ΧΡΗΜΑΤΑ

Ανοίγει από αύριο η πλατφόρμα προκειμένου να γίνουν οι αιτήσεις για το κοινωνικό μέρισμα. Δείτε τι πρέπει να κάνετε για να το πάρετε.

 

Από αύριο Τρίτη 4 Δεκεμβρίου 2018, όπως όλα δείχνουν, πρόκειται να ανοίξει η πλατφόρμα «koinonikomerisma.gr», προκειμένου οι δικαιούχοι να μπορέσουν να υποβάλλουν αίτηση για να λάβουν το μέρισμα.

Το κοινωνικό μέρισμα για το 2018 αναμένεται να πληρωθεί στις 14 Δεκεμβρίου και πλέον οι πολίτες περιμένουν να ανοίξει η σχετική πλατφόρμα, για να μπορέσουν να δουν αν είναι δικαιούχοι και φυσικά να κάνουν αίτηση και να δουν τα ποσά.

Το κοινωνικό μέρισμα 2018, όπως και πέρσι,  θα δοθεί σε αυτούς που θα κάνουν αίτηση στην ειδική ιστοσελίδα www.koinonikomerisma.gr με τους κωδικούς του taxisnet.

Όλα αυτά σύμφωνα με την ανακοίνωση που έκανε ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, στη Βουλή, με αφορμή και την κατάθεση της σχετικής τροπολογίας από το υπουργείο Οικονομικών για το ύψος του ποσού που θα δοθεί στους πολίτες.

Το κοινωνικό μέρισμα θα διανεμηθεί με εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια και θα διαφέρει ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση των νοικοκυριών και θα κυμαίνεται από 300 έως 1.400 ευρώ.

Όπως και πέρσι, προτεραιότητα θα έχουν, περίπου 55.000 άνεργοι ηλικίας 18-24 ετών, οι μακροχρόνια άνεργοι (άνω των 2 ετών χωρίς εργασίας), και οι περίπου 600.000 δικαιούχοι του κοινωνικού εισοδήματος αλληλεγγύης.

Στόχος επίσης είναι να ενισχυθούν και οι 600.000 συνταξιούχοι του ΟΓΑ που λαμβάνουν από 300-600 ευρώ σύνταξη το μήνα, καθώς και οι 800.000 χαμηλοσυνταξιούχοι που έχουν χάσει το ΕΚΑΣ.

Ο δρόμος για το φετινό μέρισμα άνοιξε από το υπερπλεόνασμα των 885 εκατ. ευρώ του προϋπολογισμού,  για αυτό και η κυβέρνηση θα διανείμει και φέτος, για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, κοινωνικό μέρισμα ύψους 710 εκατ. ευρώ το οποίο πιθανότατα θα είναι σε υψηλότερα επίπεδα.

Να σημειωθεί ότι σήμερα εκδίδεται η υπουργική απόφαση με οριακές αλλαγές στο κριτήριο της ακίνητης περιουσίας λόγω εφαρμογής των νέων αντικειμενικών αξιών και αμέσως μετά αναμένεται να ανοίξει η ηλεκτρονική πλατφόρμα για να ξεκινήσει η υποβολή των αιτήσεων.

Οι δικαιούχοι θα πληρωθούν στις 14 Δεκεμβρίου όπως δήλωσε ο Πρωθυπουργός.

Τα βήματα για να μπορέσετε να πάρετε το κοινωνικό μέρισμα είναι:

  1. Μπαίνετε στην πλατφόρμα www.koinonikomerisma.gr και εισάγετε τους προσωπικούς κωδικούς του Taxisnet. Εκεί θα πρέπει να δηλωθεί ο αριθμός του κινητού σας τηλεφώνου αλλά κι ένα email, ώστε να μπορούν να επικοινωνήσουν μαζί σας οι αρμόδιες υπηρεσίες. Παράλληλα θα πρέπει να δηλώσετε και τον ΑΜΚΑ σας προκειμένου να γίνει ταυτοποίηση με τον ΑΦΜ σας.
  2. Αμέσως μετά την αναγραφή των προσωπικών σας στοιχείων εμφανίζονται προσυμπληρωμένα τα απαραίτητα πεδία από τη δήλωση του 2017, όπως το ύψος του φορολογητέου εισοδήματος το οποίο είναι απαραίτητο για τον καθορισμό των δικαιούχων. Στο στάδιο αυτό πιστοποιείται αν ο δικαιούχος ή τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας του, είναι ασφαλισμένοι σε οποιονδήποτε φορέα κύριας ασφάλισης.
  3. Στο αυτό το βήμα οι δικαιούχοι θα πρέπει να συμπληρώσουν το ΙΒΑΝ του τραπεζικού τους λογαριασμού στον οποίο θα καταβληθεί το μέρισμα.
  4. Εδώ πρέπει να ειδοποιηθούν ενήλικοι που δηλώνονται ως φιλοξενούμενοι στην φορολογική δήλωση ενός νοικοκυριού. Θα πρέπει κι αυτοί να να μπουν με τους κωδικούς τους στο Taxisnet και να δώσουν τη συναίνεση τους για το πρόσωπο που αιτείται το κοινωνικό μέρισμα.
  5. Εφόσον γίνουν όλα τα παραπάνω η εφαρμογή στο τελικό στάδιο σου λέει εάν πληροίς τα κριτήρια για να πάρεις το κοινωνικό μέρισμα. Ο χρήστης – δικαιούχος είναι απαραίτητο να πατήσει το κουμπί της αποδοχής, δηλώνοντας ότι αποδέχεται το κοινωνικό μέρισμα στο λογαριασμό του. Το σύστημα υπολογίζει αυτόματα το ποσό που θα του καταβληθεί.