ΟΗΕ

ΟΗΕ: Ο Αναπληρωτής Εκπρόσωπος του ΓΓ είπε ότι το μέλλον της Κύπρου εξαρτάται από τις διαπραγματεύσεις και τις αποφάσεις των δύο μερών

 

Κατά τη χθεσινή τακτική ενημέρωση των διεθνών μέσων μαζικής ενημέρωσης στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών από τον Αναπληρωτή Εκπρόσωπο του Γενικού-Γραμματέα κ. Farhan Haq, δημοσιογράφος ανέφερε ότι κατά τις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό στο Crans-Montana ο Γενικός-Γραμματέας φάνηκε να συνειδητοποιεί ότι μια «κανονική χώρα» όπως η Κύπρος δεν μπορεί να λειτουργήσει με την παραμονή των τουρκικών στρατευμάτων.

Ο δημοσιογράφος κάλεσε τον Αν. Εκπρόσωπο να επιβεβαιώσει ότι αυτό το «δικαίωμα» είναι σαφές και αν μπορεί ο Γενικός-Γραμματέας και τα Ηνωμένα Έθνη να το υιοθετήσουν σε περίπτωση που ξεκινήσει ένας νέος γύρος διαπραγματεύσεων για λύση του Κυπριακού.

Απαντώντας, ο κ. Haq τόνισε ότι δεν έχει κάτι ιδιαίτερα καινούργιο να αναφέρει για την Κύπρο και παρέπεμψε τον δημοσιογράφο στις δηλώσεις του Γενικού-Γραμματέα και του απερχόμενου Ειδικού Συμβούλου του για την Κύπρου.

Αν υπάρξει ένας νέος γύρος συνομιλιών, συνέχισε, τα Ηνωμένα Έθνη θα καταστήσουν σαφείς τις θέσεις τους.
Ο Αναπληρώτης Εκπρόσωπος είπε επίσης ότι το μέλλον της Κύπρου εξαρτάται από τις διαπραγματεύσεις και τις αποφάσεις των δύο μερών.

Τα Ηνωμένα Έθνη δεν πρόκειται να πουν κάτι που θα επηρεάσει αρνητικά τη διαδικασία, τόνισε.

«Όπως γνωρίζετε, σ’ αυτό το στάδιο, διανύουμε μια περίοδο περισυλλογής και ηρεμίας. Μετά από αυτό ελπίζουμε και αναμένουμε από τα μέρη ότι θα επιστρέψουν έτοιμα για να συνομιλήσουν».
Σε αναφορά δημοσιογράφου στη διαρροή του εγγράφου «Συνάντηση ηγετών 4.7.17» στο οποίο, όπως είπε, μεταξύ άλλων ο κ. Guterres ήθελε μείωση των στρατευμάτων σε επίπεδο της Συνθήκης Συμμαχίας του 1960, και κληθείς να πει εάν αυτή είναι η τελική θέση του Γενικού-Γραμματέα, ο κ. κ. Haq δήλωσε ότι δεν κάνει σχόλια σχετικά με διαρρεύσαντα έγγραφα και ότι σε μια διπλωματική διαδικασία οι θέσεις θα εξελιχθούν μέσω των συζητήσεων μεταξύ των μερών.

Παράλληλα, είπε, δεν θα ήθελε να σχολιάσει μια κατάσταση όπως ήταν πριν από 4-5 μήνες αφού η διπλωματική διαδικασία εξελίσσεται με την πάροδο του χρόνου.

Πηγή: politis.com.cy

ΣΧΟΛΙΑ
SHARE
Νέα, Τελευταία νέα, Ένοπλες Δυνάμεις, Σώματα Ασφαλείας, Άμυνα, Διπλωματία, Γεωπολιτική, Τουρκία, Κύπρος, Στρατός, Ναυτικό, Αεροπορία, ΝΑΤΟ, Αστυνομία, Πυροσβεστική, Λιμενικό, Ειδικά Μισθολόγια, Στρατιωτικοί, Ενώσεις Στρατιωτικών, Στρατιωτικός Συνδικαλισμός, ΠΟΕΣ, ΠΟΣ, ΠΟΑΣΥ, ΠΟΑΞΙΑ, Καμμένος, τουρκικά νέα, ειδήσεις, νέα σήμερα, πολεμικά, Ίμια, επίδομα παραμεθορίου, θητεία στρατού, τι σημαίνει το, εθνικά νέα,