«ΦΑΚΕΛΟΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ» ΒΟΥΤΣΗΣ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ

Τους πρώτους τέσσερις τόμους από το υλικό του “Φακέλου της Κύπρου” παρέδωσε ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο και στον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

 

Μετά την παράδοση των τεσσάρων πρώτων τόμων στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον Πρωθυπουργό ο Φάκελος της Κύπρου θα παραδοθεί και στους αρχηγούς των κομμάτων και κατόπιν θα αναρτηθούν στην ιστοσελίδα της Βουλής απ’ όπου θα έχουν πρόσβαση όλοι οι πολίτες.

Δείτε στην ιστοσελίδα της Βουλής τους τέσσερις πρώτους τόμους απο το Φάκελο της Κύπρου

Ο κ. Βούτσης, κατά την παράδοση, αναφέρθηκε με συντομία στο χρονικό του Φακέλου. Όπως είπε, ύστερα από 2,5 χρόνια επεξεργασίας, παρέδωσε τους τέσσερις πρώτους τόμους, 600 σελίδων ο καθένας -από τους συνολικά 30 τόμους που αποτελούν το σύνολο του υλικού- από την Ειδική Εξεταστική Επιτροπή που είχε συσταθεί πριν από 33 χρόνια για την τραγωδία της Κύπρου. Τότε -και έπειτα από δύο χρόνια επεξεργασίας- είχε έλθει στην Βουλή το υλικό με τις πορισματικές αναφορές της πλειοψηφίας και της μειοψηφίας, έγινε συζήτηση τότε, ωστόσο δεν υπήρξε διαδικασία για πόρισμα της Βουλής. Στη συνέχεια, για δεκαετίες το θέμα παραμερίστηκε. Το θέμα ανακίνησε ξανά η προηγούμενη πρόεδρος της Βουλής, η οποία είχε οδηγήσει τον πρόεδρο της Κυπριακής Βουλής, Γιαννάκη Ομήρου, στο υλικό της Ειδικής Επιτροπής.

«Από το 2015 ξεκίνησε η διαδικασία της επεξεργασίας του πρωτογενούς υλικού, όταν η ολομέλεια της ελληνικής Βουλής αποφάσισε να αποδοθεί όλο το υλικό στους Κύπριους αδελφούς μας» ανέφερε ο Νίκος Βούτσης και πρόσθεσε: «Παράλληλα, ξεκίνησε η επεξεργασία από ειδικούς, το υλικό καταγράφηκε και έχει ψηφιοποιηθεί. Σύντομα θα ανέβει και στο ιστολόγιο της Βουλής, θα το δώσουμε στην ελληνική και διεθνή κοινή γνώμη και θα αποτελέσει το έναυσμα για να συγκεντρωθεί επιπλέον υλικό από μαρτυρίες πρωταγωνιστών και από άλλες πηγές, έτσι ώστε να αποκατασταθεί η ιστορική μνήμη».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συνεχάρη τη Βουλή των Ελλήνων και τη Βουλή των Αντιπροσώπων της Κύπρου «για την πρωτοβουλία τους, για ένα ζήτημα που παραμένει εκκρεμές, όχι από εμάς αλλά από εκείνους που ανέχονται την τραγωδία, που αποτελεί όνειδος για την διεθνή κοινότητα και την Ευρωπαϊκή Ένωση».

Είναι σημαντικό να ενημερωθεί η διεθνής κοινή γνώμη ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και προσέθεσε: «Η Κύπρος είναι τραύμα για τον εθνικό κορμό και πρέπει να γνωρίζουμε τι έγινε. Είναι αρχή, πρέπει να δημοσιοποιούνται όλα όσα αφορούν εσφαλμένους χειρισμούς εθνικών θεμάτων. Πρέπει να είναι ενημερωμένη η κοινή γνώμη για εκείνους που χειρίστηκαν τις υποθέσεις».

Εύχομαι, κατέληξε ο κ. Παυλόπουλος, να κάνουμε το ίδιο και για οποιαδήποτε άλλο ζήτημα, να μη χρειαστεί, αλλά αν χρειαστεί να ακολουθήσουμε τον ίδιο δρόμο.

Αλέξης Τσίπρας: Ημέρα με ιδιαίτερο συμβολισμό

«Ημέρα με ιδιαίτερο ιστορικό συμβολισμό» χαρακτήρισε τη σημερινή ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, παραλαμβάνοντας από τον πρόεδρο της Βουλής, Νίκο Βούτση, τους τέσσερις πρώτους τόμους του Φακέλου της Κύπρου, κατά τη συνάντησή τους στο Μέγαρο Μαξίμου.

ο πρωθυπουργός σημείωσε πως με τη δημοσιοποίησή του, «ο κάθε πολίτης έχει τη δυνατότητα να ανατρέξει στα γεγονότα που στιγμάτισαν τη νεότερη ιστορία του τόπου και βεβαίως να πάψει πια αυτός ο φάκελος και αυτά τα κρίσιμα γεγονότα να αποτελούν το “ μαύρο κουτί” της νεότερης ιστορίας μας». Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι «η απόλυτη γνώση της ιστορίας, ακόμα κι αν η ιστορία μάς πληγώνει, είναι σχολείο για τις επόμενες γενιές και την πολιτική ζωή του τόπου που πρέπει να συνειδητοποιήσει από τα λάθη που έγιναν στο παρελθόν, πώς θα τα αποφύγει στο μέλλον».

Ο κ. Τσίπρας επισήμανε ότι ο ίδιος γεννήθηκε τις ημέρες των γεγονότων, πριν από 44 χρόνια και ανέφερε πως καθόσον μεγάλωνε θυμάται ο περιβόητος Φάκελος της Κύπρου να αποτελεί κεντρικό θέμα στην πολιτική ζωή και της πολιτικής αντιπαράθεσης ενίοτε. Τόνισε ότι είναι ιστορική στιγμή όταν δίνεται επιτέλους στη δημοσιότητα αυτός ο φάκελος.

Ο πρωθυπουργός έδωσε συγχαρητήρια για τη δουλειά που έκανε η Βουλή των Ελλήνων και η Βουλή των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας, «προκειμένου να αποδώσετε σήμερα και στο μέλλον, στις επόμενες γενιές και στην επιστημονική κοινότητα ένα πολύτιμο υλικό που ρίχνει φως στα γεγονότα μιας πολύ ευαίσθητης στιγμής στην πορεία του ελληνισμού και στη σύγχρονη ιστορία του τόπους μας». «Θεωρώ ότι πράγματι είναι μια ιστορική στιγμή και πράγματι συμβάλλετε σε ένα έργο που ενισχύει την αυτογνωσία μας αλλά και τη δημοκρατία μας».

Ο Πρόεδρος της Βουλής από τη μεριά είπε ότι επί δύο χρόνια, επιστημονική επιτροπή της βουλής υπό τον γγ της βουλής κ. Αθανασίου, και με υπαλλήλους στελέχη της Βουλής και με επιστήμονες από την Κύπρο, έκαναν μια συστηματική δουλειά πάνω σε αυτό το υλικό. Ο κ. Βούτσης είπε ότι είναι το σύνολο του υλικού που υπήρχε και δήλωσε αισιόδοξος ότι θα δώσει το έναυσμα, έστω μετά από τόσα χρόνια, για να μαζευτεί και το υπόλοιπο υλικό, το οποίο έχουν οικογένειες, θύματα, ιδρύματα και κόμματα στην Κύπρο. «Τολμώ να σας πω ότι και στα αρχεία του ΥΠΕΞ στην Ελλάδα όπως και τα αρχεία στο ΓΕΣ και στο ΓΕΕΘΑ -εκφράζω μια γνώμη- θα έπρεπε πλέον με αφορμή αυτή την έκδοση και τη δημόσια συζήτηση και την επιστημονική συζήτηση που θα επακολουθήσει τους επόμενους μήνες, επίσης να κάνουν μια αντίστοιχη δουλειά», είπε ο πρόεδρος της Βουλής, υπογραμμίζοντας τη σημασία στο πεδίο της ανασύστασης της ιστορικής μνήμης.