ΚΑΜΜΕΝΟΣ

Τι λέει ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος για Plan B, Συμφωνία των Πρεσπών, αμερικάνικες βάσεις αλλά και για τον Σαλβίνι.

 

 

«Με τον Πρωθυπουργό πάντα συνεννοούμαστε», τόνισε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας και πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ΕΡΤ, δίνοντας έτσι απάντηση στις αντιδράσεις που προκάλεσαν οι δηλώσεις του για νέες βάσεις στην Ελλάδα και για το Plan B στο Σκοπιανό.

Συγκεκριμένα ο Πάνος Καμμένος είπε: «Την ξέρει την πρόταση μου ο πρωθυπουργός, αλλά δεν την έχει εγκρίνει ως εθνική πολιτική. Θα ήταν μία εναλλακτική σε περίπτωση που η συμφωνία των Πρεσπών δεν προχωρούσε».

Παράλληλα ο Π. Καμμένος πρόσθεσε «πήγα ως υπουργός Εθνικής Άμυνας. Όσον αφορά τα θέματα εθνικής άμυνας ήταν όλα συμφωνημένα. Αλλά ως κυβερνητικός εταίρος από τη στιγμή που αρνήθηκα τη συγκεκριμένη συμφωνία, ήμουν υποχρεωμένος να κατεβάσω μια εναλλακτική πρόταση. Το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ τι πρόταση έχουν;».

Ενώ υποστήριξε ότι με τον πρωθυπουργό υπάρχει συνεννόηση για τα θέματα άμυνας. «Δεν κάθεται ο υπουργός Εθνικής Άμυνας και κάνει πολεμικά σχέδια στο γραφείο του, όλα περνούν από το ΚΥΣΕΑ».

Τσίπρας και Plan B και Μακεδονία

Αναφερόμενος στο Plan B ο Πάνος Καμμένος είπε «από την πρώτη στιγμή θέσαμε την άρνησή μας στο όνομα της «Μακεδονίας» και το ξεκαθαρίσαμε και στον πρωθυπουργό. Δεν δεχόμαστε την παραχώρηση του ονόματος.
Παρά τη θέση μας αυτή και χωρίς να την αλλάξουμε, δεν εμποδίσαμε την κυβέρνηση να κάνει ένα διάλογο για να προχωρήσει σε μία λύση το θέμα. Στη συμφωνία των Πρεσπών ουδέποτε συμφωνήσαμε. Είναι η επίσημη θέση του ΥΠΕΞ και της κυβέρνησης και εμείς είπαμε πως σαν κυβερνητικός εταίρος ότι δεν θα την στηρίξουμε».

Εξηγώντας το Plan B ο Πάνος Καμμένος τόνισε: «Την ξέρει την πρόταση μου ο πρωθυπουργός, αλλά δεν την έχει εγκρίνει ως εθνική πολιτική. Θα ήταν μία εναλλακτική σε περίπτωση αν η συμφωνία των Πρεσπών δεν προχωρούσε. Ξεκαθάρισα πως η θέση αυτή είναι η θέση του κόμματος μου και δεν θα ψηφίσω τη συμφωνία αν έρθει, που πιστεύω ότι δεν θα έρθει. Είπα έντιμα πως η κυβέρνηση έχει επίσημη θέση τις Πρέσπες».

Τι θα γίνει με τις βάσεις

Αναφερόμενος στις στρατιωτικές βάσεις των ΗΠΑ στην Ελλάδα ο Πάνος Καμμένος ξεκαθάρισε πως δεν πρόκειται να δημιουργηθούν νέες βάσεις, απλώς στο πλαίσιο της συμμετοχής της χώρας στο ΝΑΤΟ θα χρησιμοποιηθούν οι βάσεις από τις ΗΠΑ.

Συγκεκριμένα ο κ.Καμμένος είπε: «Οι ΗΠΑ είναι ο κύριος στρατηγικός εταίρος της χώρας. Είμαστε στο ΝΑΤΟ, άρα δεν μιλάμε για βάσεις που έρχονται να υποκαταστήσουν την εθνική κυριαρχία. Στη Λάρισα βρίσκεται το ΑΤΑ και η 1η Στρατιά. Εκεί υπάρχουν ΝΑΤΟϊκές δομές. Σε αυτό το πλαίσιο φιλοξενούνται τα UAV των ΗΠΑ. Θα θέλαμε να είναι στη Σμύρνη;
Δεν υπάρχει νέα βάση. Υπάρχει διευκόλυνση που προβλέπεται βάση της νατοϊκής μας συμφωνία.
Στο Βόλο ζήτησαν στο Στεφανοβίκειο που υπάρχουν τα ελληνικά Apache να φιλοξενηθεί δύναμη ελικοπτέρων που φεύγει από την Τουρκία. Το να υπάρχουν και 350 οικογένειες που θα αφήσουν και πέντε δεκάρες στο Βόλο δεν είναι κακό, θα βοηθήσει την περιοχή.
Στην Αλεξανδρούπολη είναι ένα λιμάνι που θα χρησιμοποιηθεί για μεταφορές στα Βαλκάνια. Θα προτιμούσαμε να γίνει η διευκόλυνση από την Βάρνα και να είναι η Βουλγαρία ο εταίρος των συμμάχων; Η μόνη βάση που ζήτησα εγώ και το έχω κάνει εδώ και τρία χρόνια, είναι η Κάρπαθος, το αεροδρόμιο έγινε με νατοϊκά χρήματα. Θα μπορούν να γίνουν προσγειώσεις όπως στο Κανάβεραλ».

«Οι ΑΝΕΛ δεν είναι Σαλβίνι» και η ΝΔ

Απαντώντας στο βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νίκο Φίλη, αναφορικά με τη σύγκριση Καμμένου -Σαλβίνι που έκανε ο πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ, ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ είπε «οι ΑΝΕΛ στήριξαν το θέμα των προσφύγων, γιατί η Ελλάδα δεν είναι χώρα τυχαία στο χάρτη της Ευρώπης. Οι Έλληνες εκπροσωπούν τον πολιτισμό δεν μπορούν να πνίξουν παιδάκια και να δολοφονήσουν εγκύους στη θάλασσα. Η Ελλάδα με τη στάση της στο προσφυγικό χαίρει της εκτίμησης σε όλο τον κόσμο. Άρα οι ΑΝΕΛ με τον Σαλβίνι δεν έχουν καμία σχέση».

Επιτιθέμενος στη ΝΔ ο ΥΕΘΑ τόνισε: «Αν θέλει να ρίξει την κυβέρνηση ο Μητσοτάκης για να γλιτώσει το ΚΕΕΛΠΝΟ, τη Νοβάρτις και τον Μαρινάκη δεν θα του κάνουμε τη χάρη».