Περίεργη αναβολή των διαπραγματεύσεων στην Ελβετία για το Κυπριακό. Επανήλθε το αίτημα για έλευση των πρωθυπουργών. Αρνητικός ο Νίκος Κοτζιάς.

 

 

Αλλαγή παρατηρήθηκε στο σημερινό πρόγραμμα των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό στο Κραν Μοντάνα, ενώ κυκλοφορούν ευρύτατα φήμες ότι ο ειδικός σύμβουλος του γενικού γραμματέα, Έσπεν Μπαρθ Άιντα επανέφερε πιεστικά και αφόρητα το θέμα για έλευση στην Ελβετία των πρωθυπουργών της Ελλάδας, της Βρετανίας και της κατοχική δύναμης Τουρκίας.

Σύμφωνα με ενημέρωση από τα Ηνωμένα Έθνη, οι ηγέτες ζήτησαν ακύρωση του πρωινού προγράμματος για διαβούλευση.

Θα υπάρξουν, όπως μεταδίδει το ΚΥΠΕ και διμερείς επαφές του Έσπεν Μπαρθ Άιντα με όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές, συμπεριλαμβανομένων και των εγγυητριών δυνάμεων.

Το αίτημα για να παραστούν στις διαπραγματεύσεις ο Αλέξης Τσίπρας και ο Μπιναλί Γιλντιρίμ, αλλά και η κ. Τερέζα Μέι, τέθηκε από την πρώτη στιγμή, ακόμα και από τον γενικό γραμματέα Αντόνιο Γκουτέρες, όμως ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας το απέρριψε, όπως και ο Πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης.

Χθες το βράδι το επανέφερε ο κ. Άιντα, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί σοβαρό θέμα. Πιστεύεται ότι βρίσκεται σε συνεννόηση με την Τουρκία.

Σημειώνουμε ότι σχετικό αίτημα κατέθεσε στο Εθνικό Συμβούλιο και ένας Ελληνοκύπριος πολιτικός αρχηγός, χωρίς αναγκαστικά να σημαίνει ότι βρίσκεται σε συνεννόηση με τον μεσολαβητή του ΟΗΕ.
Χθες το βράδυ ο κ. Νίκος Κοτζιάς δήλωσε:

«Κάποιοι θέλουν να έρθουν οι Πρωθυπουργοί, τους απάντησα ξανά ότι για να έρθουν οι Πρωθυπουργοί πρέπει να έχουμε προχωρήσει. Διότι αν λένε ότι πέρασαν οι ημέρες και πρέπει να έρθουν οι Πρωθυπουργοί, τους λέω ότι θα έρθουν οι Πρωθυπουργοί με αυτή τη νοοτροπία, θα ξαναπεράσουν οι ημέρες και θα λένε ότι θα πρέπει να έρθουν οι Πρόεδροι».

Το απόγευμα,  επαναρχίζουν οι διαπραγματεύσεις με συζήτηση των εσωτερικών πτυχών στο τραπέζι 2.

Στις οκτώ και μισή στο τραπέζι 1 θα γίνει συζήτηση του κεφαλαίου της ασφάλειας και των εγγυήσεων.

Σύμφωνα με ενημέρωση από τα Ηνωμένα Έθνη, η ανακοίνωση της καθόδου του γενικού γραμματέα, Αντόνιο Γκουτέρες, στην Ελβετία θα γίνει εντός της ημέρας στην έδρα του διεθνούς οργανισμού στη Νέα Υόρκη.

Ο γενικός γραμματέας αναμένεται στο Κραν Μοντάνα τις πρώτες πρωινές ώρες της Πέμπτης.

Πηγή: mignatiou.comΜοιραστείτε το
Νέα, Τελευταία νέα, Ένοπλες Δυνάμεις, Σώματα Ασφαλείας, Άμυνα, Διπλωματία, Γεωπολιτική, Τουρκία, Κύπρος, Στρατός, Ναυτικό, Αεροπορία, ΝΑΤΟ, Αστυνομία, Πυροσβεστική, Λιμενικό, Ειδικά Μισθολόγια, Στρατιωτικοί, Ενώσεις Στρατιωτικών, Στρατιωτικός Συνδικαλισμός, ΠΟΕΣ, ΠΟΣ, ΠΟΑΣΥ, ΠΟΑΞΙΑ, onalert.gr, militaire.gr, defence-point.gr, onalert, militaire, defence point, κράνος, kranos, Καμμένος, τουρκικά νέα, ειδήσεις, νέα σήμερα, πολεμικά, Ίμια, επίδομα παραμεθορίου, θητεία στρατού, τι σημαίνει το, εθνικά νέα,