ΚΑΜΜΕΝΟΣ ΣΟΪΓΚΟΥ

Μπορεί στην προηγούμενη επίσκεψη του Π. Καμμένου στις ΗΠΑ τάραξε το πολιτικό σκηνικό στο διήμερό του στη Ρωσία δεν έβγαλε είδηση και λειτούργησε διπλωματικά

 

Όλοι περίμεναν με αγωνία το ταξίδι του ΥΠΕΘΑ Π. Καμμένου στην Ρωσία και τι νέες «φωτιές» που μπορεί να ανάψει πάλι στον Αλέξη Τσίπρα. Η προηγούμενη επίσκεψή του στις ΗΠΑ έφερε την παραίτηση του Ν. Κοτζιά (και διάφορες καταγγελίες για το υπουργικό συμβούλιο), τριγμούς στην κυβερνητική συνοχή και τον Α. Τσίπρα στη γωνία να προσπαθεί να στείλει τελεσίδικα μηνύματα κυρίως στον Πάνο Καμμένο ότι στις επίσημες επισκέψεις οι υπουργοί εκπροσωπούν την κυβέρνηση.

Η αγωνία λοιπόν τι θα πει και τι θα κάνει στην επίσκεψή του στην άλλη μεγάλη παγκόσμια δύναμη και αν καταθέσει και εκεί καμιά «προσωπική» πρόταση για τα Βαλκάνια ήταν φυσιολογική και επόμενη. Πόσο μάλλον που με τους Ρώσους υπάρχει μεγάλη διάσταση απόψεων ειδικά στο θέμα της ονοματολογίας των Σκοπίων.

Τελικά και αντίθετα με τα όσα αναμένονταν ο Πάνος Καμμένος εμφανίστηκε στη Ρωσία και στις συνομιλίες με τον ομόλογό του Σεργκέι Σοϊγκού ως καλός μαθητής και κομιστής μηνύματος ειρηνικής και φιλικής επανασύνδεσης των σχέσεων των δύο χωρών.

Μπροστά στην επικείμενη επίσκεψη του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, στη Μόσχα στις 7 Δεκεμβρίου ο ΥΠΕΘΑ εμφανίστηκε για να διαβεβαιώσει ότι η ένταση των προηγούμενων μηνών με τις απελάσεις θεωρούνται παρελθόν.

Άλλος άνθρωπος ο Π. Καμμένος στη Ρωσία ακόμα και όταν ο ομόλογός του έθεσε ανοιχτά το ζήτημα των αυξημένων στρατιωτικών βάσεων του ΝΑΤΟ στην Ελλάδα σαν «διπλωμάτης» απέφυγε να απαντήσει και να προκαλέσει αντιδράσεις.

Αντίθετα «έδειξε» και κατανόηση στο ζήτημα που του έθεσε ο Ρώσος υπουργός για την πρόθεση των ΗΠΑ να βγουν από τη Συμφωνία απαγόρευσης των πυραύλων μικρού και μέσου βεληνεκούς.

Έτσι λοιπόν ούτε φραστικές αντιδράσεις, ούτε περίεργες προτάσεις, ούτε μεγαλοστομίες και προκλήσεις, με λίγα λόγια ο Πάνος Καμμένος δεν έβγαλε είδηση στην Ρωσία αλλά μόνο φωτογραφίες στα μεγαλοπρεπή Ρωσικά κτίρια.

Έμειναν όλοι λοιπόν να αναρωτιούνται τι έγινε με τον πληθωρικό Πάνο. Έλαβε πραγματικά το μήνυμα του πρωθυπουργού ότι δε θα ανεχτεί διγλωσσίες ή μήπως είδε διαφορετικά τον ρόλο του μετά την παραίτηση Κοτζιά και αισθάνεται …αναβαθμισμένος!

Λέτε να τον δούμε να συνοδεύει και τον Αλέξη Τσίπρα στις ΗΠΑ ο οποίος ως υπουργός Εξωτερικών θα πρέπει να μεταβεί στις 13 Δεκεμβρίου, στο ραντεβού που με μεγάλη επιμονή είχε κλείσει ο Ν. Κοτζιάς με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Μάικ Πομπέο για να καθορίσουν τη νέα στρατηγική σχέση των δύο χωρών;

Υ.Γ. Ελπίζουμε τουλάχιστον από το ταξίδι στη Ρωσία να έχει φέρει και κάτι θετικό από τη συζήτηση για τα Ρώσικα οπλικά συστήματα που διαθέτουν οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και υπάρχει μεγάλη ανάγκη συντήρησης και αναβάθμισής τους.