ΚΟΤΖΙΑΣ

«Δεν αιφνιδιάστηκαν για την αιγιαλίτιδα οι Τούρκοι, το ξέρουν από καιρό ότι θα την επεκτείνουμε» αποκάλυψε ο Ν. Κοτζιάς στο κυπριακό κανάλι ΣΙΓΜΑ

Στη συνέντευξη του ο Ν. Κοτζιάς, επισήμανε, η συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου με τον έλληνα πρέσβη στην Άγκυρα κ. Μαυροειδή ήταν προγραμματισμένη από καιρό.  «Φαντάζομαι να ειπώθηκαν κάποιες δικές τους ερωτήσεις ή απορίες για την αιγιαλίτιδα ζώνη, αλλά δεν αιφνιδιάστηκαν οι Τούρκοι, γιατί το ξέρουν από καιρό ότι θα προχωρήσουμε στην επέκταση», είπε χαρακτηριστικά.

Ο πρώην ΥΠΕΞ ξεκαθάρισε ταυτόχρονα ότι «Παραμένω βουλευτής της πλειοψηφίας» και απέρρριψε  κάθε σενάριο αυτονόμησής από τον ΣΥΡΙΖΑ τόσο του ιδίου όσο και της Κίνησης Πράττω που ίδρυσε και ηγείται.

Ο κ. Κοτζιάς μίλησε και για την συνάντηση στον ΟΗΕ τον Ιανουάριο του 2017 με τον κ. Τσαβούσογλου και τον τότε υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον, όπου η Τουρκία επεχείρησε να ανοίξει συζήτηση για τις εσωτερικές πτυχές του Κυπριακού, πράγμα που απετράπη.

Οπως εκτίμησε η επόμενη διαπραγμάτευση για το Κυπριακό θα ξεκινήσει από καλύτερη θέση επειδή έχει μπει πάνω στο τραπέζι το θέμα των εγγυήσεων και των συμμαχιών, όπου είναι το θεμελιακό ζήτημα της διεθνούς πτυχής του Κυπριακού.

Αναφερόμενος στα τεκταινόμενα στην Ανατολική Μεσόγειο και τις προκλήσεις της Τουρκίας, εκτίμησε πως οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται έχουν την θωράκιση των κρατών τους.

Ερωτηθείς γιατί δεν έχει ακόμη οροθετηθεί η ΑΟΖ Κύπρου – Ελλάδας αποσαφήνισε πως πρέπει πρώτα η Αθήνα να οροθετηθεί με την Αίγυπτο.