ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΣ ΙΕΡΕΑΣ

Διαβάστε το Προεδρικό Διάταγμα με το οποίο οι ευτραφείς ιερείς μπορούν πλέον να καταταχθούν στις Ένοπλες Δυνάμεις. Δείτε τις προϋποθέσεις.

 

Βγήκε το Προεδρικό Διάταγμα με το οποίο πλέον οι ευτραφείς ιερείς που έχουν αυξημένη μάζα σώματος μπορούν πλέον να εντάσσονται στις Ένοπλες Δυνάμεις ως στρατιωτικοί ιερείς, εφόσον η παχυσαρκία τους δεν αποτελεί κώλυμα στη βάδιση και στις υποχρεώσεις του στρατιωτικού βίου.

Να υπενθυμίσουμε ότι την αλλαγή είχε αποφασίσει το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ), που έκρινε νόμιμο σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος που προβλέπει ότι οι ευτραφείς ιερείς με αυξημένο σωματότυπο μπορούν πλέον να εντάσσονται στις Ένοπλες Δυνάμεις ως στρατιωτικοί ιερείς.

Ειδικότερα, το υπουργείο Εθνικής Άμυνας είχε καταθέσει στο ΣτΕ σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος με το οποίο επέρχονταν τροποποιήσεις σε παλαιότερο διάταγμα του 2014 που αφορούσε τις σωματικές ικανότητες όσων κατατάσσονται στις Ένοπλες Δυνάμεις.

Με το εν λόγω διάταγμα που πλέον έχει ισχύ από τις 20 Νοεμβρίου 2018 και υπογράφηκε στις 14 Νοεμβρίου 2018 από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, έγινε άρση των προβλεπόμενων περιορισμών ως προς τα κριτήρια σωματικής ικανότητας των κληρικών που θα κατατάσσονται στις Ένοπλες Δυνάμεις και προβλέφθηκε ότι μπορούν να κατατάσσονται στο σώμα των στρατιωτικών ιερέων όσοι ιερείς έχουν κριθεί ακατάλληλοι (κατηγορίες Ι/2, Ι/3 και Ι/4) και ο Δείκτης Μάζας του Σώματος τους είναι μεταξύ 19 έως και 35 kg/m2.

Να υπενθυμίσουμε ότι μέχρι σήμερα, κατά τη στρατιωτική νομοθεσία, προκειμένου να μπορούν να καταταγούν στις Ένοπλες Δυνάμεις άνδρες ο Δείκτης Μάζας του Σώματος -δηλαδή το πηλίκο του σωματικού βάρους του υποψηφίου σε χιλιόγραμμα προς το τετράγωνο του ύψους του σε μέτρα- πρέπει να βρίσκεται από 19 έως 27 kg/m2.

Το υπουργείο Εθνικής Άμυνας προέβη στην εξαίρεση αυτή λόγω της ανάγκης στελεχώσεως των Ενόπλων Δυνάμεων με κληρικούς ικανούς να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της αποστολής για την οποία προορίζονται, δηλαδή, «της χριστιανικής και ηθικής διαπαιδαγώγησης του στρατεύματος».

Δείτε το εδώ το Προεδρικό Διάταγμα: