ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ ΕΝΣΤΟΛΟΙ

Ο προϋπολογισμός του ΥΠΕΘΑ για το 2019 παραμένει στα ίδια επίπεδα με μια ελάχιστη αύξηση και οι ΕΔ καλούνται να περάσουν ακόμα μια δύσκολη χρονιά

 

 

Στη χθεσινή ομιλία του Αναπληρωτή ΥΕΘΑ Παναγιώτη Ρήγα στην συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 2019, μιλώντας για το τι προβλέπει για τις Ένοπλες Δυνάμεις έκανε έναν σαφή διαχωρισμό. Αναφέρθηκε πρώτα στο ανθρώπινο δυναμικό των ΕΔ την περίοδο της κρίσης και τον πατριωτικό ρόλο που έπαιξε και στη συνέχεια στο καθαρά οικονομικό σκέλος και στα χρήματα που προβλέπονται για το επόμενο έτος.

Φυσικά και δεν ήταν τυχαία αυτή η δόμηση της ομιλίας του γνωρίζοντας πολύ καλά και ο ίδιος την μεγάλη σημασία που έχει το ανθρώπινο δυναμικό ειδικά σε έναν χώρο όπως αυτός των ΕΔ. Πόσο μάλλον που όπως ο ίδιος σημείωσε ότι το ΥΠΕΘΑ, οι ΈΔ κλήθηκαν στη διάρκεια της μνημονιακής περιόδου, να διαχειριστούν μια ραγδαία μείωση του προϋπολογισμού τους, σχεδόν στο 50%, συγκριτικά με την προ κρίσης περίοδο.

«Κανείς δεν τόλμησε να σκεφτεί, με δεδομένη τη δεινή θέση στην οποία είχε περιέλθει η οικονομία και η κοινωνία μας, να επιχειρήσει να εκβιάσει καταστάσεις, να εκμεταλλευτεί την οικονομική μας αδυναμία για να αποκομίσει οφέλη. Η πραγματικότητα αυτή δίνει περιεχόμενο και υπόσταση στην έννοια του πατριωτισμού» δήλωσε ο ΑΝΥΕΘΑ.

Οι αναφορές του ΑΝΥΕΘΑ, στο προσωπικό και τα στελέχη των ΕΔ ήταν στοχευμένες καθώς γνωρίζει τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν και συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν. Η τεράστια μείωση στις δαπάνες που έγινε τα περασμένα χρόνια επηρέασε τις ΕΔ σε όλους τους τομείς από τα στελέχη μέχρι το κρίσιμο ζήτημα των εξοπλισμών, τη συντήρηση των οπλικών συστημάτων και μηχανημάτων.

Όποιο Γενικό Επιτελείο και να ρωτήσεις θα αναφέρει το μεγάλο πρόβλημα έλλειψης προσωπικού που υπάρχει και ο υπερβολικός αγώνας που δίνει το υπάρχον να ανταποκριθεί με αυταπάρνηση στα καθήκοντά του στα στρατόπεδα, στα πολεμικά πλοία και αεροσκάφη, στις ασκήσεις κ.α. έχοντας μάλιστα να αντιμετωπίσουν και τα προσωπικά οικογενειακά προβλήματα όπως όλοι οι υπόλοιποι πολίτες. Την ίδια στιγμή οι ΕΔ κλήθηκαν και ανταποκρίθηκαν να συνδράμουν σε πλήθος προβλημάτων από φυσικές καταστροφές μέχρι το τεράστιο πρόβλημα του μεταναστευτικού.

Και φυσικά ο ΑΝΥΕΘΑ γνωρίζει ότι και η πρόσφατη καταβολή των αναδρομικών από τις περικοπές των μισθών τους το 2012 ήταν μια μερική αποκατάσταση αυτής αδικίας.

Την ίδια στιγμή είναι γνωστές οι ανάγκες των Επιτελείων στα «εργαλεία» που απαιτούνται για να μπορούν να ανταποκρίνονται στην ολοένα και μεγαλύτερη προκλητικότητα των Τούρκων στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο. Γνωστές οι ανάγκες στο Στρατό Ξηράς, στο Ναυτικό σε ενίσχυση του στόλου με νέα πλοία και της Αεροπορίας σε αναβάθμιση των μαχητικών.

Οι δυσκολίες όπως φαίνεται από το νέο προϋπολογισμό του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, για το 2019 είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα συνεχιστούν, καθώς αν και αυξημένος με λίγα εκατομμύρια παραμένει στα ίδια με το 2018 επίπεδα καθώς προβλέπει δαπάνες 3 δις 318 εκατ. ευρώ έναντι 3 δις 140 εκατ. ευρώ το 2018.

Και αυτό αφού όπως είπε ο ΑΝΥΕΘΑ, είναι «ο αναγκαίος και ικανός για την άμυνα της χώρας στις παρούσες δημοσιονομικές συνθήκες».

Και για να αντιληφθεί κανείς ότι τα στελέχη και τα Επιτελεία θα κινηθούν στη ίδια οικονομική ρότα όπως περιέγραψε, τα 2/3 πηγαίνουν σε παροχές στο προσωπικό και για το 2019 προβλέπονται 2 δις 260 εκατ. ευρώ έναντι 2 δις 121 εκατ. ευρώ το 2018, δηλαδή αύξηση κατά 138 εκατ. ευρώ.
Στις υπόλοιπες λειτουργικές δαπάνες και εξοπλισμούς, αυτές για το 2019 ανέρχονται σε 1 δις 31 εκατ. ευρώ, έναντι 991 εκατ. ευρώ το 2018.

Είναι σίγουρο ότι σε μια ρημαγμένη χώρα που χρεωκόπησε πριν 8 χρόνια και που οι πληγές σε πολλούς τομείς παραμένουν ορθάνοιχτες όπως υγεία, παιδεία κ.α. για πολλούς μπορεί να φαντάζει και προκλητικό να αυξηθούν κατακόρυφα οι δαπάνες για τις ΕΔ. Και πολύ δίκαια κάποιοι μπορεί να μιλήσουν και για τα εκατομμύρια που φαγώθηκαν τα χρόνια προ κρίσης και οδήγησαν κάποιους στις φυλακές.

Οι ΕΔ και τα στελέχη τους όμως υλοποιούν ένα ύψιστο καθήκον για τη χώρα και χρειάζεται πραγματική και ουσιαστική στήριξη για να μπορούν να συνεχίσουν απερίσπαστοι στο έργο τους.

Επειδή όμως σε αυτή τη χώρα πληρώνουμε και πληρώσαμε πολύ ακριβά τις ακραίες επιλογές  κάποια στιγμή πρέπει επιτέλους να μπορέσουμε να λειτουργήσουμε με την σύνεση που απαιτείται ώστε να έχουμε πραγματικά αξιόμαχες ΕΔ όπου τα στελέχη θα αποζημιώνονται σύμφωνα με την προσφορά τους. Ταυτόχρονα όμως δε θα πρέπει ο τομέας της άμυνας να αποτελεί για κάποιους πεδίο οικονομικής εκμετάλλευσης και τα χρήματα από το υστέρημα του ελληνικού λαού να πηγαίνουν εκεί που πρέπει αντί να καταλήγουν σε υπεράκτιους λογαριασμούς.