Γαλλίδα υπουργός Άμυνας Φλοράνς Παρλί

Κύπρος: Επίσημη επίσκεψη στην Λευκωσία πραγματοποιεί σήμερα η Γαλλίδα υπουργός Άμυνας. Θα επιβιβαστεί και σε γαλλικές φρεγάτες. 

 

 

Σε πλήρη εξέλιξη είναι οι εργασίες στην πλατφόρμα West Capella ώστε να ξεκινήσει εντός της ημέρας η ερευνητική γεώτρηση στο οικόπεδο 11.
Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, το τρυπάνι άρχισε να κατεβαίνει ομαλά και αναμένεται ότι σήμερα (σ.σ. ίσως αυτό να έχει συμβεί και κατά τη διάρκεια της χθεσινής νύχτας) θα φθάσει στον βυθό, σε βάθος 1.698 μέτρων στο σημείο της γεώτρησης.

O βυθός έχει πολύ ελαφρά κλίση (3,5 μοίρες) προς τα νοτιοδυτικά.

Σε αυτό το στάδιο, τοποθετούνται η κεφαλή του τρυπανιού και οι σωλήνες σε συνολικό μήκος 1.700 μέτρων, μέσα από τις οποίες περνά ο άξονας του τρυπανιού, ενώ από πλευρικούς θύλακες θα επιστρέφει η ειδική λάσπη -λιπαντικό- αλλά και τα θραύσματα της γεώτρησης, για να μεταφέρονται στη στεριά.

Προηγουμένως, θα ολοκληρωθούν οι τρισδιάστατες σεισμογραφικές έρευνες και θα απομακρυνθούν το σεισμογραφικό Ramform Hyperion και τα σκάφη υποστήριξής του.

Οι γεωλογικές πιθανότητες για κοίτασμα φυσικού αερίου και συμπυκνωμάτων φυσικού αερίου είναι της τάξης του 21%, ποσοστό που θεωρείται αρκετά υψηλό και αισιόδοξο.
Μέχρι το βάθος των 2.230 μέτρων αναμένεται απρόσκοπτη εργασία του τρυπανιού, αφού δεν υπάρχουν ενδείξεις για αέρια, ενώ στο υπόλοιπο βάθος της γεώτρησης προς τον στόχο, θα λαμβάνονται αυστηρά μέτρα ασφάλειας για αποφυγή επηρεασμού εργαζομένων από τυχόν απελευθέρωση υδροθείου, που είναι πιθανή.

Επίσης, ειδικές προβλέψεις έχουν γίνει για την αντιμετώπιση περιστατικού σεισμικής δραστηριότητας, με σχέδιο στο οποίο συμμετέχει και το Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Κίνηση από πλοία στην ΑΟΖ

Χωρίς παρατράγουδα, δηλαδή την παρενόχληση της πλατφόρμας West Capella που βρίσκεται στο οικόπεδο 11 της κυπριακής ΑΟΖ, η Τουρκία συνεχίζει την επικοινωνιακή της επιχείρηση στην Ανατολική Μεσόγειο.

Τουρκικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι η τουρκική φρεγάτα Gοkceada (Ίμβρος) πλέει προς την Πάφο, ενώ αναφέρθηκαν και σε περιστατικό, σύμφωνα με το οποίο η ελληνοκυπριακή ακτοφυλακή έστειλε μήνυμα μέσω ασυρμάτου καλώντας τη φρεγάτα να μην πλησιάσει.

Σε ένα άλλο μέτωπο, το Barbaros πέρασε δυτικά των ακτών της Πάφου και σε απόσταση 70 χιλιομέτρων (35 ναυτικών μιλίων περίπου) από τις δυτικές ακτές της Κύπρου και συνέχισε να πλέει νοτιοδυτικά προς το οικόπεδο 6, εντός του οποίου αναμένεται να εισέλθει, αν δεν υπάρξει άλλη αλλαγή.

Πάντως, η Άγκυρα δεν έχει εκδώσει οποιαδήποτε ειδοποίηση.
Η επίσκεψη

Μονοήμερη επίσκεψη στην Κύπρο πραγματοποιεί σήμερα η υπουργός Άμυνας της Γαλλίας, Φλοράνς Παρλί, η οποία θα έχει συνάντηση με τον Κύπριο ομόλογό της Χριστόφορο Φωκαΐδη και θα επισκεφθεί τις γαλλικές φρεγάτες που συμμετέχουν στη Δύναμη των Ηνωμένων Εθνών στον Λίβανο (UNFIL) και τις τελευταίες ημέρες κατέπλευσαν στη Λάρνακα.

ΣΧΟΛΙΑ
SHARE
Νέα, Τελευταία νέα, Ένοπλες Δυνάμεις, Σώματα Ασφαλείας, Άμυνα, Διπλωματία, Γεωπολιτική, Τουρκία, Κύπρος, Στρατός, Ναυτικό, Αεροπορία, ΝΑΤΟ, Αστυνομία, Πυροσβεστική, Λιμενικό, Ειδικά Μισθολόγια, Στρατιωτικοί, Ενώσεις Στρατιωτικών, Στρατιωτικός Συνδικαλισμός, ΠΟΕΣ, ΠΟΣ, ΠΟΑΣΥ, ΠΟΑΞΙΑ, Καμμένος, τουρκικά νέα, ειδήσεις, νέα σήμερα, πολεμικά, Ίμια, επίδομα παραμεθορίου, θητεία στρατού, τι σημαίνει το, εθνικά νέα,