ΜΠΙΝΑΛΙ ΓΙΛΝΤΙΡΙΜ

Ευθείες απειλές εναντίον ΗΠΑ, Ελλάδας και Κύπρου με αφορμή τις γεωτρήσεις, από τον πρόεδρο της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης Μπιναλί Γιλντιρίμ.

 

Η Τουρκία θα απαντήσει ανά πάσα στιγμή σε τετελεσμένα που είναι ενάντια στα συμφέροντά της και τα συμφέροντα των Τ/κ δήλωσε ο πρόεδρος της τουρκικής εθνοσυνέλευσης Μπιναλί Γιλντιρίμ, ενώ κάλεσε τις μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες που θα κάνουν έρευνα στην ανατολική Μεσόγειο να προσέξουν.

Μιλώντας στο Πανεπιστήμιο 9ης Σεπτεμβρίου με θέμα την 40χρονη περιπέτεια του Πίρι Ρέις, ο Τούρκος αξιωματούχος που αναμένεται να είναι και ο νέος δήμαρχος του μητροπολιτικού δήμου της Κωνσταντινούπολης, είπε ότι «στο θέμα της εξόρυξης των υδρογονανθράκων που βρίσκονται γύρω από το νησί υπάρχει μια σοβαρή κρίση».

«Οι θάλασσες είναι κοινή περιουσία της ανθρωπότητας. Επομένως δεν συνάδει ούτε με το εθνικό ούτε το διεθνές δίκαιο μια χώρα, μια κοινότητα να το καρπούται και να το εκμεταλλεύεται μονομερώς», ανέφερε.

Ο Μπιναλί Γιλντιρίμ πρόσθεσε ότι «οπωσδήποτε, μα οπωσδήποτε, η “νότια Κύπρος” πρέπει να συμφωνήσει με τη βόρεια για να γίνει εξόρυξη κάθε είδους υποθαλάσσιας πηγής στην περιοχή της ΑΟΖ της Κύπρου, συμπεριλαμβανομένων και των διεθνών υδάτων».

«Αυτό είναι σημείο κρίσιμο. Σε αυτό το θέμα οι μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες που θα κάνουν έρευνα εκεί πρέπει να προσέξουν», ανέφερε.

Ο Πρόεδρος της τουρκικής εθνοσυνέλευσης ανέφερε ακόμη ότι «η Τουρκία ανά πάσα στιγμή μπορεί να απαντήσει, θα κάνει αυτό που πρέπει ενάντια σε κάθε είδους τετελεσμένα που απειλούν τα συμφέροντα της “τδβκ” στην ανατολική Μεσόγειο και τα συμφέροντα της χώρας μας».

«Όλοι να γνωρίζουν ότι δεν θα υποχωρήσουμε ούτε ένα χιλιοστό από τα δικαιώματα και συμφέροντά μας στη θάλασσα» τόνισε.

Όσον αφορά το τουρκικό ερευνητικό πλοίο Πίρι Ρέις και τα γεγονότα του 1987, ο Μπιναλί Γιλντιρίμ είπε ότι στην Τουρκία τότε υπήρχε και πάλι κρίση.

«Ως φυσικό αποτέλεσμα της κρίσης που υπήρχε τότε στο Αιγαίο η Τουρκία έκανε αυτό το βήμα με στόχο να παρακολουθεί τα δικαιώματα και τα συμφέροντά της στη θάλασσα».

Ο πρόεδρος της τουρκικής εθνοσυνέλευσης ανέφερε πως όταν το Πίρι Ρέις κατέβηκε στη θάλασσα «οι ελληνοτουρκικές σχέσεις γνώρισαν τη μεγαλύτερη ένταση στην ιστορία τους» και υποστήριξε ότι «η Ελλάδα και σήμερα όπως και τότε συνεχίζει την αδιάλλακτη στάση της στο θέμα της υφαλοκρηπίδας».