κουρδικό δημοψήφισμα

Καθώς το κουρδικό δημοψήφισμα πλησιάζει οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και άλλες Δυτικές χώρες προσπαθούν να το αναβάλουν.

 

 

Ο Brett McGurk, ειδικός απεσταλμένος του Αμερικανού Προέδρου, δήλωσε ότι το επικείμενο κουρδικό δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία θα έχει σημαντικές επιπτώσεις στον συνεχιζόμενο αγώνα εναντίον του Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ). Ζήτησε από την κουρδική ηγεσία να σταματήσει τη διαδικασία και σε αντάλλαγμα πρότεινε την υιοθέτηση σχεδίου που έχει καταρτιστεί από τις ΗΠΑ, τον ΟΗΕ και τη Μ. Βρετανία.

Ο McGurk σε συνέντευξη τύπου στην Irbil, πρωτεύουσα της Περιφερειακής Κυβέρνησης του Ιρακινού Κουρδιστάν, είπε: «Εμείς, προφανώς, ενθαρρύνουμε τους πολιτικούς ηγέτες εδώ στο Κουρδιστάν να επιλέξουν την εναλλακτική οδό».

Και συνέχισε: «Η οδός αυτή εστιάζεται σε μία προσπάθεια συνεχούς διαλόγου, διαπραγματεύσεων και εξασφάλισης ότι καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια για να λυθούν τα πολλά και σημαντικά ζητήματα που ταλανίζουν την περιοχή και την κεντρική κυβέρνηση στη Βαγδάτη».

κουρδικό δημοψήφισμα
Ο Brett McGurk.

Το κουρδικό δημοψήφισμα έχει προγραμματιστεί για τις 25 Σεπτεμβρίου οπότε περισσότερο από πέντε εκατομμύρια Κούρδοι στο βόρειο Ιράκ θα αποφασίσουν εάν θέλουν να αποσχιστούν από το Ιράκ.

Η ιρακινή κυβέρνηση έχει απορρίψει το δημοψήφισμα ως αντισυνταγματικό και το ιρακινό κοινοβούλιο έχει εξουσιοδοτήσει τον Πρωθυπουργό Haider al-Abadi να «πάρει όλα τα αναγκαία μέτρα» για να διατηρήσει την ενότητα του Ιράκ.

Το κοινοβούλιο επίσης ψήφισε την απόλυση του Najm al-Din Karim κυβερνήτη της πλούσιας σε πετρέλαιο επαρχίας του Κιρκούκ που βρίσκεται ανάμεσα στις περιοχές που τόσο η Βαγδάτη όσο και η Irbil διεκδικούν κάθε μία για λογαριασμό της.

Η αμερικανική στάση

Οι ΗΠΑ δεν στηρίζουν το δημοψήφισμα υποστηρίζοντας ότι θα αποσταθεροποιήσει το Ιράκ και θα βλάψει τον αγώνα εναντίον του ΙΚ.

κουρδικό δημοψήφισμα
Αεροπορική επίθεση εναντίον του ΙΚ στη Μοσούλη, 9/7/2017.

«Η επιδίωξη του δημοψηφίσματος δεν είναι λογική αυτή τη στιγμή», είπε ο McGurk στους δημοσιογράφους στην Irbil. «Δεν είναι κάτι που μπορούμε να υποστηρίξουμε».

Δεν αποκάλυψε λεπτομέρειες του σχεδίου που προανέφερε αλλά είπε ότι η συζήτηση με τους Κούρδους ηγέτες ήταν «θετική και εποικοδομητική».

Ο McGurk είπε ότι το εναλλακτικό σχέδιο παρουσιάστηκε στον Κούρδο Πρόεδρο Μασούντ Μπαρζανί από εκπροσώπους των ΗΠΑ, του ΟΗΕ και της Μ. Βρετανίας κατά τη διάρκεια συνάντησης στο αρχηγείο της «Συμμαχίας κατά του ΙΚ» στο Duhok (βρίσκεται στο ιρακινό Κουρδιστάν).

Μετά τη συνάντηση η προεδρία του ιρακινού Κουρδιστάν εξέδωσε μία δήλωση λέγοντας ότι η αναβολή του δημοψηφίσματος δεν μπορεί να αποφασιστεί από ένα άτομο ή ένα κόμμα αλλά χρειάζεται συλλογική απόφαση.

«Η πολιτική ηγεσία του Κουρδιστάν θα συναντηθεί σύντομα για να εξετάσει την εναλλακτική και η θέση του Κουρδιστάν θα ανακοινωθεί ως αποτέλεσμα αυτής της συνάντησης», κατέληγε η δήλωση.

Η καλύτερη εναλλακτική

Κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης για την ανεξαρτησία στην πόλη Zakho, περίπου 160 χλμ. από την Irbil, ο Μπαρζανί είπε ότι ενημέρωσε τους εκπροσώπους των ΗΠΑ, ΟΗΕ και Μ. Βρετανίας με τους οποίους συναντήθηκε ότι το Κουρδιστάν θα μπορούσε να αναβάλει το δημοψήφισμα εάν παρουσιάζονταν μία καλύτερη εναλλακτική.

«Τους έχουμε πει παλιότερα όπως και τώρα ότι εάν υπάρξει μία καλύτερη εναλλακτική το έθνος μας θα τη δεχτεί», είπε ο Μπαρζανί στο γήπεδό ποδοσφαίρου της Zakho.

κουρδικό δημοψήφισμα
Η συγκέντρωση στη Zakho στις 14 Σεπτεμβρίου.

«Αλλά θα πάμε στο δημοψήφισμα εάν δεν υπάρξει η εναλλακτική και ότι είναι να γίνει ας γίνει», είπε με έμφαση.

Με την εξαίρεση του Ισραήλ σχεδόν όλες οι Δυτικές χώρες που είναι φιλικές με τους Κούρδους του Ιράκ έχουν ανακοινώσει δημόσια ότι αντιτίθενται στο δημοψήφισμα. Υποστηρίζουν ότι το δημοψήφισμα θα οδηγήσει σε συγκρούσεις με τη Βαγδάτη, την Τουρκία και το Ιράν και θα αποσπάσει την προσοχή από τον πόλεμο εναντίον του ΙΚ.

Οι ιρακινές δυνάμεις, που υποστηρίζονται από τις ΗΠΑ, έχουν ανακαταλάβει το μεγαλύτερο μέρος των περιοχών που βρίσκονταν στον έλεγχο του ΙΚ και τώρα ετοιμάζονται να επιτεθούν στη Hawija, στην επαρχία του Κιρκούκ, που είναι η τελευταία σημαντική θέση που κατέχει το ΙΚ στο Ιράκ.

Ο Υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Τζαίημς Μάτις στην επίσκεψη του στο Ιράκ ενθάρρυνε την Περιφερειακή Κυβέρνηση του Κουρδιστάν και τη Βαγδάτη να λύσουν τα προβλήματα τους με διάλογο και ζήτησε από όλες τις πλευρές «να παραμείνουν εστιασμένες στη διατήρηση των επιτυχιών εναντίον του ΙΚ».

κουρδικό δημοψήφισμα
Ολλανδός εκπαιδευτής καθοδηγεί στρατιώτη των Πεσμεργκά στο πεδίο βολής, 9/3/2016.

Οι κουρδικές δυνάμεις, γνωστές ως Πεσμεργκά, θεωρούνται ο ικανότερος και σταθερότερος σύμμαχος της Δύσης στον πόλεμο εναντίον του ΙΚ.

Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι λένε ότι η συνεργασία των Πεσμεργκά με τον ιρακινό στρατό έπαιξε κρίσιμο ρόλο στη μάχη της Μοσούλης. Λένε επίσης ότι το κουρδικό δημοψήφισμα θα διαταράξει αυτή τη συνεργασία και μπορεί να οδηγήσει σε πόλεμο ανάμεσα στην περιφερειακή κυβέρνηση και την κεντρική κυβέρνηση, ειδικότερα για την τύχη των διαφιλονικούμενων περιοχών.

Στις διαφιλονικούμενες περιοχές, που θα συμμετέχουν στο δημοψήφισμα του Σεπτεμβρίου, περιλαμβάνεται και η πλούσια σε πετρέλαιο πόλη του Κιρκούκ που τόσο η κεντρική κυβέρνηση του Ιράκ όσο και οι Κούρδοι διεκδικούν για τον εαυτό τους.

Πηγή: voanews

ΣΧΟΛΙΑ