ΚΟΤΖΙΑΣ ΑΠΟΦΟΙΤΗΣΗ

Μήνυμα ειρήνης έστειλε ο Νίκος Κοτζιάς στην τελετή ορκωμοσίας της ΚΓ’ Εκπαιδευτικής Σειράς Ακολούθων Πρεσβείας στο Υπουργείο Εξωτερικών

Συγκεκριμένα ο Υπουργός ανέφερε πως η Διπλωματική Ακαδημία μας θυμίζει ότι ανάμεσα στην ένταση, στον πόλεμο και στην ειρήνη εμείς, το Υπουργείο μας, ο Πρόεδρός μας, επιλέγουμε την διπλωματία. Η διπλωματία είναι ο τρόπος για να μπορούμε να λύνουμε τα πιο δύσκολα προβλήματα χωρίς να τα κοινοποιούμε πάντα.

Δείτε όλη την ομιλία του Υπουργού και του Προέδρου της Δημοκρατίας:

Κύριε Πρόεδρε, αγαπητοί μου Πρέσβεις, συνεργάτες, νέοι διπλωμάτες μας, καλώς ήρθατε. Και εσείς, γονείς, να είστε περήφανοι για τα παιδιά σας.

Δεν νομίζω να έχει πολλές χαρές η δημόσια ζωή, έχει πολλές πίκρες συχνά, βαρεμάρα δεν έχει, όπως θα δείτε, έχει πάντα ένα μεγάλο ενδιαφέρον. Αλλά νομίζω ότι από τις πιο γλυκές και ευχάριστες στιγμές είναι η υποδοχή των νέων διπλωματών. Η Διπλωματική Ακαδημία μας παραδίδει τις νέες και τους νέους, που θα σας δω μετά στην αίθουσα να τα πούμε ιδιωτικά, μας θυμίζει ότι ανάμεσα στην ένταση, στον πόλεμο και στην ειρήνη εμείς, το Υπουργείο μας, ο Πρόεδρός μας και εγώ προσωπικά επιλέγουμε την διπλωματία.

Η διπλωματία είναι ο τρόπος για να μπορούμε να λύνουμε τα πιο δύσκολα προβλήματα χωρίς να τα κοινοποιούμε πάντα. Η διπλωματία είναι η μέθοδος με την οποία αναπτύσσουμε και αναδεικνύουμε τη θέση της χώρας μας διεθνώς, της ενισχύουμε το ρόλο. Βρεθήκαμε σε δύσκολες στιγμές την τελευταία δεκαετία, σήμερα η αναγνώριση στη χώρα μας είναι μεγαλύτερη από ποτέ άλλοτε την τελευταία δεκαετία. Χάρη στη διπλωματία μας έχουμε ξεκινήσει και υλοποιούμε 14 μεγάλες διεθνείς μορφοποιημένες συνεργασίες που δυναμώνουν την παρουσία της χώρας μας τόσο στη Μέση Ανατολή όσο και στην Νοτιοανατολική Ευρώπη, στην Ανατολική Μεσόγειο, στην ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και παγκόσμιες πρωτοβουλίες όπως είναι οι πρωτοβουλίες μας για τη συνεργασία των κρατών των οποίων ο αρχαίος πολιτισμός παίζει σημαντικό ρόλο μέχρι σήμερα.

Έρχεστε στο Υπουργείο μας σε μία εποχή μεγάλων ανακατατάξεων. Σε μία εποχή που ο κόσμος βλέπει να παραμένουν οι ΗΠΑ η μεγαλύτερη δύναμη αλλά με μία τάση περιορισμού της ισχύος της και του ρόλου της, βλέπει να αναδεικνύονται καινούριες ισχυρές δυνάμεις ή να επανακάμπτουν παλαιότερες, γιατί θα ξέρετε ότι η Κίνα από το 100 μ.Χ. μέχρι το 1.600 είχε τη μεγαλύτερη παραγωγικότητα στον κόσμο και για τους ίδιους είναι επανάκαμψη και δεν είναι ανάδειξη. Έχουμε ένα κόσμο που τείνει προς τον πολυκεντρισμό και ο οποίος γίνεται πιο δύσκολος να κατανοηθεί και απαιτεί πάντα μελέτη. Η μελέτη δεν τελείωσε με την Διπλωματική Ακαδημία και μην το πάρετε αψήφιστα διότι ή θα κάνουμε επιφανειακή διπλωματία για το θεαθήναι, ή σκληρή δουλειά και σε βάθος, και σας προτρέπω να συνεχίσετε όπως κάνατε και το χρόνο που πέρασε.

Ζούμε σε μία εποχή που δεν έχει μόνο ο κόσμος μεγάλες αλλαγές, αλλά έχει μεγάλες αλλαγές και η περιοχή μας. Το Υπουργείο μας εδώ και τρία χρόνια αναλύει το ότι ζούμε σε μία περιοχή αστάθειας, το τρίγωνο της αστάθειας μεταξύ Λιβύης, Ιράκ – Συρίας και Ουκρανίας. Και αποτελούμε τον πιο σταθεροποιητικό παράγοντα σε όλη αυτή την περιοχή. Ζήσαμε τα τελευταία χρόνια τρεις ισχυρούς, με σοβαρές συνέπειες, πολέμους, έχουμε πολλαπλούς εμφύλιους στην περιοχή. Έχουμε και πολιτική αστάθεια, όπως έχουμε στην Τουρκία. Αυτό κάνει την ευθύνη μας και το βάρος της διπλωματίας μεγαλύτερο από ποτέ.

Ζούμε επίσης σε μία Νοτιανατολική Ευρώπη η οποία έχει να επιλέξει ανάμεσα στο δρόμο της τον ευρωπαϊκό, που τον στηρίζουμε, ή την αστάθεια. Στηρίζουμε όμως αυτό τον δρόμο, υπογραμμίζοντας την ανάγκη να λύνονται τα μεγάλα ιστορικά προβλήματα που μας κρατάνε. Είναι γνωστή πια η φράση μου, ότι «η ιστορία πρέπει να είναι σχολείο και όχι φυλακή». Την ιστορία πρέπει να μαθαίνετε, γιατί στη διπλωματία έχουμε μόνο δύο συγκρίσεις, το τι κάνουν οι άλλες χώρες και τι έγινε στην ιστορία. Η ιστορία είναι μια θεμελιακή για εμάς επιστήμη, όπως θεμελιακή είναι και η ανάπτυξη των οικονομικών μας σχέσεων με τον περίγυρό μας την εποχή της παγκοσμιοποίησης και πρέπει και ως διπλωμάτες να στηρίξετε την οικονομική μας διπλωματία.

Το μεγάλο όπλο της χώρας μας είναι ο πολιτισμός της και αυτό σημαίνει ότι η πολιτιστική διπλωματία πρέπει να μπει στην καρδιά σας και να φροντίζετε πάντα τις μεγάλες αξίες και τον πολιτισμό, την κληρονομιά μας την ιστορική να την παρουσιάζετε και να την αξιοποιείτε όχι ως ένα νεκρό γράμμα, αλλά ως μία δύναμη. Μια δύναμη ακόμα είναι και η ομογένειά μας, που μαζί με την εκκλησία μας, την ορθόδοξη χριστιανική, παγκοσμίως πρεσβεύει την κληρονομιά της χώρας, τη ζωντάνια και το μέλλον της. Είναι γνωστή και η μεγάλη πρωτοβουλία που έχουμε για την προστασία των θρησκευτικών κοινοτήτων, ιδιαίτερα των ορθόδοξων χριστιανών στη Μέση Ανατολή, όπου συμμετείχαν μέχρι σήμερα σε κάθε τέτοια διάσκεψη πάνω από 300 παγκόσμιες προσωπικότητες και όλοι οι θρησκευτικοί ηγέτες της περιοχής.

Έρχεστε σε ένα Υπουργείο που πιστεύω, μπορεί να θέλω να το πιστεύω, ότι είναι το καλύτερο της χώρας και ένα Υπουργείο το οποίο είναι ισόβαθμο ή και πολλές φορές καλύτερο από Υπουργεία Κρατών με το δικό μας μέγεθος, και στην Ευρώπη και παγκοσμίως. Πρέπει να υπερασπιστείτε αυτήν την κληρονομιά της υψηλής ποιότητας, της σωστής πράξης και της μελέτης. Έρχεστε σε ένα Υπουργείο για να μην μακρολογώ, που έχει την τύχη την ημέρα που ορκίζει τους νέους διπλωμάτες, να έχει μαζί μας τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και, ας μου επιτραπεί, φίλο και συνάδελφο καθηγητή, να μας τιμά με την παρουσία του, να μας τιμά με την ιδιαίτερη αγάπη που έχει στην εξωτερική πολιτική και στη διπλωματία, να μας φροντίζει και να μας στηρίζει στην καθημερινότητα της δράσης μας και να έχει τη διάθεση να αγκαλιάζει πάντα και το Υπουργείο και τους νέους διπλωμάτες μας.

Καλώς ορίσατε εσείς στο Υπουργείο μας. Ευχαριστούμε πολύ, κύριε Πρόεδρε, που είστε μαζί μας.

Π. ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: Σας συγχαίρω για την ανάληψη των καθηκόντων σας, σε αυτό τον δρόμο τον οποίο διαλέξατε, και ο οποίος είναι ένας δρόμος προσφοράς. Προσφοράς στην Πατρίδα, προσφοράς στην Ελληνική Διπλωματία, η οποία έχει μια μεγάλη ιστορία. Και ο χώρος του Υπουργείου Εξωτερικών μπορεί να μαρτυρήσει αψευδώς για αυτή την μεγάλη ιστορία.
Θέλω να ευχαριστήσω θερμώς τον Υπουργό γιατί μου δίνει και φέτος, για άλλη μια φορά, την δυνατότητα να είμαι κοντά σας. Οφείλω – γιατί αυτό πρέπει να λέγεται- να διευκρινίσω ότι συνεχίζω με τον κ. Κοτζιά την παράδοση που έχει ξεκινήσει ο προκάτοχός μου, ο κ. Κάρολος Παπούλιας. Ήταν εκείνος ο οποίος συνήθιζε να παρίσταται στην ορκωμοσία. Και αυτό οφειλόταν στο γεγονός ότι είχε περάσει από αυτό το Υπουργείο, ήξερε την σημασία του. Τον ευχαριστώ γιατί ξεκίνησε αυτήν την παράδοση και εύχομαι και οι επόμενοι Πρόεδροι να συνεχίσουν τον ίδιο δρόμο. Εκείνος είχε την εμπειρία του Υπουργείου Εξωτερικών, εγώ δεν είχα την τύχη ως Υπουργός να υπηρετήσω στο Υπουργείο Εξωτερικών. Αλλά έχω μέγιστη εκτίμηση σ΄ αυτό το Υπουργείο και στην αποστολή σας.
Εισέρχεσθε στο Διπλωματικό Σώμα σε μιαν εποχή που δεν έχει να κάνει τίποτα με αυτό που γνωρίσαμε πριν από λίγα χρόνια. Διότι πριν από λίγα χρόνια το Διπλωματικό Σώμα, και ιδίως σε Χώρες που δεν αποτελούν «Μεγάλες Δυνάμεις», εθεωρείτο κάπως «διεκπεραιωτικό» σε ό,τι αφορά την άσκηση της Εξωτερικής Πολιτικής. Ήταν εποχές που κάποιοι είχαν υποθέσει ότι είχε φτάσει το «τέλος της ιστορίας». Δεν χρειάζεται να αναφέρω ονόματα. Ήταν εποχές που θεωρούσαμε, και μέσα στη μεγάλη Ευρωπαϊκή μας Οικογένεια, ότι η εποχή της «ευδαιμονίας» είχε έρθει για να μείνει στο διηνεκές. Τα γεγονότα στην παγκόσμια σκηνή και στην παγκόσμια οικονομία έχουν διαψεύσει αυτές τις ευχάριστες, ας το πω έτσι, για τις προβλέψεις εκείνης της εποχής.
Σήμερα είναι σαφές ότι ο Διπλωμάτης, αυτός που αισθάνεται την αποστολή του, έχει να διαδραματίσει ένα πάρα πολύ σημαντικό ρόλο σε ό,τι αφορά την διαμόρφωση της Εξωτερικής Πολιτικής. Η Ελλάδα, και λόγω της γεωγραφικής της θέσης, βρίσκεται στην δίνη όλων αυτών των διεθνών εξελίξεων που, δυστυχώς, δεν προοιωνίζονται κάτι καλό για το μέλλον της Ανθρωπότητας και την Ειρήνη, εκτός αν συνέλθουμε διεθνώς το συντομότερο δυνατόν. Η Ελλάδα έχει την τύχη όμως να κατέχει μία γεωστρατηγική θέση, η οποία της επιτρέπει και να υπερασπισθεί τα Εθνικά της Θέματα, αλλά και, ταυτοχρόνως, να έχει λόγο. Γιατί σε τέτοιες περιπτώσεις δεν είναι μόνον η έκταση – το έδαφος δηλαδή – και ο πληθυσμός, είναι και η γεωστρατηγική σημασία που έχει μια χώρα για να μπορέσει να συμβάλλει και εκείνη στην εμπέδωση της Παγκόσμιας Ειρήνης. Είμαστε σε μία φάση όπου οι συμμαχίες μας είναι χτισμένες σταθερά. Η γεωστρατηγική μας θέση επιτρέπει στους Συμμάχους μας να ξέρουν ότι είμαστε πιστοί φίλοι. Ταυτοχρόνως, να αντιλαμβάνονται την σημασία της Ελλάδος. Ιδίως κατ΄ αυτήν την περίοδο λοιπόν χρειάζεται να αξιοποιήσουμε την γεωστρατηγική μας θέση για να διαμορφώνουμε την Εξωτερική μας Πολιτική.
Ο Διπλωμάτης, ο έμπειρος διπλωμάτης – και έμπειρος διπλωμάτης είναι εκείνος ο οποίος επί πλέον μελετά συνεχώς – είναι ο καλύτερος συνεργάτης του εκάστοτε Υπουργού. Η Εξωτερική Πολιτική διαμορφώνεται, όπως είναι γνωστό, από αυτό το υπουργείο, από τον Υπουργό των Εξωτερικών και από την Κυβέρνηση στην οποία μετέχει, την εκάστοτε εκλεγμένη Κυβέρνηση. Αντιλαμβάνεσθε – ο κ. Κοτζιάς το ξέρει καλά και το εφαρμόζει – ότι δεν μπορεί ένας Υπουργός να πετύχει εάν δεν διαθέτει συνεργάτες οι οποίοι, πρώτον, έχουν συναίσθηση του τι σημαίνει Ελλάδα, και εθνικό συμφέρον, και δεύτερον, γνωρίζουν τι σημαίνει άσκηση διπλωματίας υπό τις σημερινές συνθήκες.
Έχετε ένα «πεδίον δόξης λαμπρόν», σας διαβεβαιώ, για να συμβάλλετε στην άσκηση της διπλωματίας και στην διαμόρφωση της Εξωτερικής μας Πολιτικής. Αλλά δεν είναι μόνον αυτό. Θα σας πω κάτι το οποίο το αισθάνομαι και το ξέρει και ο Υπουργός σας, ο οποίος συμφωνεί.
Η Ελλάδα ανήκει στην μεγάλη Ευρωπαϊκή Οικογένεια, και η μεγάλη Ευρωπαϊκή οικογένεια, η Ευρωπαϊκή Ένωση, οφείλει να διαδραματίσει έναν συγκεκριμένο ρόλο, όχι μόνον, το τονίζω, για τους Λαούς της, αλλά για τον Πλανήτη. Συνηθίζω να μιλώ για «πλανητικό ρόλο» και είναι έτσι. Η Ευρώπη πρέπει να είναι παρούσα στα μεγάλα γεγονότα. Ιδού που μας οδήγησαν τα πράγματα λόγω της απουσίας της σε κρίσιμες στιγμές στην Μέση Ανατολή. Ο ρόλος της Ευρώπης ήταν να είναι εκεί.
Γιατί θα είχαν προληφθεί πολλά πράγματα, και ιδίως η εξάπλωση της τρομοκρατίας. Δεν το έπραξε, και δεν το έπραξε, δυστυχώς, λόγω ελλείψεων του πυλώνα της Εξωτερικής Πολιτικής και της Πολιτικής Ασφάλειας. Πρέπει λοιπόν να συμπληρώσουμε αυτό το κενό, εργαζόμενοι από την μια πλευρά για να πείσουμε τους εταίρους μας ότι ο πυλώνας αυτός πρέπει να φτάσει στο επίπεδο που του αναλογεί. Και από την άλλη για να μπορέσουμε να συμβάλουμε από τώρα στην διαμόρφωση μιας Εξωτερικής Πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μην νομίζετε ότι «μεγαλοπιανόμαστε». Έχουμε την εμπειρία και την παράδοση, λόγω της θέσης μας, λόγω των δεινών τα οποία έχει υποστεί αυτός ο Τόπος, να έχουμε άποψη για την Ευρωπαϊκή Εξωτερική Πολιτική. Και σε αυτό τον τομέα και πάλι εσείς μπορείτε να συμβάλετε σημαντικά, για τις θέσεις που πρέπει να διαμορφώνει η Ελλάδα, σε ό,τι αφορά αυτή την Ευρωπαϊκή Εξωτερική Πολιτική. Η πορεία σας μέχρι σήμερα στην Διπλωματική Ακαδημία, οι γνώσεις που έχετε αποκτήσει, είναι σημαντικές. «Ψηθήκατε» σε αυτό το «καμίνι» της επικαιρότητας, και αυτό το απόθεμα της εμπειρίας είναι μια καλή αρχή. Όμως, σας είπα, η άσκηση της διπλωματίας σήμερα και η διαμόρφωση εξωτερικής πολιτικής προϋποθέτει συνεχή μελέτη. Και πρέπει να καλλιεργήσετε επίσης και τη δική σας διαίσθηση.Ξέρω ότι σας φαίνονται αυτά τα πράγματα κάπως «επετειακά». Δεν είναι, σας διαβεβαιώ. Θα περάσουν τα χρόνια, θα θυμάστε αυτές τις ώρες που είναι σημαντικές για τη διαδρομή της ζωή σας, αλλά είναι ακριβώς έτσι όπως σας τα λέω. Δεν υπερβάλλω καθόλου μάλιστα. Εύχομαι στην πορεία σας οι δυσκολίες και για σας και για τον Τόπο να είναι λιγότερες. Και θέλω να συγχαρώ τους γονείς σας, τους συγγενείς σας που βρίσκονται εδώ, γιατί είναι μια καταξίωση γι΄αυτούς να βλέπουν τα παιδιά τους να μπαίνουν σε ένα λαμπρό σώμα, όπως είναι το Διπλωματικό Σώμα, να αρχίζουν μια μεγάλη καριέρα. Και εύχομαι να είναι περήφανοι και στην συνέχεια παρακολουθώντας όλη την δική σας πορεία και μέσα από τη δική σας πορεία, την πορεία της Ελληνικής Εξωτερικής Πολιτικής.