ΚΥΠΡΟΣ ΝΕΜΕΣΙΣ 2018

Με απόλυτη επιτυχία πραγματοποιήθηκε στην Κυπριακή ΑΟΖ για πέμπτη χρονιά η πολυεθνική άσκηση «ΝΕΜΕΣΙΣ 2018».

 

 

Συνολικά 13 πολεμικά πλοία, 9 αεροσκάφη και ελικόπτερα και 3 πλοία ιδιωτικών εταιρειών έλαβαν μέρος στη μεγάλης κλίμακας Πολυεθνική Άσκηση «ΝΕΜΕΣΙΣ -2018» που πραγματοποιήθηκε χθες στην Κύπρο από τις 09:00 μέχρι τις 14:00. Η μεγάλης κλίμακας Πολυεθνική Άσκηση «NEMEΣIΣ» διεξήχθη για πέμπτο συνεχόμενο έτος. Σκοπός της άσκησης, στην οποία εκτός της Ελλάδας συμμετείχαν δυνάμεις από Κύπρο, Γαλλία, Ηνωμένο Βασίλειο, ΗΠΑ και Ισραήλ, ήταν η ανάπτυξη της συνεργασίας σε θέματα έρευνας-διάσωσης, αντιμετώπισης ασύμμετρων απειλών και προστασίας του θαλασσίου περιβάλλοντος.

Σύμφωνα με ανακοίνωση, οι φάσεις της άσκησης εκτελέστηκαν υπό τον γενικό συντονισμό του Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (ΚΣΕΔ) Λάρνακας, από το Συντονιστικό Κέντρο «ΖΗΝΩΝ», σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες της ΚΔ και των συμμετεχόντων χωρών. Τα σενάρια των φάσεων περιλάμβαναν επιχειρήσεις αντιμετώπισης τρομοκρατίας σε πλοίο και πλατφόρμα εξόρυξης, επιχειρήσεις νηοψίας σε πλατφόρμα εξόρυξης υδρογονανθράκων, επιχειρήσεις απεγκλωβισμού και διάσωσης, επιχειρήσεις μαζικής διάσωσης συνεπεία ναυτικού ατυχήματος, καθώς και καταπολέμηση θαλάσσιας ρύπανσης εντός της περιοχής ευθύνης της ΚΔ.

ΚΥΠΡΟΣ ΝΕΜΕΣΙΣ 2018

Όπως αναφέρεται, στην άσκηση «ΝΕΜΕΣΙΣ – 2018»έλαβαν μέρος μια φρεγάτα του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού, μια φρεγάτα του Γαλλικού Ναυτικού με το οργανικό της ελικόπτερο, 1 ΤΠΚ και 4 σκάφη περιπολίας του ισραηλινού ναυτικού, 4 πολεμικά πλοία της ΔΝ της ΕΦ και 2 περιπολικά σκάφη της Λιμενικής και Ναυτικής Αστυνομίας, το Δεξαμενόπλοιο «ALEXANDRIA» της εταιρείας PETRONAV, που χρηματοδοτείται από την ΕMSA με διαχειριστή το Υφυπουργείο Ναυτιλίας, 2 σκάφη καταπολέμησης ρύπανσης του Τμήματος Αλιείας καθώς και το σκάφος υποστήριξης “FLYING ENTERPRISE” της εταιρείας EDT Offshore.

ΚΥΠΡΟΣ ΝΕΜΕΣΙΣ 2018

ΚΥΠΡΟΣ ΝΕΜΕΣΙΣ 2018

Στην άσκηση επίσης συμμετείχαν 3 ελικόπτερα της ΚΔ (2 από τη ΜΑΕΠ και 1 από τη 460 ΜΕΔ/ΓΕΕΦ), ένα βρετανικό Bell Griffin καθώς και 3 αεροσκάφη (1 Ελληνικό C-130, 1 Αμερικανικό P-8 και 1 από το Τμ. Δασών).

ΚΥΠΡΟΣ ΝΕΜΕΣΙΣ 2018

ΚΥΠΡΟΣ ΝΕΜΕΣΙΣ 2018

 

Από πλευράς Ομάδων Ειδικών Επιχειρήσεων συμμετείχαν η Αερομεταφερόμενη Ομάδα Αλεξιπτωτιστών της 31ης ΜΕΕΔ της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας, το 865 Τάγμα Εναερίου Εφοδιασμού, Ομάδες Υποβρύχιων Καταστροφέων της ΜΥΚ του Ναυτικού της Ε.Φ., νοσηλευτές του Υπουργείου Υγείας, η Ειδική Μονάδα Αντιμετώπισης Καταστροφών (ΕΜΑΚ) της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, καθώς επίσης και το σκάφος διάσωσης «ΝΗΡΕΥΣ» με διασώστες της Πολιτικής Άμυνας.

ΚΥΠΡΟΣ ΝΕΜΕΣΙΣ 2018

Δείτε βίντεο από το JRCC: