Τα Αγιοβασιλιάτικα Καραβάκια είναι ένα έθιμο που αναβιώνει κάθε παραμονή Πρωτοχρονιάς στο νησί της Χίου. Δείτε φωτογραφίες και βίντεο από τη φετινή εντυπωσιακή κατασκευή.

 

 

Τα Αγιοβασιλιάτικα Καραβάκια είναι ένα έθιμο που αναβιώνει κάθε παραμονή Πρωτοχρονιάς στη Χίο. Ως ναυτικό νησί η Χίος, τιμά με αυτό τον τρόπο τους ναυτικούς της και τον Ελληνικό στόλο. Ένα από τα πλοία του φετινού διαγωνισμού είναι το Αντιτορπιλικό ΦΟΡΜΙΩΝ, το οποίο θα κατεβάσει στο διαγωνισμό η ενορία του Κάστρου. Πρόκειται για ακριβές ομοίωμα του Αντιτορπιλικού ΦΟΡΜΙΩΝ του Πολεμικού Ναυτικού που παροπλίστηκε το 2002.

ΧΙΟΣ Α/Τ ΦΟΡΜΙΩΝ

Το γεγονός αυτό διαδραματίζεται στην κεντρική πλατεία με πρωταγωνιστές ομάδες παιδιών από διάφορες συνοικίες και τα καραβάκια τους. Κάθε ομάδα εργάζεται μήνες πριν την παραμονή Πρωτοχρονιάς ώστε να κατασκευάσει ένα καραβάκι πολεμικό ή εμπορικό, το οποίο δεν υπολείπεται σε τίποτα ενός αληθινού πλοίου.

ΧΙΟΣ Α/Τ ΦΟΡΜΙΩΝ

Το υλικό της κατασκευής τους είναι συνήθως ξύλο και μαζί με την κατασκευή του καραβιού τα παιδιά της κάθε ομάδας ετοιμάζουν τα “παινέματα”. Πρόκειται για ποιήματα που μοιάζουν με κάλαντα και περιέχουν ευχές για τα σπίτια των ναυτικών και σάτιρα της εποχής συνήθως για τα πολιτικά δρώμενα. Κάθε ομάδα, αποτελούμενη από τον καπετάνιο και το πλήρωμα, παρουσιάζει το καραβάκι της και αρχίζει να τραγουδά τα παινέματα. Η καλύτερη ομάδα βραβεύεται και έπειτα με το στολισμένο καραβάκι γυρίζει τις γειτονιές και γεμίζει την ατμόσφαιρα με τις γιορτινές μελωδίες της.

Δείτε το βίντεο με τις περιγραφές των μελών της ομάδας που φέτος κατασκεύασε το Α/Τ ΦΟΡΜΙΩΝ.

Ιστορικό του πλοίου

To Α/Τ Φορμίων κατασκευάστηκε από τα ναυπηγεία New York Shipbuilding Corp. και καθελκύσθηκε στις 9 Δεκεμβρίου 1961. Εντάχθηκε στο ναυτικό των ΗΠΑ στις 20 Απριλίου 1962. Ένα από τα τέσσερα του τύπου (ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ, ΚΙΜΩΝ, ΝΕΑΡΧΟΣ και ΦΟΡΜΙΩΝ) στο ΠΝ. Η ύψωση της Ελληνικής Σημαίας έγινε την 1η Οκτωβρίου 1992 στο San Diego της California με πρώτο κυβερνήτη τον Ανπχο Η. Λαδά. Κατέπλευσε στην Ελλάδα στις 22 Δεκεμβρίου 1992. Παροπλίσθηκε στις 17 Ιουνίου του 2002.

Διαστάσεις: 134 / 14,3 / 6,1 μέτρα

Εκτόπισμα: 3.370 τόν.

Πρόωση: Ατμοστρόβιλοι 70.000 hp, 2 έλικες

Ταχύτητα: 30 κόμβοι

Οπλισμός: Κ/Β Ε/Ε Harpoon, Κ/Β Ε/Α SM Mk 1, 2 πυροβόλα 5 ιντσών/34, εκτοξευτής Τ/Λ ASROC, 2 τριπλοί Τ/Λ Mk 32, εκτοξευτής ΗΝ αντιμέτρων και συσκευή αντιμέτρών Τ/Λ τύπου Fanfare.

Διαθέτει επίσης ανάλογο ΗΝ εξοπλισμό και συσκευές Ρ/Ε

Πλήρωμα: 340

 

Πηγή: Konstantinos Mil. Anagnostou, chiosphotos

LEAVE A REPLY