ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΝΕΟΙ ΠΑΛΑΙΟΙ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ

Κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας με το οποίο «διασώζονται» οι προσωπικές διαφορές και κατ’ επέκταση οι συντάξεις για 1,4 εκατ. συνταξιούχους. 

 

 

 

Στόχος του νομοσχεδίου είναι η κατάργηση των περικοπών σε κύριες, επικουρικές συντάξεις και συγκαταβαλλόμενα οικογενειακά επιδόματα να έχει ψηφιστεί έως την ερχόμενη Τρίτη 11 Δεκεμβρίου, πριν δηλ. από τη συζήτηση του κρατικού προϋπολογισμού του 2019 στην Ολομέλεια του Κοινοβουλίου.

Το νομοσχέδιο έχει τίτλο «Κατάργηση των διατάξεων περί μείωσης των συντάξεων, ενσωμάτωση στην Ελληνική Νομοθεσία της Οδηγίας 2016/97/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 20ής Ιανουαρίου 2016 σχετικά με τη διανομή ασφαλιστικών προϊόντων και άλλες διατάξεις».

Η κατάργηση των περικοπών στις κύριες και επικουρικές συντάξεις καθώς και στα οικογενειακά επιδόματα αποτελεί το πρώτο άρθρο του νομοσχεδίου. Η πολυσυζητημένη διάταξη μάλιστα προβλέπει ότι διασώζονται και οι προσωπικές διαφορές που έλαβαν όσοι συνταξιοδοτήθηκαν από τον Μάιο του 2016 έως και το τέλος του 2018, λόγω της μεταβατικής περιόδου που προέβλεπε αρχικά ο νόμος Κατρούγκαλου.

Αναλυτικά, η διάταξη που έλαβε το «πράσινο φως» και από τους Ευρωπαίους εταίρους ορίζει ότι η διάταξη του νόμου Κατρούγκαλου που προβλέπει την από 1/1/2019 καταβολή στους συνταξιούχους της προσωπικής διαφοράς μέχρι την πλήρη εξάλειψή της, με την εκάστοτε αναπροσαρμογή των συντάξεων (περίπτωση Β’ της παραγράφου 2 του άρθρου 14 του νόμου 4387) καθώς και η διάταξη του νόμου Αχτσιόγλου – Τσακαλώτου του 2017 που προβλέπει την περικοπή των συντάξεων με προσωπική διαφορά, έως 18% (παράγραφος 2 του άρθρου 1 του νόμου 4472), αντικαθίσταται ως εξής:

 “Από 1/1/2019 αν το καταβαλλόμενο ποσό των συντάξεων αυτών είναι μεγαλύτερο εκείνου που προκύπτει από τον υπολογισμό τους βάσει της παραγράφου 1, το επιπλέον ποσό εξακολουθεί να καταβάλλεται στον δικαιούχο, συμψηφιζόμενο κατ’ έτος και μέχρι την πλήρη εξάλειψή του με την εκάστοτε αναπροσαρμογή των συντάξεων, όπως αυτή προκύπτει σε εφαρμογή της παραγράφου 3 όπως ισχύει”.

Παράλληλα ξεκαθαρίζει ότι καταργούνται οι επίμαχες διατάξεις (παράγραφος 1 του άρθρου 1 και το άρθρο 2 του Ν. 4472 του 2017) που προβλέπουν τις περικοπές κύριων και επικουρικών συντάξεων καθώς και οικογενειακών επιδομάτων τόσο στον ιδιωτικό όσο και στον δημόσιο τομέα. Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι από τις προτεινόμενες διατάξεις έχει εξαλειφθεί ο όρος «προσωπική διαφορά» που έχει ταυτιστεί με τις περικοπές και αναφέρεται πλέον ως «επιπλέον ποσό».

Στους «ευνοημένους» του άρθρου, συγκαταλέγονται μάλιστα και όσοι συνταξιοδοτήθηκαν με βάση το Νόμο Κατρούγκαλου, από τον Μάιο του 2016 έως και σήμερα και είχαν προσωπική διαφορά πάνω από 20% (σ.σ. μόνοι αυτοί έλαβαν προσωπική διαφορά). 

Αναλυτικά, αφορά όσους, στο πλαίσιο της μεταβατικής περιόδου, διατηρούσαν ένα μέρος της προσωπικής διαφοράς, ως εξής:

  • Όσοι αποχώρησαν το 2016, εφόσον η σύνταξή τους υπολείπεται κατά 20% και πλέον σε σχέση με τη σύνταξη που θα έπαιρναν με βάση το παλαιό καθεστώς, δικαιούνται το 50% αυτής της διαφοράς.
  • Όσοι αποχώρησαν το 2017 δικαιούνται το 33,3% αυτής της διαφοράς
  • Όσοι έφυγαν το 2018 φέτος θα λάβουν το 25% αυτής της διαφοράς.

Η προσωπική αυτή διαφορά, σύμφωνα με το νόμο του 2017, κοβόταν, μαζί με τις υπόλοιπες. Πλέον, με την προτεινόμενη ρύθμιση διασώζονται.

Οι νέες συντάξεις θα αρχίσουν να παίρνουν αυξήσεις ετησίως από το 2022 με βάση τη μεταβολή του ΑΕΠ και του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή. Όσο θα αυξάνονται οι νέες, οι παλαιές θα παραμένουν “παγωμένες”. Όταν οι νέες συντάξεις φτάσουν στα επίπεδα των παλαιών, τότε θα αρχίσουν και οι παλαιές να αυξάνονται.

Επίσης, όπως επιβεβαίωσε ο αρμόδιος υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Τάσος Πετρόπουλος, οι διατάξεις του ν. 4387/16 που προβλέπουν αυξήσεις σε 620.000 συνταξιούχους θα ισχύσουν κανονικά.

 

Πηγές: euro2day.gr – ethnos.gr – cnn.gr