Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στον “χακί” συνδικαλισμό. Δικαστήριο τινάζει στον αέρα τις Ενώσεις που ξεφύτρωσαν σε όλη την Ελλάδα και αναγνωρίζει η ΠΟΕΣ!

Νέα τροπή δίνει στο θέμα του χακί συνδικαλισμού η απόφαση του μονομελούς πρωτοδικείου Αθηνών που εκδίκασε τα ασφαλιστικά μέτρα που είχαν υποβάλλει περίπου 30 στρατιωτικοί από την Πολεμική Αεροπορία για να εγγραφούν στην Ένωση Στρατιωτικών Περιφέρειας Αττικής (ΕΣΠΕΑ).

Το δικαστήριο κάνει δεκτό το αίτημα για εγγραφή τους και προχωράει σε μια ερμηνεία του νόμου που σίγουρα θα δημιουργήσει μεγάλο θέμα.

Επισημαίνει πως ο ισχύον νόμος επιβάλλει τη σύσταση ΜΟΝΟ μιας πρωτοβάθμιας Περιφερειακής Ένωσης Στρατιωτικών ανά Περιφέρεια, κάτι που δείχνει να ακυρώνει το σχέδιο της Πανελλήνιας Ένωσης Στρατιωτικών ΠΟΕΣ που “φυτεύει” ενώσεις σε κάθε πόλη και δεν αναγνωρίζει τις τρεις μεγάλες Ενώσεις Στρατιωτικών στις περιφέρειες Κεντρικής Μακεδονίας, Θεσσαλίας και Ηπείρου.

Τις τελευταίες ημέρες μάλιστα, και μετά την κατάθεση ερώτησης στην Βουλή από τον Άδωνι Γεωργιάδη, αποφάσισε να κάνει δεκτές τις παραιτήσεις των μελών της Ένωσης Στρατιωτικών Ηπείρου από το ΔΣ της ΠΟΕΣ, οι οποίες είχαν υποβληθεί πριν από ένα χρόνο!

 

Ο Πρόεδρος της ΠΟΕΣ Ανέστης Τσουκαράκης ανακοινώνει πολύ συχνά την ίδρυση και την συγκρότηση των ΔΣ διαφόρων Ενώσεων ανά την Ελλάδα, πολλές από τις οποίες ιδρύθηκαν μέσα στα όρια των γεωγραφικών περιφερειών των τριών Ενώσεων που προαναφέρθηκαν.

 

Παράλληλα έχουν ιδρυθεί -χωρίς να ανακοινωθεί από πλευρά ΠΟΕΣ όπως συνηθίζει- πέντε νέες Ενώσεις στα γεωγραφικά όρια της Αττικής.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Το “σχέδιο” όπως φαίνεται να έχει “εξυφανθεί”, βασιζόταν στην τροπολογία που κατέθεσε ο βουλευτής Δημήτρης Καμμένος τον περασμένο στις 10 Νοεμβρίου 2016, η οποία όμως αποσύρθηκε εντός μισής ώρας.

Η τροπολογία αυτή όριζε ρητά ότι καταργούνται οι Ενώσεις Στρατιωτικών στις Περιφέρειες και αναγνώριζε τις Ενώσεις ανά περιφερειακή ενότητα, ενώ αναφερόταν πως η σημερινή ΠΟΕΣ και μόνο αναγνωρίζεται ως ο επίσημος φορέας εκπροσώπησης των στρατιωτικών!

Η προετοιμασία αυτού του σχεδίου, το οποίο όμως ακυρώθηκε όταν έγινε γνωστό το περιεχόμενο της τροπολογίας, φαίνεται πως είχε αρχίσει την ημέρα που οι 30 στρατιωτικοί από την Πολεμική Αεροπορία διεκδίκησαν (και πέτυχαν) την είσοδό τους στην Ενωση Στρατιωτικών Περιφέρειας Αττικής με προσωρινά ασφαλιστικά μέτρα.

Ωστόσο η τροπολογία δεν προχώρησε κι έτσι η ιστορία αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Η σημερινή απόφαση του μονομελούς πρωτοδικείου δίνει την δυνατότητα της Ενώσεις Στρατιωτικών στις περιφέρειες να προσβάλλουν στα δικαστήρια τις νέες Ενώσεις που γίνονται με τις ευλογίες της ΠΟΕΣ.

Σίγουρα ο νόμος για τον “χακί συνδικαλισμό” που ψηφίστηκε το περασμένο καλοκαίρι στην Βουλή ως …τροπολογία, μάλλον προβλήματα έχει φέρει παρά λύσεις στο κοινωνικό αίτημα της δημιουργίας ισχυρών οργάνων εκπροσώπησης των στρατιωτικών.

Θα ήταν καλό και το υπουργείο να δει τα προβλήματα και να δώσει λύσεις ενωτικές και όχι διασπαστικές.

 

 

 

 

ΣΧΟΛΙΑ