ΝΙΚΟΣ ΚΟΤΖΙΑΣ

Λίγες ώρες πριν την τριμερή Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου ο ΥΠΕΞ Νίκος Κοτζιάς απαντάει στις τούρκικες προκλήσεις για τα ενεργειακά κοιτάσματα της κυπριακής ΑΟΖ

 

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς σε συνέντευξή του σήμερα στην εφημερίδα AL AHRAM, εν όψει της τρίμερους Συνόδου Κορυφής Ελλάδας, Αιγύπτου, Κύπρου, που πραγματοποιείται αύριο στην Κρήτη αναφερόμενος στην πρόσφατη ανακάλυψη σημαντικών ενεργειακών κοιτασμάτων στην Αίγυπτο, το Ισραήλ και την Κύπρο είπε ότι «αναδεικνύουν την σημασία της Ανατολικής Μεσογείου για την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης». 

Σημείωσε το μεγάλο ενδιαφέρον διεθνών κολοσσών στο πεδίο της ενέργειας και εξέφρασε την βεβαιότητα ότι «αρά τις συνεχείς προκλήσεις και τα προσκόμματα που θέτουν τρίτες χώρες η εκμετάλλευση των κοιτασμάτων θα πραγματοποιηθεί κατά τρόπο που να διασφαλίζονται τα δικαιώματα των κρατών που έχουν κυριαρχικά δικαιώματα επί των φυσικών τους πόρων αλλά και η διεθνής νομιμότητα».

Ταυτόχρονα έστειλε και ένα σαφές μήνυμα ότι «ουδείς μπορεί να συμπεριφέρεται ως κράτος που δεν δεσμεύεται από το Διεθνές Δίκαιο, υπονομεύοντας τα συμφέροντα των λαών της περιοχής».

Αναφερόμενος ειδικότερα στην Τουρκία τόνισε ότι είναι «έκφραση ισχύος η νηφάλια και υπεύθυνη στάση που υπαγορεύεται από το αίσθημα ευθύνης και αυτοπεποίθησης που χαρακτηρίζει την ελληνική εξωτερική πολιτική».

«Το πρόβλημα με την Τουρκία είναι ότι συχνά παραγνωρίζει το γεγονός ότι η φιλική μας πολιτική καθώς και η πρόθεσή μας να εργαστούμε για την μείωση των εντάσεων δεν αποτελεί δείγμα αδυναμίας» τόνισε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Υδρογονάνθρακες – ΑΟΖ στη αντζέντα της τριμερής Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου στέλνει μήνυμα στη Τουρκία

«Προωθημένη» η Τριμερής

Μιλώντας για την αυριανή τριμερή σημείωσε ότι «Η Ελλάδα, η Κύπρος και η Αίγυπτος είναι χώρες που εργάζονται και συνεργάζονται αποτελώντας «κυματοθραύστη» έναντι της ογκούμενης αστάθειας, ενώ επιχειρούν να δημιουργήσουν τις συνθήκες για τη δημιουργία και τη διάχυση της σταθερότητας στην περιοχή».

 

Ο Ν. Κοτζιάς χαρακτήρισε τη τριμερή συνεργασία με την Αίγυπτο «προωθημένη» και επισήμανε ότι «η Ελλάδα και η Αίγυπτος αποτελούν πολύ σημαντικούς ενεργειακούς αλλά και μεταφορικούς κόμβους από την Ανατολή προς τη Δύση» προσθέτοντας: «Σήμερα η Ελλάδα και η Αίγυπτος αναβαθμίζουν τις υποδομές τους, τόσο ως κόμβοι ενέργειας όσο και μεταφορών και είμαι σίγουρος ότι οι αλληλοσυμπληρούμενες δυνατότητες που προσφέρουν οι δύο χώρες μας θα αναδείξουν έτι περαιτέρω την σημασία της Ανατολικής Μεσογείου για το παγκόσμιο εμπόριο αλλά και την παγκόσμια ενεργειακή ασφάλεια».

Έμφαση επίσης έδωσε ο υπουργός Εξωτερικών στην ευρύτερη σημασία που αποκτούν οι δύο χώρες «στη διεθνή πολιτική σκακιέρα, λόγω της γεωγραφικής τους θέσης, των δυνατοτήτων που έχουν αλλά και της πολιτικής που ακολουθούν. Μια πολιτική ευθύνης, που προάγει την συνεργασία και το διάλογο για την επίλυση των προβλημάτων της περιοχής».