Τα «νεύρα» της Τουρκίας ταράζει η ελληνοαμερικανική άσκηση που πραγματοποιείται στο Βόλο με τη συνδρομή του USNS Carson City.

 

Στο λιμάνι του Βόλου κατέπλευσε χθες το μεσημέρι το USNS Carson City του Αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού.

Το USNS Carson City ανήκει στην δύναμη της Στρατιωτικής Διοίκησης Εφοδιασμού Ναυτικού (Sealift), που ελέγχει τα ανεφοδιαστικά και στρατιωτικά πλοία μεταφοράς του Πολεμικού Ναυτικού.

Ναυπηγήθηκε το 2015 και τέθηκε σε υπηρεσιακή ετοιμότητα τον Ιούνιο του 2016. Έχει μήκος 103 και πλάτος 29 μέτρα, ανώτερη ταχύτητα 43 κόμβους και 41 άτομα πλήρωμα, ενώ μπορεί να μεταφέρει 312 στρατιώτες, άρματα μάχης ακόμα και ελικόπτερα.

Το USNS Carson City μαζί με Αμερικανούς Πεζοναύτες (US Marines Corps) παίρνει μέρος σε τακτική άσκηση (ΤΑΜΣ) που πραγματοποιείται στην περιοχή και θα διαρκέσει μέχρι και τις 12 Ιανουαρίου. Στην ελληνοαμερικανική άσκηση συμμετέχει φυσικά και η 32η Ταξιαρχία Πεζοναυτών, που μέχρι στιγμής έχει την έδρα της στο Βόλο, ενώ αναμένεται να χρησιμοποιηθούν και αμφίβια οχήματα μεταφοράς προσωπικού των Αμερικανών, τα AAV7A1.

Για τα οχήματα αυτά υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από την Ελλάδα και είχε τεθεί το θέμα στους Αμερικανούς από την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΘΑ, κατά τη διάρκεια επίσκεψης στην Αμερική. Τα συγκεκριμένα αμφίβια οχήματα, σε περίπτωση απόκτησής τους, θα αναβαθμιστεί άμεσα την ικανότητα εκτέλεσης αμφίβιων αποβατικών ενεργειών των πεζοναυτών.