Μετονομασία Στρατοπέδου «ΑΝΤΓΟΥ ΤΖΑΝΙΔΑΚΗ ΙΩΑΝΝΗ - ΑΝΧΗ (ΠΖ) ΣΒΟΡΩΝΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ»

Το ΓΕΣ τίμησε τον Αντιστράτηγο Ιωάννη Τζανιδάκη αλλά και τα υπόλοιπα τρία μέλη του μοιραίου ελικοπτέρου που έπεσε στο Σαραντάπορο τον Απρίλη του 2017

 

Η μετονομασία Στρατοπέδου προς τιμήν του Αντιστράτηγου Ιωάννη Τζανιδάκη, αλλά και των τριών ακόμα στελεχών, οι οποίοι τραυματίστηκαν θανάσιμα στην περιοχή του Σαρανταπόρου, στις 19 Απριλίου 2017, κατά τη διάρκεια πτήσης, με ελικόπτερο του Στρατού Ξηράς πραγματοποιήθηκε τη περασμένη Παρασκευή.

Η τελετή έγινε στην έδρα του Στρατοπέδου «ΑΝΧΗ (ΠΖ) ΣΒΟΡΩΝΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ», το οποίο και μετονομάστηκε, σε Στρατόπεδο «ΑΝΤΓΟΥ ΤΖΑΝΙΔΑΚΗ ΙΩΑΝΝΗ – ΑΝΧΗ (ΠΖ) ΣΒΟΡΩΝΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ».

Μετονομασία Στρατοπέδου «ΑΝΤΓΟΥ ΤΖΑΝΙΔΑΚΗ ΙΩΑΝΝΗ - ΑΝΧΗ (ΠΖ) ΣΒΟΡΩΝΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ»

Στην τελετή παραβρέθηκε ο Διοικητής της 1ης ΣΤΡΑΤΙΑΣ/EU-OHQ, Αντιστράτηγος Δημόκριτος Ζερβάκης, οι τοπικές θρησκευτικές και πολιτικές αρχές της πόλης του Λιτοχώρου και μέλη της οικογένειας του Στρατηγού Τζανιδάκη.

Μετονομασία Στρατοπέδου «ΑΝΤΓΟΥ ΤΖΑΝΙΔΑΚΗ ΙΩΑΝΝΗ - ΑΝΧΗ (ΠΖ) ΣΒΟΡΩΝΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ»

Το δυστύχημα με το Χιούι

Το τραγικό δυστύχημα είχε σημειωθεί κοντά στο Σαραντάπορο στις 19 Απριλίου 2017 όταν  έπεσε το ελικόπτεορ Χιούι του Στρατού Ξηράς με πέντε επιβαίνοντες. Από την πτώση σκοτώθηκαν εκτός από τον υποδιοικητή της 1ης Στρατιάς υποστράτηγος Ιωάννη Τζανιδάκη, ο συνταγματάρχης Θωμάς Αδάμου, ο ταγματάρχης Δημοσθένης Γούλας και ο υπολοχαγός Κωνσταντίνος Χατζής, ενώ από θαύμα γλίτωσε η αρχιλοχίας Βασιλική Πλεξίδα.Το ελικόπτερο Χιούι του Στρατού Ξηράς με πέντε επιβαίνοντες.

Μετονομασία Στρατοπέδου «ΑΝΤΓΟΥ ΤΖΑΝΙΔΑΚΗ ΙΩΑΝΝΗ - ΑΝΧΗ (ΠΖ) ΣΒΟΡΩΝΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ»

Ποιός ήταν ο Ιωάννης Τζανιδάκης

Ο Ιωάννης Τζανιδάκης καταγόταν από την Ελεύθερνα του Ρεθύμνου. Αποφοίτησε το 1984 από την Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων. Από το Σεπτέμβριο 2007 μέχρι τον Οκτώβριο 2009 διετέλεσε Υπασπιστής του υφυπουργού Άμυνας κ. Ιωάννη Πλακιωτάκη. Ως ταξίαρχος, ο Ιωάννης Τζανιδάκης είχε υπηρετήσει ως διοικητής στην 24η Τεθωρακισμένη Ταξιαρχία και στη συνέχεια τοποθετήθηκε στον κλάδο Πληροφοριών του ΓΕΕΘΑ. Το Μάρτιο του 2017 προήχθη στο βαθμό του Υποστρατήγου και τοποθετήθηκε ως Υποδιοικητής της 1ης Στρατιάς.

Μετονομασία Στρατοπέδου «ΑΝΤΓΟΥ ΤΖΑΝΙΔΑΚΗ ΙΩΑΝΝΗ - ΑΝΧΗ (ΠΖ) ΣΒΟΡΩΝΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ»

Το Χρονικό της τραγωδίας

Το ελικόπτερο θα εκτελούσε πτήση επιτήρησης κατά μήκος των βορείων συνόρων για την εμπέδωση αισθήματος ασφαλείας στους κατοίκους των ακριτικών περιοχών, δραστηριότητα που επαναλαμβάνεται κατά τακτά διαστήματα.

Το ελικόπτερο απογειώθηκε από το αεροδρόμιο Στεφανοβικείου στις 7:25 πμ.

Στις 07:35 προσγειώθηκε στην 110 πτέρυγα Μάχης στην Λάρισα. Τρία λεπτά αργότερα απογειώθηκε από την 110 ΠΜ.

Στις 7:48 ήταν η τελευταία επικοινωνία του ελικοπτέρου με το σύστημα αεροπορικού ελέγχου.

Στις 7:50 χάθηκε το ίχνος του από τα ραντάρ.

Στις 8:50, οπότε προβλεπόταν η προσγείωση του ελικοπτέρου στο Άργος Ορεστικό, άρχισε η επιχείρηση έρευνας και διάσωσης.

Στις 9:03 δόθηκε εντολή σε δύο F-16 που πετούσαν στην περιοχή να συμμετάσχουν στις έρευνες. Ταυτόχρονα δόθηκε εντολή απογείωσης ενός ελικοπτέρου Super Puma από τη Λάρισα, ενός άλλου από τη Λήμνο, ενός ελικοπτέρου AB-205 από την 111 ΠΜ της Νέας Αγχιάλου και ενός αμφίβιου δασοπυροσβεστικού CL-415 από την 113 ΠΜ της Θεσσαλονίκης.

Στις 10:00 έφθασε η πληροφορία από την ΕΛΑΣ για πτώση ελικοπτέρου στην περιοχή Σαρανταπόρου.

Στις 10:15 συνεργείο της ΔΕΗ που εργαζόταν στην περιοχή ανέφερε το σημείο της πτώσης.

Στις 10:48 έφθασε στην περιοχή του δυστυχήματος ελικόπτερο της Πολεμικής Αεροπορίας που προσγειώθηκε άμεσα.

Στις 11:03 υπήρξε η αναφορά του πληρώματος ελικοπτέρου ότι εντοπίστηκε μία γυναίκα τραυματίας και οι σοροί των υπολοίπων τεσσάρων επιβαινόντων, οπότε ξεκίνησε η διαδικασία μεταφοράς της τραυματία στη Θεσσαλονίκη και των σορών στη Λάρισα.

Όπως ανέφερε το ΓΕΕΘΑ στην περιοχή υπήρχε χαμηλή νέφωση στα 500 πόδια, οι άνεμοι ήταν ασθενείς, με ριπές, ενώ επισήμανε ότι το ελικόπτερο ήταν συντηρημένο με υπόλοιπο ωρών πτήσεως.