ΦΡΕΓΑΤΕΣ BELHARRA

Επίσκεψη στη Γαλλία πραγματοποιεί ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος. Το θέμα της απόκτησης των BELHARRA κυριολεκτικά «καίει» το Πολεμικό Ναυτικό.

 

 

Επίσημη επίσκεψη στη Γαλλία πραγματοποιεί από σήμερα  μέχρι και τις 24 Οκτωβρίου, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος, όπου θα συναντηθεί με τη γαλλίδα ομόλογό του Φλοράνς Παρλί, ενώ θα επισκεφθεί και τη διεθνή έκθεση EURONAVAL που κάνει εγκαίνια αύριο.

Σύμφωνα με πληροφορίες παράλληλα με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας στη Γαλλία βρίσκεται και ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Νικόλαος Τσούνης, ενώ κύριο θέμα της συνάντησης του Έλληνα υπουργού με τη γαλλίδα ομόλογό του θα είναι οι φρεγάτες BELHARRA που είναι πολύ αναγκαίες για το Πολεμικό Ναυτικό προκειμένου να εκσυγχρονίσει το στόλο του. Όπως συμβαίνει συχνά τα χρόνια της κρίσης όμως το κύριο πρόβλημα είναι πώς θα καλυφθεί το οικονομικό μέρος μιας τέτοιας συμφωνίας. Σύμφωνα με πληροφορίες η απόκτηση δύο φρεγατών αυτού του τύπου ξεπερνούν το ένα δις ευρώ με αποτέλεσμα κάτι τέτοιο να είναι αδύνατο αν δεν παρθεί η απόφαση στα ανώτατα κλιμάκια – πρωθυπουργικά και προεδρικά – να χρηματοδοτηθεί το πρόγραμμα από τα υπερκέρδη των ελληνικών ομολόγων που διακρατούνταν από τις Κεντρικές Τράπεζες των χωρών της Ευρωζώνης.

Να υπενθυμίσουμε ότι το θέμα της απόκτησης γαλλικών φρεγατών με αυτό τον τρόπο της χρηματοδότησης από τα ελληνικά ομόλογα είχε συζητηθεί ανάμεσα στον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον Γάλλο Πρόεδρο Εμμανουέλ Μακρόν κατά την επίσκεψη του δεύτερου στην Ελλάδα. Ωστόσο αν και έχουν περάσει αρκετοί μήνες και στο Πολεμικό Ναυτικό κυριολεκτικά χρειάζονται νέες φρεγάτες «σήμερα», κάτι τέτοιο δεν έχει προχωρήσει.

Ελπίζουμε από τη συνάντηση του Πάνου Καμμένου με τη Φλοράνς Παρλί να βγει «λευκός» καπνός καθώς η ανάγκη απόκτησης φρεγατών που θα αναβαθμίσουν τον Ελληνικό στόλο είναι κάτι περισσότερο από αναγκαίος και οι γείτονές μας εξ Ανατολών δεν μας αφήνουν να το ξεχάσουμε.