ΚΙΚΙΛΙΑΣ

Ερώτηση για το «Μακεδονία ξακουστή» κατέθεσε ο τομεάρχης Άμυνας της Νέας Δημοκρατίας Βασίλης Κικίλιας.

 

Ερώτηση προς τον υπουργό Εθνικής Άμυνας κατέθεσε ο τομεάρχης Άμυνας της Νέας Δημοκρατίας και βουλευτής Βασίλης Κικίλιας, για το άσμα «Μακεδονια ξακουστή» και αν υπάρχει διαταγή προς τους οπλίτες και τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων που το απαγορεύει.

Παράλληλα ο Βασίλης Κικίλιας αναφέρεται στον Κρητικό αλεξιπτωτιστή που το τραγουδούσε, ενώ έκανε ρίψη και βιντεοσκοπούσε τον εαυτό του.

Να σημειωθεί ότι για το συγκεκριμένο θέμα του αλεξιπτωτιστή έχει διαταχθεί Απλή Διοικητική Εξέταση από το Γενικό Επιτελείο Στρατού, καθώς ο αλεξιπτωτιστής φέρεται να παραβιάζει
κανόνες που άπτονται της ασφάλειας των ρίψεων. Η Απλή Διοικητική Εξέταση αφορά
τη διερεύνηση των συνθηκών, που άπτονται αποκλειστικά και μόνο, στην παραβίαση των κανόνων ασφαλείας.

ΠΡΟΣ: Τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας

ΘΕΜΑ: Άσμα «Μακεδονία Ξακουστή» κατά τη διάρκεια εορταστικών τελετών και παρελάσεων

Σε πρόσφατη ερώτηση κοινοβουλευτικού ελέγχου του Κ.Κ.Ε. σχετικά με δήθεν «αλυτρωτικά» συνθήματα που ακούγονται στο χώρο των Ενόπλων Δυνάμεων μεταξύ αυτών και το «Η Μακεδονία είναι μία και ελληνική», η απάντηση του ΥΠΕΘΑ ήταν ότι «δεν επιβεβαιώνεται η αναφώνηση τέτοιου είδους συνθημάτων».

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, το Γενικό Επιτελείο Στρατού τιμώρησε οπλίτη ο οποίος εμφανίζεται σε βίντεο τη στιγμή που πραγματοποιούσε άλμα με αλεξίπτωτο τραγουδώντας το «Μακεδονία Ξακουστή». Άλλες δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν ότι η ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων έχει απαγορεύσει να παιανίζει το άσμα κατά τη διάρκεια εορταστικών τελετών – παρελάσεων.

Σε λίγες μέρες εορτάζουμε την 25η Μαρτίου, τη διπλή γιορτή του Ελληνισμού και της Ορθοδοξίας, την επέτειο της εθνικής παλιγγενεσίας και την ημέρα του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου. Αποτίνουμε την οφειλόμενη τιμή σε εκείνους που πίστεψαν, πάλεψαν και θυσιάστηκαν για την ελευθερία, την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και την εθνική ανεξαρτησία.

Κατά τη διάρκεια των παρελάσεων η ανάκρουση του άσματος «Μακεδονία Ξακουστή» προκαλεί ρίγη συγκινήσεως και εθνικής υπερηφάνειας στα παρελαύνοντα τμήματα και σε όλους τους Έλληνες που τις παρακολουθούν.

Κατόπιν των παραπάνω ερωτάται ο κ. Υπουργός:

-Έχουν εκδοθεί διαταγές σχετικά με απαγόρευση του άσματος «Μακεδονία Ξακουστή» προς τους οπλίτες και τα στελέχη των Ε.Δ., καθώς και ανάκρουσης του άσματος κατά τη διάρκεια εορταστικών τελετών και παρελάσεων;

-Θα παιανίσει το εν λόγω άσμα κατά τη διάρκεια της επικείμενης στρατιωτικής παρέλασης της 25ης Μαρτίου;

Ο ερωτών βουλευτής,

Βασίλης Κικίλιας

Βουλευτής Α΄ Αθηνών