17 ΝΟΕΜΒΡΗ

Σαν σήμερα, στις 2 Νοεμβρίου 1991, εκδηλώνεται φονικό χτύπημα της τρομοκρατικής οργάνωσης 17 Νοέμβρη με ρουκέτα και χειροβομβίδα σε λεωφορείο των ΜΑΤ.

 

 

 

Ήταν Σάββατο 2 Νοεμβρίου 1991, όταν στις 00.50, ένα λεωφορείο των ΜΑΤ, παρκαρισμένο έξω από τα γραφεία του ΠαΣοΚ στο κέντρο της Αθήνας, δέχτηκε επίθεση με ρουκέτα και χειροβομβίδα. Επτά αστυνομικοί τραυματίστηκαν και ο αστυφύλακας Γιάννης Βάρης σκοτώθηκε.

Οι ομολογίες

Παρακάτω παρατίθενται αποσπάσματα από τις ομολογίες του Χριστόδουλου Ξηρού και του Βασίλη Τζωρτζάτου, οι οποίοι στις προανακριτικές τους καταθέσεις ομολόγησαν τη συμμετοχή τους στο περιστατικό:

Ο Χρ. Ξηρός είπε:

«… τον Νοέμβριο του 1991, εγώ, ο αδελφός μου ο Σάββας, ο «Σταμάτης» (σ.σ.: Βασ. Τζωρτζάτος) και ο «Λουκάς» (σ.σ.: Δημ. Κουφοντίνας) κάναμε την επίθεση εναντίον λεωφορείου της Αστυνομίας που ήταν σταθμευμένο σε πάρκινγκ της Χαρ.Τρικούπη. Στο σημείο που επιλέξαμε για την εκτόξευση της ρουκέτας υπήρχε τοιχίο ύψους 2,5 μ. περίπου και λόγω που δεν είχαμε σκάλα εγώ υποβάσταζα στους ώμους μου τον αδελφό μου Σάββα, ο οποίος κατάφερε να στοχεύσει και να εκτοξεύσει τη ρουκέτα. Εκ των υστέρων έμαθα ότι σκοτώθηκε ένας αστυνομικός, ενώ δεν θυμάμαι αν και ποιος πέταξε χειροβομβίδα, ούτε και πώς απομακρυνθήκαμε από το σημείο».

Ο Βασίλειος Τζωρτζάτος είπε:

«Επίσης συμμετείχα μαζί με τον «Μανόλη» (σ.σ.: Χρ. Ξηρό), τον «Μιχάλη» (σ.σ.: Σ. Ξηρό) και τον «Λουκά» (σ.σ.: Δημ. Κουφοντίνα) στο ρίξιμο μιας ρουκέτας και μιας χειροβομβίδας κατά λεωφορείου των ΜΑΤ στο πάρκινγκ που βρίσκεται απέναντι στα γραφεία του ΠαΣοΚ στη Χαριλάου Τρικούπη, τον Σεπτέμβριο του 1991».

 

Πηγή: tovima.gr