Τέλη της δεκαετίας του 80 και μέσα στη θύελλα των πολιτικών εξελίξεων και της ρευστής πολιτικής κατάστασης με το σκάνδαλο Κοσκωτά σε “έξαρση”. Ο Στρατός όπως πάντα βίωνε την όλη κατάσταση και την αναστάτωση με τρόπο που να μην επηρεάζει την αποστολή του. Βέβαια, ως γνωστόν οι πολιτικές προτιμήσεις κάποιων στελεχών αποτελούσαν πάντα κριτήριο για τις μεταθέσεις και τις τοποθετήσεις τους. Έτσι λοιπόν, γνωστός για τη συμπάθεια του στο ΠΑΣΟΚ αντισυνταγματάρχης, όταν η κυβέρνηση άρχισε να παραπαίει  πήρε την άγουσα για ακριτικό νησί. Ο αντισυνταγματάρχης της ιστορίας μας, γύρω στα σαράντα κάτι, ήταν γνωστός για την καλή του σχέση με το ωραίο φύλο αλλά ήταν γνωστός εργένης. Όταν λοιπόν με το καλό πήγε στο νησί, νοίκιασε ένα σπίτι για να μείνει τα δύο χρόνια κατά τα οποία θα υπηρετούσε εκεί. Η χήρα σπιτονοικοκυρά του είχε μια πολύ όμορφη κόρη, ελαφρώς “άτακτη” για τα συντηρητικά δεδομένα του νησιού και θεωρούσε πως μόνο ο γάμος θα την έστρωνε.

Έτσι λοιπόν, η γνωριμία με τον αντισυνταγματάρχη και η καθημερινή τριβή τους, την έβαλε στον πειρασμό να προσπαθήσει να αποκαταστήσει την άτακτη κόρη της και μαζί και τ’ όνομα της στο νησί. Ο εργένης αλλά εξαιρετικά έξυπνος αντισυνταγματάρχης δεν είδε με κακό μάτι μια πιθανή σχέση με την καλλονή κόρη της σπιτονοικοκυράς του. Όμως δεν είχε απολύτως καμία διάθεση να βάλει μπελάδες στο κεφάλι του, δηλαδή να νυμφευτεί. Κι επειδή και η άτακτη κόρη δεν είχε απολύτως καμία πρόθεση να μπεί κι αυτή στις ευθύνες ενός έγγαμου βίου αλλά παράλληλα της άρεσε πάρα πολύ ο αντισυνταγματάρχης, σκαρφίστηκε ένα σχέδιο: Αρραβώνας, ταξίδια, και όταν θα ερχόταν ο καιρός για τη μετάθεση του αντισυνταγματάρχη θα έβλεπε τι θα έκανε. Ο αντισυνταγματάρχης από την άλλη πλευρά, γνώστης της τακτικής “στρίβειν δια του αρραβώνος” δεν είχε απολύτως κανένα πρόβλημα να αποδεχτεί την προσφορά της νεαρής καλλονής.

Η ευτυχής σπιτονοικοκυρά, τρείς μήνες μετά την άφιξη του αντισυνταγματάρχη γιόρταζε τους αρραβώνες της κόρης της. Και ναι μεν το σχέδιο της νεαρής κόρης ήταν καλό, αλλά λογάριαζε χωρίς τον ξενοδόχο: Τον έρωτα! Για τη χήρα μητέρα της, αρκετά νέα σε ηλικία, ο αντισυνταγματάρχης – γαμπρός της, έγινε αντικείμενο του πόθου της. Η κατάσταση είχε περιπλακεί επικίνδυνα κι ο αντισυνταγματάρχης έπρεπε να σκεφτεί σχέδιο διαφυγής το οποίο να του εξασφαλίζει μηδενικές απώλειες αναφορικά με την καριέρα του στην οποία είχε επενδύσει. Ζήτησε λοιπόν και πήρε από φίλο του στρατιωτικό γιατρό βεβαίωση με την οποία φαινόταν πως αδυνατούσε να τεκνοποιήσει. Αυτό ήταν σημαντικό για την κόρη και παράγοντας για τη μητέρα να διαλύσει τον αρραβώνα. Όμως η μητέρα; Δεν την ένοιαζε και πολύ το γεγονός αυτό, εκείνη ήθελε μόνο τον αντισυνταγματάρχη. Πριν τα πράγματα γίνουν δύσκολα και με συνέπειες ανεξέλεγκτες, ο αντισυνταγματάρχης ο οποίος διακρίνονταν για την ευφυΐα του, αλλά και για την κλίση του στην επιχειρησιακή σχεδίαση, ανέπτυξε πλήρες σχέδιο σύμπτυξης προκειμένου να αποχωρήσει από το νησί χωρίς ν’ αφήσει υποχρεώσεις αλλά κυρίως χωρίς προβλήματα. Βρήκε λοιπόν έναν ταγματάρχη ο οποίος είχε πολλά θέματα στον ερωτικό τομέα και τον σύστησε στη σπιτονοικοκυρά του και μάλιστα συχνά πυκνά τον καλούσε στο σπίτι του για να γνωριστούν καλύτερα. Ο τελευταίος είδε τη χήρα ως πολύ καλή ευκαιρία και επεδίωξε να σχετιστεί μαζί της. Ο αντισυνταγματάρχης από την άλλη πλευρά έγινε δυσπρόσιτος και δύσκολος στην επικοινωνία, κι έτσι η χήρα ενέδωσε στον ταγματάρχη.

Ο αντισυνταγματάρχης της ιστορίας μας δυστυχώς και γι’ αυτόν αλλά και για το Στρατό δεν έκανε καριέρα. Είχε κάνει το λάθος να εκτεθεί περισσότερο απ’ ότι έπρεπε στις πολιτικές του πεποιθήσεις.

Ο τρόπος όμως που διαχειρίστηκε την όλη κατάσταση μάλλον δείχνει πως αδίκησε τον εαυτό του!

Όσοι επιθυμούν να μας πουν τη δική τους ιστορία, δεν έχουν παρά να τη στείλουν στο tsekouratos@armynow.net για να δημοσιευτεί. Η στρατιωτική ζωή είναι γεμάτη από ατέλειωτες σπαρταριστές εμπειρίες. Ας τις μοιραστούμε!

ΣΧΟΛΙΑ