ΚΥΠΡΟΣ TOTAL

Η Total είναι δεσμευμένη στις έρευνες στην Κύπρο, δηλώνει ο διευθύνων σύμβουλός. Στην Αθήνα η 2η Τριμερής Συνάντηση των προέδρων  Κοινοβουλίων Ελλάδος, Κύπρου, Αιγύπτου

 

 

Η Total είναι δεσμευμένη να συνεχίσει τις εργασίες έρευνας στην Κύπρο, δήλωσε σήμερα στο Reuters ο διευθύνων σύμβουλος Πατρίκ Πουγιάν, στο πλαίσιο των ερευνών για το 2019 που επικεντρώνονται σε περιοχές όπου είναι γνωστό ότι υπάρχουν εμπορικά εκμεταλλεύσιμα επίπεδα πετρελαίου και αερίου.

Μιλώντας στο περιθώριο ενεργειακού φόρουμ στο Κάιρο, ο Πουγιάν δήλωσε ότι συζητά «την επέκταση των μελλοντικών γεωτρήσεων» και ότι είναι δεσμευμένος σε νέες έρευνες.

Ο διευθύνων σύμβουλος της γαλλικής πετρελαϊκής εταιρίας δήλωσε επίσης ότι εξετάζει την ανάπτυξη μονάδων διύλισης για πετροχημικά προϊόντα στην Αίγυπτο, όπου η εταιρία έχει επενδύσει στην παραγωγή υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG).

Στην Αθήνα 2η Τριμερή Συνάντηση προέδρων Κοινοβουλίων Ελλάδος, Κύπρου, Αιγύπτου

Στην Αθήνα θα πραγματοποιηθεί η 2η Τριμερής Συνάντηση των προέδρων των Κοινοβουλίων Ελλάδος, Κύπρου και Αιγύπτου, όπως αποφάσισαν κατά τη σημερινή τους συνάντηση στη Λευκωσία οι Ν. Βούτσης, Δημ. Συλλούρης και Αλί Αμντέλ.

Η 1η Τριμερής Συνάντηση ολοκληρώθηκε με την υιοθέτηση Κοινής Διακήρυξης, σύμφωνα με την οποία οι πρόεδροι των Κοινοβουλίων των τριών χωρών «τόνισαν την σημασία της μετατροπής της ενέργειας σε καταλύτη για την ειρήνη και την ευημερία και την προώθηση της ενεργειακής ασφάλειας, σε πλήρη συμμόρφωση με το διεθνές δίκαιο και το σεβασμό των κυριαρχικών ενεργειακών δικαιωμάτων των κρατών».

Επίσης, σημειώνεται ότι οι τρεις πρόεδροι επικεντρώθηκαν ιδιαίτερα σε κοινές πρωτοβουλίες και δράσεις, οι οποίες στοχεύουν στην περαιτέρω προώθηση της ενεργειακής εξοικονόμησης, της ενεργειακής απόδοσης και της προστασίας του περιβάλλοντος και στην καταπολέμηση της θαλάσσιας ρύπανσης, ενώ αναφέρεται ότι οι οι τρεις πρόεδροι επαναβεβαίωσαν ότι η στενή διακυβερνητική συνεργασία των τριών χωρών «είναι επωφελής και για τους λαούς των χωρών και για τους στόχους της ειρήνης, σταθερότητας και ευημερίας στην περιοχή».

Επιπλέον, αποφάσισαν να προωθήσουν την περιφερειακή συνεργασία, εκτός από την ενέργεια, στον τουρισμό, στην εκπαίδευση και στον πολιτισμό, ενώ στις συζητήσεις που είχαν αναδείχθηκε, σύμφωνα με την Κοινή Διακήρυξη, και η πλούσια πολιτιστική κληρονομιά των τριών χωρών και «η ανάγκη να οικοδομηθεί συνεργασία και στο ζήτημα της καταπολέμησης της παράνομης εμπορίας αρχαιοτήτων, με τακτική ανταλλαγή πληροφοριών και βέλτιστων πρακτικών».

Για τον τουρισμό επισημαίνεται πως συζήτησαν τρόπους «για περαιτέρω συνεργασία μέσω κοινών πακέτων με στόχευση σε νέες αγορές και με διαφοροποίηση και αναβάθμιση κοινών θεματικών ταξιδίων» και συμφώνησαν «στην ανάγκη εμπλοκής της Διασποράς».

Οι τρεις πρόεδροι συμφώνησαν, επίσης, να αξιοποιήσουν πλήρως τις δυνατότητες της κοινοβουλευτικής διπλωματίας και να εξετάσουν την πιθανότητα συνεργασίας με άλλα Κοινοβούλια χωρών της περιοχής που ασπάζονται τις ίδιες αρχές.

Στην αρχή της συνάντησης ο πρόεδρος της Κυπριακής Βουλής, Δημήτρης Συλλούρης, τόνισε ότι η ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των Κοινοβουλίων, ως των συνδέσμων μεταξύ κυβερνήσεων και πολιτών, «εξυπηρετεί τους στόχους, που έχουν τεθεί στο πλαίσιο των έξι, μέχρι στιγμής, Συνόδων Κορυφής» και ανακοίνωσε την πρωτοβουλία του Κοινοβουλίου της Κύπρου για δημιουργία Κέντρου Συνεργασίας Μέσης Ανατολής και την εισαγωγή της Αραβικής γλώσσας στο εκπαιδευτικό σύστημα της Κύπρου.

Ο πρόεδρος της Βουλής της Αιγύπτου, Αλί Αμντέλ, είπε ότι η συνάντηση «μεταφέρει μήνυμα σε όσους προσπαθούν να παρεμποδίσουν τις χώρες της Ανατολικής Μεσογείου να αξιοποιήσουν το φυσικό πλούτο τους» και εξέφρασε την πεποίθηση ότι η συνεργασία των τριών χωρών θα αποτελέσει παράδειγμα προς μίμηση στον χώρο του κοινοβουλευτικού διαλόγου.

 

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ