ΕΡΝΤΟΓΑΝ

Ο Ταγίπ Ερντογάν θεωρεί ότι ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου Τζον Μπόλτον, διέπραξε σοβαρό λάθος για τους Κούρδους της Συρίας (YPG).

 

Ο «σουλτάνος» Ταγίπ Ερντογάν απέρριψε τον όρο που έθεσε ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, για τους Κούρδους της Συρίας (YPG), λέγοντας ότι ο Τζον Μπόλτον διέπραξε “σοβαρό λάθος”. Παράλληλα ανακοίνωσε ότι η Τουρκία δεν θα μπορούσε ποτέ να συμβιβαστεί στο ζήτημα των Κούρδων “τρομοκρατών”, όπως χαρακτηρίζει τους μαχητές της κουρδικής πολιτοφυλακής YPG.

Η Τουρκία δεν μπορεί να αποδεχθεί τα πρόσφατα σχόλια του Τζον Μπόλτον, του συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας του Ντόναλντ Τραμπ, για το ότι η Άγκυρα πρέπει να συμφωνήσει για την προστασία των κούρδων συμμάχων των ΗΠΑ στην Συρία, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν κατά την διάρκεια ομιλίας του λίγη ώρα μετά την ολοκλήρωση των συνομιλιών του Μπόλτον με τον τούρκο ομόλογό του Ιμπραχίμ Καλίν στην Άγκυρα.

Οι δηλώσεις του Τζον Μπόλτον, που έγιναν κατά την διάρκεια της επίσκεψής του στο Ισραήλ την Κυριακή «για μας είναι απαράδεκτες και δύσκολο να τις χωνέψουμε», δήλωσε ο Ερντογάν ενώπιον της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματός του, του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης.

Ο Μπόλτον δήλωσε συγκεκριμένα ότι η αποχώρηση των ΗΠΑ από την Συρία, που ανακοινώθηκε αιφνιδιαστικά τον περασμένο μήνα από τον Ντόναλντ Τραμπ θα πραγματοποιηθεί υπό τον όρο ότι η Τουρκία θα δώσει εγγυήσεις για την προστασία των κούρδων μαχητών της Συρίας, των Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG), κύριας συνιστώσας του κουρδοαραβικού συνασπισμού που πολέμησε κατά του Ισλαμικού Κράτους και συμμάχων της Ουάσινγκτον.

Η Τουρκία θεωρεί τις YPG «τρομοκρατική οργάνωση», αντίστοιχη του PKK.

Ο Ερντογάν κατήγγειλε ότι παρά την συμφωνία που είχαν κατά την συνομιλία τους με τον Ντόναλντ Τραμπ, «στοιχεία» της αμερικανικής κυβέρνησης λένε «διαφορετικά πράγματα».

Ο Ερντογάν δήλωσε ότι ο ισχυρισμός ότι οι Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG) μάχονται κατά του Ισλαμικού Κράτους είναι ένα τεράστιο ψέμα, ότι οι YPG και το PKK είναι ένα και το αυτό πράγμα και προειδοποίησε ότι η Άγκυρα δεν πρόκειται να συμβιβασθεί στο θέμα των YPG.

«Την στιγμή που οι άνθρωποιι αυτοί είναι τρομοκράτες, ορισμένοι λένε “Μην τους αγγίζετε αυτούς, είναι Κούρδοι”…Θα μπορούσαν να είναι επίσης Τούρκοι, Τουρκμένοι ή Αραβες. Ο,τι και να ‘ναι, εάν είναι τρομοκράτες, θα κάνουμε αυτό που πρέπει», πρόσθεσε.

«Πολύ σύντομα θα αναλάβουμε δράση για να εξουδετερώσουμε τις τρομοκρατικές οργανώσεις στην Συρία», προειδοποίησε ο Ερντογάν.

Η Τουρκία προειδοποιεί εδώ και πολλές εβδομάδες να εξαπολύσει επίθεση κατά των θέσεων του Κούρδων ανατολικά του Ευφράτη και μετά την συνομιλία Τραμπ-Ερντογάν και την ανακοίνωση της απόφασης για την αποχώρηση των ΗΠΑ, η Αγκυρα έχει εντείνει τις πολεμικές προετοιμασίες.

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ