Μια μερίδα σχολίων προερχομένων κυρίως από αξιωματικούς των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων ήταν πολύ καυστικά και αρνητικά για το ποιόν του Στρατηγού Ματαφιά. Πολλά απ’ αυτά είχαν βάση καθότι προέρχονταν από ανθρώπους που τον είχαν ζήσει σε Μονάδες και Υπηρεσίες του Στρατού.

Δε θα αναπαράγουμε εδώ τους χαρακτηρισμούς και τα μπινελίκια που έριξαν μερικοί στο μακαρίτη το Στρατηγό. Θα κάνουμε copy – paste μια ιστορία που βγάζει και λίγο γέλιο:

“Ο Μητροπολίτης Μυτιλήνης ο Ματαφιάς και ο πατήρ Ηλιάκης ο στρατωτικός παπάς της Μεραρχίας Μυτιλήνης.Μια εύθυμη ιστορία!!!! Εορτή της Φασουλάδας ! και της Πάστας Φλόρας! Κάθε χρόνο όλες οι μονάδες με τους μαγείρους τους μαζευόταν στο στάδιο για να διασκεδάσουν τους στρατιώτες και για να βραβεύσουν την πιο νόστιμη φασουλάδα και πάστα Φλόρα. Κάθε μονάδα παρουσίαζε τα παραπάνω εδέσματα λέγοντας ο κάθε μάγειρας και ένα αυτοσχέδιο δίστιχο για τα εδέσματα του.Ο Ματαφιάς δεν αρκέστηκε μόνο στα εδέσματα τον ενδιέφερε και η τέρψη των οφθαλμών ή άλλως το οφθαλμόλουτρον προκειμένου το στράτευμα να αποχωρήσει ευχαριστημένο! Ο παπάς της Μεραρχίας λέει του Σεβασμιώτατου : άντε Δέσποτα να φύγουμε γιατί θα κλείσουν τα φώτα και θα εμφανισθούν ολόγυμνες Φιλιππινέζες !!!!!!! Και ο Μητροπολίτης απαντά : Δεν πιστεύω ο Αντίχριστος να κάμει τέτοιο πράμα.!!!Μια στιγμή κλείνουν τα φώτα και εμφανίζονται πέντε ολόγυμνες Φιλιππινέζες !! Έγινε πανικός .Οι Στρατιώτες άρχισαν να φωνάζουν να σφυρίζουν και να χειροκροτούν. Ο Μητροπολίτης άρχισε και αυτός να φωνάζει να δίνει κατάρες του Ματαφιά και να τον αναθεματίζει!!!! Τότε ο Ματαφιάς πλησιάζει τον Μητροπολίτη και του λέει: μη μου πεις γέροντα ότι δε σ’ αρέσει; Έτσι έληξε η γιορτή της φασουλάδας και της πάστας φλόρας!Και πέρασαν καλά εκτός από το Μητροπολίτη που ακόμη θα αναθεματίζει, αν ζει, το Ματαφιά!”

Από την άλλη είχαμε πλήθος θετικών σχολίων από την πλευρά των Ελληνοκυπρίων αλλά και κάποιων λίγων αξιωματικών που υπηρέτησαν μαζί τους οι οποίοι τον αποθέωσαν πραγματικά και μάλιστα το θεωρούν από τους καλύτερους Διοικητές του ΓΕΕΦ.

Όπως και να έχει το πράγμα ο Στρατηγός Ματαφιάς είναι θρύλος, αφού έντεκα χρόνια μετά το θάνατό του προκαλεί τέτοιου είδους αντιδράσεις σ’ ένα κοινωνικό δίκτυο και μάλιστα τόσο διαφορετικές. Ο καθένας έχει τη γνώμη και την άποψή του, δε θα κρίνουμε και δε θα κατακρίνουμε κανέναν γι΄αυτό. Το τι ήταν και τι δεν ήταν τελικά ο Στρατηγός Ματαφιάς ας το δηλώσουν όλοι ελεύθερα με σεβασμό όμως στη μνήμη ενός νεκρού και εντός των ορίων της στρατιωτικής δεοντολογίας, που ενδεχομένως εκείνος δεν τηρούσε.

ΣΧΟΛΙΑ