ΑΝΥΕΘΑ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΡΗΓΑΣ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΞΑΝΘΗ

Αριστερό πρόσημο επιδιώκει να δώσει στο άκρως συντηρητικό υπουργείο Εθνικής Άμυνας ο  Παναγιώτης Ρήγας λίγο διάστημα αφότου ανέλαβε το χαρτοφυλάκιο και μετακινήθηκε από τα κομματικά γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ σε έναν προφανώς ξένο για εκείνον συντηρητικό στρατιωτικό περιβάλλον.

Πολύ πιο λαϊκός, απλός, λιτός και μειλίχιος ακόμα και από τους προκατόχους του Κουβέλη και Βίτσα ξεδιπλώνει σιγά – σιγά τον χαρακτήρα του σε πολλούς τομείς κάνοντας πλέον ιδιαίτερα αισθητή τηνπαρουσία του. Άλλωστε το «αντιμιλιταριστικό» του παρελθόν προϊδέαζε ότι μάλλον θα δούμε πολλές «καινοτομίες» επί των ημερών του.

Αυτό όμως που έχει κάνει εντύπωση είναι ο τρόπος και η συμπεριφορά του, που φαίνεται ότι έχει δημιουργήσει πολλές συμπάθειες στους στρατιωτικούς που δεν βλέπουν έναν ακραίο αριστερό με εμπάθειες. Δεν είναι τυχαίο ότι παντού υπενθυμίζει ότι η επαγγελματική του ιδιότητα είναι αυτή του εκπαιδευτικού και πολλά πράγματα τα αντιμετωπίζει με αυτό το ρόλο. Οι φωτογραφίες με τα παιδάκια στο Βρεφονηπιακό Σταθμό στη Λάρισα με τα οποία βγήκε φωτογραφία αγκαλιά είναι ίσως από τις πιο χαρακτηριστικές περιπτώσεις.

ΑΝΥΕΘΑ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΡΗΓΑΣ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΞΑΝΘΗ

Αυτό που έχει κάνει όμως ιδιαίτερη εντύπωση τις τελευταίες ημέρες είναι οι δύο εκδηλώσεις του υπουργείου Εθνικής Άμυνας με πρωτοβουλίες δικές του και πραγματικά δημιουργούν αίσθηση για τα δεδομένα των Ενόπλων Δυνάμεων.

Η αρχή έγινε με την εκδήλωση για την εξέγερση του Πολυτεχνείου που έγινε μέσα στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων με συμμετοχή σπουδαστών από όλες τις παραγωγικές σχολές και με συμμετοχή συγγενών στρατιωτικών που διώχθηκαν από τη Χούντα αλλά και του εμβληματικού Στρατηγού Δημήτρη Αλευρομάγειρου.

Η εκδήλωση που θα μπορούσε να θεωρηθεί και ρίσκο για μερικούς για τυχόν αντιδράσεις, πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία και χωρίς κανένα πρόβλημα. Γεγονός στο οποίο συνέβαλε προφανώς και ο Αρχηγός ΓΕΣ Αντιστράτηγος Αλκιβιάδης Στεφανής που φρόντισε από νωρίς με την παρουσία του να κυλίσουν όλα στην εντέλεια όπως έπρεπε. Και αυτό που έκανε ιδιαίτερη εντύπωση ήταν η ομιλία του ΑΝΥΕΘΑ στους σπουδαστές των σχολών και μάλιστα λίγες μόλις ώρες μετά τη πρωινή «μάχη» που έδωσε μπροστά από την πύλη του Πολυτεχνείου μαζί με άλλους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Χωρίς αριστερές ακρότητες που ίσως κάποιοι περίμεναν μίλησε περισσότερο για να διδάξει τους σπουδαστές και να τους ωθήσει να μελετήσουν χωρίς στερεότυπα τα μηνύματα εκείνης της εποχής.

 

Και πριν κλείσει εβδομάδα ο Πάνος Ρήγας όπως αποδείχτηκε η εκδήλωση για το Πολυτεχνείο ήταν μόνο η αρχή. Ακολουθεί όπως χθες έγινε γνωστό η εκδήλωση στο «ΜΠΛΟΚ 15» όπου για πρώτη φορά το υπουργείο Εθνικής Άμυνας θα τιμήσει την Ημέρα της Εθνικής Αντίστασης με τη προβολή της ταινίας «Το τελευταίο σημείωμα» του Παντελή Βούλγαρη.

Μια ταινία που αφορά αγωνιστές που βρέθηκαν στο  κτίριο – κολαστήριο του Στρατόπεδο Χαϊδαρίου, που κατά τη διάρκεια της Κατοχής ήταν στρατόπεδο συγκέντρωσης, για να οδηγηθούν  στη συνέχεια στο εκτελεστικό απόσπασμα, σε καταναγκαστικά έργα, στα στρατόπεδα συγκέντρωσης και αλλού.

Προφανώς και ο Π. Ρήγας έχει και τον τρόπο του αλλά και το στόχο του και δείχνει να τα καταφέρνει να βάλει αριστερή πινελιά σε ένα χώρο όπως αυτό των ΕΔ με τον οποίο έχει μεγάλες ιδεολογικές διαφορές στο τρόπο που λειτουργεί εδώ και χρόνια.

Δε ξέρουμε φυσικά κατά πόσο συμφωνεί ο Πάνος Καμμένος με όλα αυτά ή απλά τα ανέχεται. Δε πρέπει να ξεχνάμε ότι και οι σχέσεις του Πάνου Καμμένου με την υπόλοιπη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται σε κρίση και οδεύει προς διαζύγιο και σε καμία περίπτωση δεν είναι, όπως πριν 3,5 χρόνια στις αρχές της διακυβέρνησης.