ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ

Όποιος δεν το έχει καταλάβει ακόμα, βρισκόμαστε εν μέσω ενός πολιτικού επικοινωνιακού πολέμου ο οποίος βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και δυστυχώς όπως διαφαίνεται θα κρατήσει αρκετό καιρό ακόμα.

Φυσικά όλοι εμείς που δεχόμαστε ανελέητα αυτά τα επικοινωνιακά πυρά αδυνατούμε όσο κι αν προσπαθούμε να εντοπίσουμε που είναι η υπερβολή, που η αλήθεια και που το ψέμα. Γιατί απ’ όλα έχει το πολιτικό «καλάθι» των επικοινωνιακών μηχανισμών.

Μόλις την περασμένη εβδομάδα και το είχαμε επισημάνει ο Αλέξης Τσίπρας επισκίασε επικοινωνιακά όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Από τη μια η συμφωνία με τον Ιερώνυμο, κι απ’ την άλλη η παρουσία του στην γιορτή της Πολεμικής Αεροπορίας με την ανακοίνωση για τα αναδρομικά και στη συνέχεια την επόμενη ημέρα στη βουλή με την τροπολογία και τις τηλεοπτικές συνεντεύξεις δεν άφησε κανέναν αντίπαλο να πάρει ανάσα. Και συνέχισε έτσι αν και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Η αντίδραση δεν άργησε να έρθει από την αντιπολίτευση η οποία φυσικά δε θα μπορούσε να μείνει άπραγη επιτρέποντας τον πρωθυπουργό να μονοπωλεί την επικαιρότητα.

Δε χρειάστηκε και ιδιαίτερος κόπος αφού αρκούσε μια εφημερίδα και μια τοποθέτηση για να ξεκινήσει η εβδομάδα με άλλη ατζέντα στην επικαιρότητα.

Τα όσα υποστήριξε η εφημερίδα «Τα Νέα» περί νέας πρότασης του Γερμανού υπουργού Οικονομικών για την περικοπή των συντάξεων αλλά και μια δήθεν φράση του Οικουμενικού Πατριάρχη στον υπουργό Παιδείας αρκούσε. Ήρθαν να προστεθούν στις «ερμηνείες» γνωστού εργατολόγου σε τηλεοπτικό κανάλι ότι θα πάρουν αναδρομικά και οι βουλευτές και η επικαιρότητα Δευτέρα πρωί είχε νέα θέματα να απασχολεί το πολύπαθο κοινό.

Το ποιος κερδίζει από αυτά τα πολιτικά επικοινωνιακά παιχνίδια θα δείξει. Όλοι όσοι όμως παρακολουθούν με αγωνία γιατί κάποια από αυτά επηρεάζουν και την τσέπη των πολιτών που βρίσκονται πραγματικά στριμωγμένοι στη γωνία πασχίζοντας να καταλάβουν τι γίνεται.

Έτσι μπορεί η είδηση ότι τα αναδρομικά ειδικά των στρατιωτικών θα δοθούν τελικά μετά από τέσσερα χρόνια όντως αποτέλεσε γεγονός αλλά κρύφτηκε πίσω από τους κυβερνητικούς πανηγυρισμούς ότι πρώτα θα τσεκουρωθούν, θα φορολογηθούν και σίγουρα δε θα υλοποιούν την απόφαση του ΣτΕ. Όσον αφορά τη συμφωνία με την εκκλησία όλοι ασχολούνται με τις θέσεις που μπορεί να δημιουργηθούν στο δημόσιο αν και το το deal έχει άλλους σκοπούς.

Η επικοινωνιακή απάντηση των υπολοίπων ήταν όμως ακόμα πιο χοντροκομμένη όταν όλα τα κόμματα έσπευσαν να δηλώσουν με περηφάνια ότι οι βουλευτές τους δε θα διεκδικήσουν αναδρομικά υιοθετώντας απλά μια τηλεοπτική τοποθέτηση εργατολόγου η οποία όπως γρήγορα αποδείχτηκε δεν προκύπτει από πουθενά.

Και φυσικά τα κομματικά επιτελεία το γνώριζαν αλλά ήταν μια καλή αφορμή να εμφανιστούν όλοι φιλολαϊκοί και ότι αρνούνται να προκαλέσουν το κοινό αίσθημα.

Για τις «δηλώσεις» που μετέφερε η εφημερίδα να μην το σχολιάσουμε γιατί δεν είναι η πρώτη φορά που στήνονται από το πουθενά απλά και μόνο για τους τίτλους που δημιουργούν εντύπωση.

Αυτό που πραγματικά αναρωτιόμαστε είναι τι θα αντιμετωπίσουμε όλοι όταν πραγματικά θα έχει πλησιάσει η προεκλογική περίοδο και τα διλλήματα και η μάχη πολιτικής επιβίωσης θα ανέβουν στο ανώτερο δυνατό επίπεδο.

«Καλό κουράγιο», όπως μας είχε πει και ένας γνωστός «φίλος» της χώρας ή όπως λέει μια παροιμία «εμπιστεύσου αλλά επαλήθευσε» για να αντιμετωπίσουμε όσα θα ακολουθήσουν.