Η άσκηση έρευνας – διάσωσης ΣΑΛΑΜΙΣ στην οποία η πυραυλάκατος ΣΙΜΙΤΖΟΠΟΥΛΟΣ έδωσε δυναμικό παρών στέλνει μήνυμα στην Τουρκία και όχι μόνο.

Την Κυριακή 10 Σεπτεμβρίου 2017 η πυραυλάκατος ΣΙΜΙΤΖΟΠΟΥΛΟΣ του Πολεμικού Ναυτικού συμμετείχε στην κοινή διμερή άσκηση Έρευνας – Διάσωσης, Ελλάδας και Κύπρου, με την ονομασία «ΣΑΛΑΜΙΣ – 06/17», η οποία πραγματοποιήθηκε στη θαλάσσια περιοχή νότια της Κύπρου, εντός της περιοχής ευθύνης Έρευνας και Διάσωσης της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Η επιλογή του χρόνου και του τόπου δεν είναι τυχαία αφού θυμίζει στην Τουρκία που προκαλεί συνεχώς στην περιοχή πως ο άξονας των δυο χωρών, Ελλάδας και Κύπρου, είναι ενεργός και ισχυρός.

Από Κυπριακής πλευράς συμμετείχε ένα ελικόπτερο της 460 Μοίρας Έρευνας και Διάσωσης του ΓΕΕΦ.

Το σενάριο της άσκησης αφορούσε σε «Ναυτικό ατύχημα στην ανοιχτή θάλασσα», με κύριο στόχο την εκπαίδευση στην αεροδιακομιδή τραυματιών (MEDEVAC). Το συντονισμό και τον επιχειρησιακό έλεγχο των αεροναυτικών μέσων που έλαβαν μέρος στην άσκηση είχε το Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (ΚΣΕΔ) Λάρνακας, σε συνεργασία με το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού (ΓΕΝ).

ΤΠΚ Σιμιτζόπουλος

ΓΕΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΠΛΟΙΟΥ

Μήκος: 61.9m
Πλάτος: 9.50m
Βύθισμα: 2.85 m
Εκτόπισμα: 660 tn
Μέγιστη Ταχύτητα: 34.5knots
Αυτονομία: Πάνω από  1000 ν.μ.
Οπλισμός : 1.Οκτώ (8) Κ/Β EXOCETMM40 BLK2 MOD-1
2.RAMMK31 GMWS
3.Ένα(1) Π/ΒOTO MELARA SUPER RAPID
4.Δύο (2) Π/Β OTOBREDA
Πρόωση : Τέσσερις κύριες μηχανές MTUμε μέγιστη ιπποδύναμη 5790HPανα μηχανή.
Πλήρωμα: 45 άνδρες
ΣΧΟΛΙΑ