ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

Το πολιτικό σκηνικό είχε πάρει «φωτιά» πολύ νωρίς, από τον Αύγουστο ακόμα με τη «λήξη» των μνημονίων και συνεχίστηκε με τον ίδιο καυτό τρόπο και στις αρχές του φθινοπώρου.

Η κυβέρνηση όμως δείχνει να δίνει μεγάλη μάχη για να περάσει από το «καυτό» καλοκαίρι σε έναν δροσερό χειμώνα.

Η κυβερνητική τακτική που θα ξετυλίξει δεν είναι απλά να μην υπάρχουν αρνητικά ζητήματα που θα απασχολούν δελτία ειδήσεων, πολιτικές εκπομπές και καφενεία αλλά αυτά που εκείνη θέλει να κυριαρχήσουν.

Έτσι έχει αρχίσει να θέτει την δική της πολιτική ατζέντα ώστε μέχρι τον χειμώνα να έχουν ξεχαστεί οι επιπτώσεις από φωτιές, οι συγκρούσεις Κοτζιά – Καμμένου αλλά και να καταλαγιάσουν οι αντιδράσεις από τις μεγαλοστομίες του δεύτερου.

Στόχος η οικονομία και η κοινωνία να αποτελέσουν το επίκεντρο των συζητήσεων και γι’ αυτό τις επόμενες ημέρες θα υπάρξει καταιγισμός νομοσχεδίων για τα αναδρομικά ενστόλων κ.α. αλλά και όλων όσων εξήγγειλε ο Α. Τσίπρας στη Θεσσαλονίκη.

Δεύτερο στάδιο θα αποτελέσει η μεγάλη μάχη για τη μη περικοπή των συντάξεων όπου στηρίζει πολλά και μέχρι αρχές Δεκέμβρη θα έχει λήξει.

Τελικός σκοπός να φτάσει το Δεκέμβρη έχοντας υλοποιήσει όσα έχει υποσχεθεί και ταυτόχρονα να απαλύνει οικονομικά μεγάλη μάζα λαϊκών στρωμάτων με έκτακτα επιδόματα, από τα οποία φυσικά προσδοκά και τη μεγάλη στήριξη.

Με τα παραπάνω σαν βάση αν τα καταφέρει τελικά θα ξεκινήσει τα μεγάλα πολιτικά στοιχήματα του 2019 με τα οποία θα πάει μέχρι και τις εκλογές του Οκτωβρίου ή λόγω ανάγκης τον Μάιο στις οποίες όμως θα έχει δημιουργήσει ένα ευδιάκριτο πεδίο αντιπαράθεσης με την ΝΔ.

Η συζήτηση για την συνταγματική αναθεώρηση την οποία ξεκίνησε θα κάνει πολύ ξεκάθαρες τις διαφορές που έχει με την αξιωματική αντιπολίτευση και θα φανεί όσο προχωράει η συζήτηση. Ταυτόχρονα οι υποθέσεις διαφθοράς που έρχονται από παλιά θα έχουν ωριμάσει από τη δικαιοσύνη και η υπόθεση Παπαντωνίου θεωρείται ότι είναι μόνο η αρχή για τα όσα ακολουθούν.

Μέχρι το Μάρτη ελπίζει να έχει ξεκαθαρίσει μια και καλή και με το θέμα που λέγεται Πάνος Καμμένος με τον οποίο θα πρέπει να επέλθει το οριστικό διαζύγιο με αφορμή την Συμφωνία των Πρεσπών.

Από εκεί και περά θα φανεί αν τελικά έχει εξασφαλίσει τις εφεδρείες που λέγεται και για την ψήφιση της Συμφωνίας αλλά και για να παραμείνει στα ηνία της χώρας. Κάτι που θα της επιτρέψει να εμφανιστεί στο εξωτερικό ως τη δύναμη που κατάφερε να υλοποιήσει την Συμφωνία και ταυτόχρονα να αποδείξει στο «αριστερό» ακροατήριό της ότι ξεμπέρδεψε επιτέλους με τον Πάνο Καμμένο και τους ΑΝΕΛ.

Με ανοιχτό το δρόμο από αυτά τα εμπόδια θα δώσει την πρώτη μάχη των αυτοδιοικητικών και ευρωπαϊκών εκλογών με όρους και προϋποθέσεις που φυσικά δεν θα έχουν καμία σχέση με το σήμερα.

Αν θα τα καταφέρει είναι άγνωστο αφού ως γνωστό ο πολιτικός χρόνος είναι τεράστιος και φέρνει από «ατυχήματα» μέχρι και μεγάλες ανατροπές που μπορεί να της στοιχίσουν πολύ ακριβά.

Μπορεί όλα τα υπόλοιπα κόμματα να σκούζουν αλλά αν συνεχίζουν να πιστεύουν ότι κυβέρνηση θα πέσει με δηλώσεις και ανακοινώσεις εντυπωσιασμού πρέπει να το εξετάσουν καλύτερα.