Ρουμελιώτης

Στρατιωτικός αθλητισμός: Με αφορή την βράβευση του συνταγματάρχη Ρωμαίου Ρουμελιώτη που έφερε δυο φορές παγκόσμιο χρυσό μετάλλιο για την Ελλάδα, μιλήσαμε με τον ίλαρχο Αθηνόδωρο Μοσχόπουλο, ο οποίος είναι υποψήφιος διδάκτορας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και μελετά τον στρατιωτικό αθλητισμό. 

Συνέντευξη στην Ιωάννα Ηλιάδη

Στρατιωτικός αθλητισμός – Ποια η διαφορά του από τον αθλητισμό που έχουμε συνηθίσει; Υπάρχουν ειδικά στρατιωτικά αθλήματα;

 

Ο «αθλητισμός» ως όρος είναι γενικός και ολιστικός και καλύπτει μία ευρεία γκάμα δραστηριοτήτων με σκοπό τον συναγωνισμό αθλητών σε ένα συγκεκριμένο άθλημα.

Η ιστορική καταγραφή της φυσικής αγωγής και της άθλησης δια μέσου των αιώνων, καταμαρτυρεί την άρρηκτη σύνδεση της μαχητικής με την αθλητική ικανότητα. Ενδεικτικό γεγονός είναι, ότι στο αρχαιότερο έως τώρα σύγγραμμα στον κόσμο, το έπος του Gilgamesh, αναφέρετε ότι ο εν λόγω ήρωας ήταν άριστος μαχητής, επειδή ήταν άριστος αθλητής και το αντίστροφο.

Αντίστοιχα παραδείγματα αντλούνται και από την αρχαία Ελλάδα. Από τον Όμηρο ακόμη πληροφορούμαστε ότι ο ομηρικός ήρωας είναι ένας καλός αθλητής και ένας πολύ γενναίος πολεμιστής, ο οποίος αγαπά όσο τίποτε άλλο, τη δόξα και την υπεροχή που αποκτά από τους αγώνες ή στο πεδίο της μάχης.

Οι πολεμιστές – αθλητές δεν ασχολούνται με την άθληση μόνον κατά την διεξαγωγή αγώνων, αλλά και κατά τις ελεύθερες ώρες τους, όχι όμως στα πλαίσια κάποιας συστηματικής προπόνησης με σκοπό τους αθλητικούς αγώνες, αλλά απλά και μόνον για τη διασκέδασή τους.

Περιγράφοντας ο επικός ποιητής τον ήρωα του, του προσδίδει ως φυσικά προσόντα  τα ισχυρά χέρια, τα δυνατά πόδια, τους δυνατούς και μυώδεις μηρούς, το δυνατό και ευρύ στήθος και ώμους που μοιάζουν με τους ώμους των θεών.

Ειδικότερα, ο κάθε πολεμιστής- αθλητής, ανάλογα με τα χαρακτηριστικά που του προσδίδει ο επικός ποιητής, υπερέχει στα αθλήματα που περιγράφονται στην ραψωδία Ψ της Ιλιάδας. Λ.χ. ο Αχιλλέας, ο οποίος θεωρείτο ο καλύτερος πολεμιστής μεταξύ των Αχαιών, αναγνωρίζεται από όλους τους συμπολεμιστές του ως ο καλύτερος αθλητής σε όλα τα αθλήματα.

Ο Αίαντας, ως δυνατός πολεμιστής, υπερέχει στα βαρέα αθλήματα. Ο Οδυσσέας, ως πολυμήχανος, υπερέχει σε τεχνικά αγωνίσματα.

Πολλοί ερευνητές έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι όλα σχεδόν τα αθλήματα είναι πολεμικής φύσεως, με τον συγγραφέα Τζορτζ Όργουελ, ο οποίος με μία δόση υπερβολής, διατείνεται το 1946, ότι ο αθλητισμός είναι «πόλεμος χωρίς πυροβολισμούς».

Η παραπάνω άποψη έχει ένα μεγάλο ποσοστό αλήθειας, καθόσον, από την αρχαιότητα ακόμη, ο φιλόσοφος Φιλόστρατος στον περίφημο «Γυμναστικό» του, παρουσιάζει, έστω και με μυθολογικές αναφορές, την δημιουργία των διαφόρων αγωνισμάτων του Ολυμπιακού προγράμματος αγώνων, τα οποία αναδείκνυαν συγκεκριμένα στοιχεία του αθλητή για χρήση στο πεδίο της μάχης, με το «πένταθλο» ως το «πολεμικότατον» διότι συνδυάζει όλες τις πολεμικές ικανότητες σε ένα άθλημα.  

Αναφορικά με τον στρατιωτικό αθλητισμό, τουλάχιστον όπως γίνεται κατανοητός στη σύγχρονη εποχή, κρίνεται σκόπιμο να αναφερθεί ότι  ως «Οργανωμένος στρατιωτικός αθλητισμός» ορίζεται η αθλητική δραστηριότητα ή σύνολο αθλητικών δράσεων των Ενόπλων Δυνάμεων μιας χώρας, υπό τον κεντρικό έλεγχο, επίβλεψη και συντονισμό μίας διακλαδικής αρχής, τόσο σε οργανωτικό όσο και σε εκτελεστικό επίπεδο (Μοσχόπουλος, 2014).

Σύμφωνα με το Διεθνές Συμβούλιο Στρατιωτικού Αθλητισμού (Conseil International du Sport Militaire= C.I.S.M.), του οποίου μέλος είναι και οι ελληνικές Ε.Δ., υπάρχουν τα «αμιγώς»  στρατιωτικά αθλήματα, τα οποία είναι το Στρατιωτικό Πένταθλο, το Ναυτικό Πένταθλο και το Αεροναυτικό Πένταθλο.

Στο σημείο αυτό κρίνεται σκόπιμο να γίνει μια συνοπτική αναφορά στα τρία αυτά «πολυ-αθλητικά συναγωνιστικά αθλήματα». Το στρατιωτικό πένταθλο αποτελείται από τα εξής αγωνίσματα: βολή πολεμικού τυφεκίου (200μ. και 300 μ.), διέλευση στίβου εμποδίων 500 μ., ελεύθερη κολύμβηση μετ’ εμποδίων 50 μ., ρίψη χειροβομβίδας σε απόσταση και ακρίβεια και  ανώμαλο δρόμο 8 χιλιομέτρων.

Το ναυτικό πένταθλο αποτελείται από τα αγωνίσματα: διέλευση στίβου εμποδίων 300 μ., ναυαγοσωστική κολύμβηση 75 μ. σε πισίνα 25 μ., αγώνα ναυτικής ικανότητας, κολύμβηση μετ’ εμποδίων 125 μ. σε πισίνα 25 μ. και αμφίβιο ανώμαλο δρόμο. Τέλος, το αεροναυτικό πένταθλο τελείται σε δύο φάσεις. Στην πρώτη φάση γίνεται αεροπορικός αγώνας. Στη δεύτερη φάση διεξάγονται τα αγωνίσματα: σκοποβολή (αεροπίστολο), ξιφασκία, κολύμβηση (50 μ.), διέλευση Στίβου Εμποδίων και προσανατολισμός.

 

Πρόσφατα, το ArmyNow.net βρέθηκε στην Σχολή Ευελπίδων όπου κατέγραψε σπουδαστές να μαθαίνουν κολύμβηση μάχης. Εννοείτε κάτι τέτοιο;

 

Βέβαια, διότι η κολύμβηση μάχης, ή αλλιώς ελεύθερη κολύμβηση μετ’ εμποδίων 50 μ., αποτελεί ένα από τα πέντε αθλήματα του Στρατιωτικού Πεντάθλου.

Στο πρόγραμμα εκπαιδεύσεως της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων εμπεριέχεται η διδασκαλία και των πέντε αθλημάτων του Στρατιωτικού Πεντάθλου, στα οποία οι Ευέλπιδες ασκούνται τακτικότατα.

Θα ήθελα μάλιστα να τονίσω το γεγονός ότι η Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων έχει μακρά και σημαντική ιστορία συμμετοχής στα πρωταθλήματα C.I.S.M.

 

Τί είναι το CISM; 

Στις 18 Φεβρουαρίου του 1948, κατά τη διάρκεια ενός τουρνουά ξιφασκίας που διοργάνωσε το Allied Forces Sports Council (θεσμός που προηγήθηκε του C.I.S.M.),   η Γαλλία, η Δανία, το Βέλγιο, το Λουξεμβούργο και η Ολλανδία αποφάσισαν δια των αντιπροσώπων τους να δημιουργήσουν έναν νέο στρατιωτικό αθλητικό θεσμό, με την επωνυμία Conseil Inetrnational du Sport Militaire (Διεθνές Συμβούλιο Στρατιωτικού Αθλητισμού), με αντικειμενικό σκοπό να προωθηθεί η φιλία μεταξύ των Ενόπλων Δυνάμεων όλων των χωρών δια του αθλητισμού.

Η ύπαρξη ενός Διεθνούς Αθλητικού Οργανισμού ειδικής φύσεως, ο οποίος έχει ως σκοπό να προωθεί την φιλία μεταξύ των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων όλου του κόσμου μέσω των αθλητικών δράσεων, αποτελεί από μόνο του μία ιστορικά σημαντική περίπτωση, δεδομένου, μάλιστα, ότι είναι ο μοναδικός οργανισμός που λειτουργεί μέχρι και σήμερα.

Το γεγονός ότι το C.I.S.M., υπό την καθαρά στρατηγική και στρατιωτική σκοπιά, έχει ως μέλη του 135 χώρες-μέλη από όλο τον κόσμο, σημαίνει ότι, αφενός δεν αποτελεί κριτήριο συμμετοχής η συνύπαρξη των Ενόπλων Δυνάμεων κάτω από την ίδια στρατιωτική συμμαχία (λ.χ. ΝΑΤΟ, το οποίο περιλαμβάνει μόνο 28 κράτη-μέλη), αφετέρου ο κύκλος δραστηριοτήτων του και η διάδοσή των ιδεών του έχουν διεθνή διάσταση.

 

 

Σε ποια από αυτά τα αθλήματα έχουν διακριθεί Έλληνες αθλητές;

 

Οι αθλητές των ελληνικών ΕΔ έχουν μία διαρκή παρουσία στις λίστες των μεταλλίων των πρωταθλημάτων C.I.S.M. τόσο σε ατομικό όσο και ομαδικό επίπεδο. Ενδεικτικό της δυναμικής των Ελλήνων στρατιωτικών αθλητών είναι ότι ήδη από το 1951, πριν ακόμη συμπληρωθεί ένα έτος από την ένταξη της χώρας στο C.I.S.M., η ομάδα καλαθοσφαίρισης κατέκτησε την Τρίτη θέση στο πρωτάθλημα C.I.S.M. που διεξήχθη στο Κάιρο.

Το 1952, το ελληνικό αντιπροσωπευτικό συγκρότημα ποδοσφαίρου των ΕΔ κατέκτησε το πρωτάθλημα ποδοσφαίρου CISM το 1952, για πρώτη φορά. Η περίφημη «Εθνική Ενόπλων Δυνάμεων», όπως καταγράφηκε στις αθλητικές εφημερίδες της εποχής, κατέκτησε το πρωτάθλημα ποδοσφαίρου C.I.S.M. έξι φορές συνολικά. Σε ατομικό, δε, επίπεδο, η λίστα των επιτυχιών σε ατομικά αγωνίσματα είναι μεγάλη.

 

Ποια η σημασία του να φιλοξενηθεί στην Ελλάδα η Γενική Συνέλευση του C.I.S.M.;

Η Γενική Συνέλευση του C.I.S.M. αποτελεί το ύψιστο θεσμικό όργανο του Συμβουλίου, κατά τη διάρκεια της οποίας λαμβάνονται οι σημαντικότερες αποφάσεις του.

Η Γενική Συνέλευση συνεδριάζει τουλάχιστον μία φορά το χρόνο υπό την προεδρία του Προέδρου του C.I.S.M..

Στη Γενική Συνέλευση συμμετέχουν όλες οι χώρες-μέλη δια των αντιπροσώπων τους. Κατά τη διάρκειά της λαμβάνονται καταστατικές αποφάσεις και διεξάγονται όλες οι αρχαιρεσίες, τιμητικές απονομές και εκλογικές διαδικασίες.

Οι ελληνικές ΕΔ , με τη διοργάνωση της 72ης Γενικής Συνέλευσης του C.I.S.M. στην Ελλάδα, ανήκουν πλέον σε μία πολύ μικρή ομάδα χωρών-μελών που έχουν φιλοξενήσει τον υπόψη θεσμό πάνω από μία φορά.

Η Ελλάδα μάλιστα, κατέχει τη δεύτερη θέση (1952, 1959, 2000 και 2017) μαζί με τις ΗΠΑ. Η διοργάνωση τεσσάρων Γενικών Συνελεύσεων επί ελληνικού εδάφους καθιστά την χώρα μας ένα δυναμικό παράγοντα στήριξης των δράσεων του Συμβουλίου, κάτι που γίνεται εύκολα αντιληπτό σε διεθνές επίπεδο.

 

Οι αθλητές που παίρνουν μέρος στο CISM, είναι οι στρατιωτικοί της διπλανής πόρτας ή οι γνωστοί αθλητές που τους έχει απονεμηθεί τιμητικά η ιδιότητα του στρατιωτικού;

 

Ισχύουν και τα δύο. Το νομικό πλαίσιο καλύπτει τη δυνατότητα να απονεμηθεί η ιδιότητα του «Επίλεκτου Αθλητού» σε στρατιωτικούς, οι οποίοι πέτυχαν εξαιρετικές επιδόσεις σε αντίστοιχες αθλητικές διοργανώσεις εντός και εκτός ΕΔ.

Επίσης, γνωστοί πρωταθλητές, στους οποίους απονεμήθηκε τιμητικά η ιδιότητα του στρατιωτικού, συμμετέχουν στις αθλητικές ομάδες που οργανώνει το Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο Αθλητισμού των Ενόπλων Δυνάμεων (Α.Σ.Α.Ε.Δ.), το οποίο είναι ο θεσμικός φορέας για αυτές. Το Α.Σ.Α.Ε.Δ. είναι το επίσημο αντιπροσωπευτικό όργανο των ελληνικών ΕΔ στο C.I.S.M.

 

Στην Ελλάδα της κρίσης και των περικοπών πώς υποστηρίζονται αυτοί οι αγώνες και οι Έλληνες αθλητές;

 

Ιστορικά, η Ελλάδα έχει δοκιμαστεί σε διάφορες κρίσεις, είτε πολιτικές είτε οικονομικές. Εντούτοις, το Α.Σ.Α.Ε.Δ. με την επωνυμία Α.Σ.Ε.Α.Ε.Δ. (Ανωτέρα Συντονιστική Επιτροπή Αθλητισμού Ενόπλων Δυνάμεων) ιδρύθηκε το 1948, εν μέσω μίας δύσκολης περιόδου για την ελληνική ιστορία και καταφέρνει έκτοτε να  ξεπερνά τα διάφορα κωλύματα που ανακύπτουν.

Από την ιστορική καταγραφή και μελέτη των γεγονότων από το 1948 μέχρι και σήμερα διαπιστώθηκε ότι τόσο η πολιτική, όσο και η στρατιωτική ηγεσία των ελληνικών ΕΔ βασίστηκαν σε δύο πυλώνες για την εκπροσώπηση και ανάδειξη της χώρας στο διεθνές στρατιωτικό αθλητικό στερέωμα. Την  Ιστορία και τον ανθρώπινο παράγοντα.

Κατά την προσωπική μου άποψη, σε κάθε διοργάνωση που ανέλαβαν οι ελληνικές ΕΔ, στηρίχτηκαν στην ανάδειξη της ιστορικής κληρονομιάς της χώρας, ένα «εφόδιο» το οποίο βοήθησε πάρα πολύ στις οργανωτικές μας επιτυχίες.

Η Ελλάδα, ακόμη και με τις δυσκολότερες οικονομικές περιστάσεις, δεν χρειάστηκε πολυδάπανη υλικοτεχνική υποδομή για να «κλέψει τις καρδιές» των ξένων συμμετεχόντων.

Η «δωρική απλότητα», όπως αναφέρουν σημαντικές προσωπικότητες του εξωτερικού, με την οποία έλαβαν χώρα αυτές οι διοργανώσεις, σε συνδυασμό με το ιστορικό υπόβαθρο της εκάστοτε περιοχής υπερκάλυπταν τις ανάγκες των ξένων παρευρισκομένων.

Βέβαια, σε κάθε περίπτωση, οι οργανωτικές ικανότητες των κατά καιρούς εμπλεκομένων διοργανωτών, αποτέλεσαν σημείο αναφοράς στις επίσημες αναφορές του Συμβουλίου και στις δημοσιεύσεις που ακολουθούσαν.

Αυτή η διαπίστωση οδηγεί στο συμπέρασμα ότι οι προσωπικές ικανότητες των υπευθύνων για κάθε διοργάνωση οδήγησαν σε άριστα αποτελέσματα, κάτι που επιβεβαιώνει την άποψη των αξιωματούχων του C.I.S.M. περί υψηλού ποιοτικού επιπέδου του ανθρωπίνου δυναμικού των ελληνικών ΕΔ.  

Στο καθαρά αγωνιστικό επίπεδο, παρατηρήθηκε η συνταύτιση των προσπαθειών όλων των επιπέδων, τόσο του πολιτικού όσο και του στρατιωτικού, για την υποστήριξη των ελλήνων στρατιωτικών-αθλητών.

Η αθρόα προσέλευση στα γήπεδα θεατών που δεν άνηκαν στο στράτευμα, η αγάπη και ο θαυμασμός της ελληνικής κοινωνίας στις προσπάθειες των στρατιωτικών αθλητών και η εκτεταμένη δημοσιογραφική κάλυψη των επιτυχιών τους αποτελούν σημαντικές ενδείξεις της υποστήριξης του κόπου τους, ακόμη και στις πιο δύσκολες στιγμές της χώρας.

Εξάλλου, όπως αναφέρεται σε πρωτοσέλιδο αθλητικής εφημερίδας της εποχής, «τα παλληκάρια μας ενίκησαν», τονίζοντας με τον πλέον ουσιαστικό τρόπο την αντίληψη της ελληνικής κοινωνίας για τους στρατευμένους αθλητές.

 

Ο ΥΠΕΘΑ αναγορεύτηκε σε ‘Μέγα Αξιωματούχο” του CISM. Τί σημαίνει αυτό;

 

Το C.I.S.M. από το 1952 έχει θεσπίσει διάφορες ηθικές αμοιβές και τιμητικές διακρίσεις για πολιτικές, στρατιωτικές και αθλητικές προσωπικότητες, οι οποίες έχουν προσφέρει εξαιρετικές υπηρεσίες ή έχουν σημειώσει εξαιρετικό έργο κι επιδόσεις καθ’ οιονδήποτε τρόπο στην προώθηση και ανάπτυξη των δράσεων του Συμβουλίου.

Σύμφωνα με το Καταστατικό του Συμβουλίου, το «Τάγμα της Τιμής» έχει έξι κατηγορίες. Το μετάλλιο Grand Gordon αποτελεί την ύψιστη τιμητική διάκριση του Συμβουλίου και απονέμεται σε Αρχηγούς Κρατών.  

Η τιμητική απονομή στον ΥΠΕΘΑ κ. Παναγιώτη Καμμένο, εκτός από ηθικής άποψής έχει και μία ιστορική σημασία. Η πρώτη τιμητική απονομή εκ μέρους του C.I.S.M. έγινε στον τότε βασιλιά Παύλο Α΄ το 1952, τοποθετώντας τον πρώτο στη λίστα της τάξης των τιμωμένων προσωπικοτήτων από το Συμβούλιο.

Το 2009, τιμήθηκε από το Συμβούλιο ο τότε Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, κ. Κάρολος Παπούλιας. Ο κ. Καμμένος είναι ο 80ος κατά σειρά «Μέγας Αξιωματούχος» στην λίστα και μόλις ο δεύτερος τιμώμενος, ο οποίος δεν είναι αρχηγός κράτους.

 

Πρόσφατα ένας αθλητής προερχόμενος από τις Ένοπλες Δυνάμεις, ο Ρωμαίος Ρουμελιώτης, γύρισε με δεύτερο χρυσό στη βαλίτσα του. Ωστόσο δεν έγινε ευρέως γνωστό, από τα ΜΜΕ. Πιστεύετε πως είναι λίγο υποβαθμισμένη η σημασία που δίνουμε σε ανάλογα θέματα;

Ο Σχης (ΠΔ) κ. Ρωμαίος Ρουμελιώτης, τον οποίο είχα την τιμή να γνωρίσω και προσωπικά, αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση ενός ανθρώπου, που δεν εγκαταλείπει και στις πιο αντίξοες γι’ αυτόν συνθήκες, ενός αξιωματικού, που παρά το θέμα υγείας του, συνεχίζει να υπηρετεί και να προσφέρει στις τάξεις των ΕΔ και ενός αθλητού, ο οποίος αγαπά ολόψυχα το άθλημά του και συνεχίζει να διακρίνεται σε διεθνές επίπεδο.

Όπως αναφέρθηκα και προηγουμένως, η ιστορική έρευνα έδειξε το έντονο ενδιαφέρον της ελληνικής κοινωνίας για τις προσπάθειες των στρατιωτικών αθλητών και αυτό το ενδιαφέρον τροφοδοτήθηκε από την τακτική ενασχόληση των ΜΜΕ με το υπόψη θέμα.

Αδιαμφισβήτητα, οι ελληνικές ΕΔ αποτελούν ένα δραστήριο και ενεργό υποσύνολο της ελληνικής κοινωνίας, διότι έμμεσα ή άμεσα κάθε ελληνική οικογένεια έχει σχέση με αυτό.

Τρέφω, λοιπόν, την πεποίθηση ότι οι επιτυχίες των στρατιωτικών αθλητών είναι επιτυχίες αυτής της ίδια της ελληνικής κοινωνίας από την οποία προέρχονται.  

 

ΣΧΟΛΙΑ
SHARE
Νέα, Τελευταία νέα, Ένοπλες Δυνάμεις, Σώματα Ασφαλείας, Άμυνα, Διπλωματία, Γεωπολιτική, Τουρκία, Κύπρος, Στρατός, Ναυτικό, Αεροπορία, ΝΑΤΟ, Αστυνομία, Πυροσβεστική, Λιμενικό, Ειδικά Μισθολόγια, Στρατιωτικοί, Ενώσεις Στρατιωτικών, Στρατιωτικός Συνδικαλισμός, ΠΟΕΣ, ΠΟΣ, ΠΟΑΣΥ, ΠΟΑΞΙΑ, Καμμένος, τουρκικά νέα, ειδήσεις, νέα σήμερα, πολεμικά, Ίμια, επίδομα παραμεθορίου, θητεία στρατού, τι σημαίνει το, εθνικά νέα,