ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΑΤΣΙΦΑΣ

Τι είπε ο αρχηγός της αλβανικής αστυνομίας στο κλιμάκιο της ΕΛ.ΑΣ., για το θάνατο του  Κωνσταντίνου Κατσίφα.

 

 

 

 

Οι Έλληνες αξιωματικοί επεδίωξαν να πάρουν απαντήσεις για κρίσιμα στάδια εξέλιξης του περιστατικού που κατέληξε στο θάνατο του Κωνσταντίνου Κατσίφα και να διασταυρώσουν τις σχετικές πληροφορίες.
Τα παρακάτω  είναι μέρος των απαντήσεων που έδωσε ο αρχηγός της Αλβανικής Αστυνομίας Αρντι Βελίου, στον προϊστάμενο του Τμήματος Δίωξης Εγκλημάτων Κατά Ζωής, Κωνσταντίνο Χασιώτη, και έναν ακόμη αξιωματικό του ίδιου τμήματος, κατά τη διάρκεια τρίωρης συνάντησής στα Τίρανα της Αλβανίας, για τις συνθήκες θανάτου του Κωνσταντίνου Κατσίφα, σύμφωνα με την εφημερίδα Ελεύθερος Τύπος:

«Δεν ήταν αφορμή η σημαία»…

«πυροβολούσε στον αέρα και όταν πήγαν τα περιπολικά, πυροβόλησε εναντίον των αστυνομικών»…

«πληρούνταν τα κριτήρια για να κληθεί η ειδική ομάδα RENEA»…

«δεν υπάρχει βίντεο από drone με την ανταλλαγή πυροβολισμών»…

«έγινε χρήση όπλων κάτω από νόμιμες προϋποθέσεις»…

«θα κάνω ό,τι μπορώ να δοθεί σύντομα η σορός στην οικογένεια»…

Ο κ. Βελίου, έδωσε μια συνολική εικόνα της υπόθεσης και τη χρονολογική εξέλιξή της, σύμφωνα με τη δική του εκδοχή, καθώς μέχρι εκείνη τη στιγμή υπήρχε μια τμηματική και αποσπασματική ενημέρωση. Ο αρχηγός της Αλβανικής Αστυνομίας υποστήριξε πως το περιστατικό ξεκίνησε από τους πυροβολισμούς στον αέρα του Κωνσταντίνου Κατσίφα και όχι με αφορμή τη σημαία. Είχαν λάβει κλήσεις κατοίκων της περιοχής για να επέμβουν και έφτασαν εκεί περιπολικά τα οποία δέχθηκαν τα πυρά του 35χρονου. Στη συνέχεια τον έχασαν και τότε κλήθηκε η ειδική μονάδα της Αστυνομίας, η RENEA, σημειώνοντας πως πληρούνταν τα κριτήρια για να δοθεί τέτοια εντολή. Ο κ. Βελίου αρνήθηκε-διεύψευσε πως υπάρχει βίντεο από drone ή από κάμερα στην εξάρτυση των αστυνομικών με τη συμπλοκή και ανταλλαγή πυροβολισμών που κατέληξε στο θάνατο του Κωνσταντίνου Κατσίφα.

Οι Έλληνες αξιωματικοί επέμειναν με ερωτήσεις τους στα τελευταία λεπτά της ανταλλαγής πυροβολισμών προκειμένου να διαπιστώσουν αν υπήρχαν οι συνθήκες νόμιμης αστυνομικής άμυνας. Ο αρχηγός της Αλβανικής Αστυνομίας ισχυρίστηκε πως έκαναν χρήση των όπλων κάτω από τις απαιτούμενες νόμιμες προϋποθέσεις λαμβάνοντας υπόψη την προηγούμενη συμπεριφορά του Κωνσταντίνου Κατσίφα.

Οι Έλληνες αξιωματικοί ζήτησαν από τον κ. Βελίου να συντομεύσουν οι διαδικασίες παράδοσης της σορού στην οικογένεια, με τον αρχηγό της Αλβανικής Αστυνομίας να σημειώνει πως το θέμα αυτό έγκειται της αρμοδιότητας του εισαγγελέα, ωστόσο ο ίδιος θα κάνει ό,τι μπορεί ώστε να γίνει το συντομότερο δυνατό.

Πηγή: εφημερίδα Ελεύθερος Τύπος