ΚΑΜΜΕΝΟΣ ΓΑΛΛΙΑ ΦΛΟΡΑΝΣ ΠΑΡΛΙ

Ένα πολύ σημαντικό ταξίδι για τις ΕΔ πραγματοποιεί αυτές τις μέρες ο υπουργός Άμυνας Εθνικής Πάνος Καμμένος στη Γαλλία. Το θέμα είναι τι θα φέρει στις «βαλίτσες» του.

 

 

Στη Γαλλία βρίσκεται από χθες ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος όπου στο
πλαίσιο της επίσημης επίσκεψής του, συναντήθηκε με την Υπουργό Άμυνας της χώρας Φλοράνς Παρλύ.

Σύμφωνα με το λιγόλογο δελτίο Τύπου έκαναν ανασκόπηση των διμερών αμυντικών συνεργασιών και συζήτησαν τρόπους ενίσχυσης της αμυντικής συνεργασίας των δύο χωρών.

Μια συνεργασία που τον τελευταίο καιρό φαίνεται λίγο «παγωμένη» αφού τόσο το πρόγραμμα των γαλλικών φρεγατών BELHARRA όσο και η πολυσυζητημένη συντήρηση και υποστήριξη του στόλου των Mirage 2000 δυστυχώς έχουν μείνει στις συζητήσεις. Δεν ξέρουμε πόσοι τρόποι βρέθηκαν για την ενίσχυση της αμυντικής συνεργασίας των δύο χωρών ανάμεσα στους δύο υπουργούς Εθνικής Άμυνας και τα κλιμάκιά τους, το σίγουρο είναι όμως ότι αυτά τα δύο προγράμματα είναι περισσότερο αναγκαία από ποτέ προκειμένου να ενισχυθεί τόσο το Πολεμικό Ναυτικό όσο και η Πολεμική Αεροπορία αντίστοιχα.

ΚΑΜΜΕΝΟΣ ΓΑΛΛΙΑ ΦΛΟΡΑΝΣ ΠΑΡΛΙ

Μπορεί το κλίμα όπως αυτό παρουσιάζεται στις φωτογραφίες να φαινόταν καλό στις συζητήσεις των δύο υπουργών, ωστόσο όμως για ακόμα μία φορά δεν βγήκε «λευκός» καπνός για κανένα από τα δύο θέματα που αφορούν την Ελλάδα. Εμπόδιο στην επίλυση των θεμάτων τόσο των BELHARRA όσο και των Mirage 2000 αποτελεί η οικονομική κατάσταση της Ελλάδας που έχει ήδη ανοίξει ένα μεγάλο θέμα, αυτό της αναβάθμισης των F-16, και είναι δύσκολο να ανοίξει ένα ακόμα.

ΚΑΜΜΕΝΟΣ ΓΑΛΛΙΑ ΦΛΟΡΑΝΣ ΠΑΡΛΙ

Για την χρηματοδότηση των φρεγατών επανειλημμένα έχει τεθεί το θέμα της χρήσης των υπερκερδών των ελληνικών ομολόγων που διακρατούνταν από τις Κεντρικές Τράπεζες των χωρών της Ευρωζώνης, κάτι τέτοιο όμως δεν είναι στα χέρια της υπουργού Άμυνας της Γαλλίας, αλλά βρίσκεται στα χέρια του Εμμανουέλ Μακρόν ο οποίος δεν έχει αποφασίσει ακόμα να βοηθήσει την Ελλάδα.

ΚΑΜΜΕΝΟΣ ΓΑΛΛΙΑ ΦΛΟΡΑΝΣ ΠΑΡΛΙ

Όσον αφορά το θέμα των Mirage 2000 δεν ξέρουμε πραγματικά αν ευθύνεται η Ελλάδα ή αν και η Γαλλία έχει ευθύνες. Το μόνο σίγουρο είναι ότι πρέπει να βρεθεί λύση σύντομα προκειμένου να ενισχυθεί τα αεροσκάφη που έχουν βγάλει πολλές φορές την Πολεμική Αεροπορία «ασπροπρόσωπη» σε ιδιαίτερα δύσκολες στιγμές.