξ. Πότε θα δοθούν

 

Το δρόμο της έγκρισης και της Βουλής έχουν πάρει τα αναδρομικά σε ένστολους, πανεπιστημιακούς και δικαστικούς. Στα στοιχεία για την εκτέλεση του προϋπολογισμού 2018 που κατατέθηκαν στο προσχέδιο του προϋπολογισμού 2019 επιβεβαιώνουν την εγγραφή στις δαπάνες του τρέχοντος έτους ποσού 800 εκατ. ευρώ σε καθαρή βάση. Επιβεβαιώνεται έτσι και η πρόθεση της κυβέρνησης, να δώσει τέλος στην ιστορία των αναδρομικών μέχρι το τέλος του έτους.

Στο προσχέδιο υπάρχει ξεκάθαρη εγγραφή στις δαπάνες του τρέχοντος έτους ποσού 800 εκατ. ευρώ σε καθαρή βάση, για να επιστραφούν τα αναδρομικά, ενώ εκτιμάται ότι το πρωτογενές πλεόνασμα θα διαμορφωθεί σε 3,74% του ΑΕΠ φέτος, με υπέρβαση 445 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον στόχο.

Να υπενθυμισουμε, ότι αναμένεται να επιστραφούν αναδρομικά ύψους από 1.400 έως 10.000 ευρώ και θα δοθούν εφάπαξ, ανάλογα με τον βαθμό τους σε περίπου 250.000 στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων αλλά και σε 8.500 διδάσκοντες στα ΑΕΙ ενώ παρόμοιες επιστροφές θα γίνουν έως το τέλος τους έτους και σε δικαστικούς.

Στο προσχέδιο του προϋπολογισμού αναφέρεται η υποχρέωση της κυβέρνησης να εφαρμόσει τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας δρομολογώντας έτσι την επιστροφή αναδρομικών 1,2 δισ. ευρώ σε ενστόλους, δικαστικούς και πανεπιστημιακούς.

Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή και η σχετική νομοθετική ρύθμιση με το 1,2 δισ. ευρώ να εγγράφεται ως δαπάνη στον προϋπολογισμό του 2018. Από το πότε θα κατατεθεί η νομοθετική ρύθμιση θα εξαρτηθεί και πότε θα καταβληθούν τα αναδρομικά με λογικότερη υπόθεση να είναι αυτή του Νοεμβρίου, καθώς μέχρι τότε θα έχουν ολοκληρωθεί όλες οι διαδικασιες.

Το κονδύλι του 1,2 δισ. ευρώ που θα λάβουν οι λειτουργοί του Δημοσίου που αμείβονται με ειδικά μισθολόγια είναι εξασφαλισμένο και θα δοθεί από το υπερπλεόνασμα του εφετινού προϋπολογισμού. Στο οικονομικό επιτελείο βλέπουν ότι εφέτος το πρωτογενές πλεόνασμα θα διαμορφωθεί στα επίπεδα του 4,2% του ΑΕΠ έναντι πρόβλεψης 3,5% του ΑΕΠ.

LEAVE A REPLY