ΣΥΝΟΔΟΣ ΛΙΒΥΗ

Αποχώρησε η Τουρκία από τη διάσκεψη για τη Λιβύη που γίνεται στην Ιταλία γιατί την απέκλεισαν από συνομιλίες. Τι είπαν Τσίπρας και Κόντε για ενέργεια – επενδύσεις

 

Η Τουρκία αποσύρθηκε «βαθιά απόγοητευμένη» από τη διήμερη διεθνή σύνοδο κορυφής για τη Λιβύη που διεξάγεται στο Παλέρμο της Ιταλίας, δήλωσε σήμερα στους δημοσιογράφους ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Φουάτ Οκτάι, διαμαρτυρόμενος για τον αποκλεισμό, όπως είπε, της Άγκυρας από ορισμένες από τις συνομιλίες.

«Οποιαδήποτε συνάντηση αποκλείει την Τουρκία δεν μπορεί παρά να είναι αντιπαραγωγική για την επίλυση αυτού του προβλήματος», δήλωσε ο Οκτάι στο Παλέρμο όπου διεξάγεται η διήμερη διμερής διάσκεψη για τη Λιβύη για να συζητηθεί ένα ειρηνευτικό σχέδιο του ΟΗΕ για τη σταθεροποίηση αυτής της βορειοαφρικανικής χώρας, στην οποία επικρατεί αναταραχή από το 2011.

Μια συνάντηση, που δεν είχε αρχικά προγραμματισθεί, πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί ανάμεσα στους κύριους παράγοντες της λιβυκής κρίσης, μεταξύ των οποίων ευρωπαϊκές και μεσογειακές χώρες, αλλά απουσία τούρκων αντιπροσώπων.

«Η άτυπη συνάντηση σήμερα το πρωί, που περιλάμβανε αριθμό παραγόντων οι οποίοι παρουσιάσθηκαν ως οι κύριοι πρωταγωνιστές στη Μεσόγειο, είναι μια ιδιαίτερα εσφαλμένη και ζημιογόνα προσέγγιση, στην οποία είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι», εξήγησε ο Οκτάι.

Η συνάντηση αυτή, στην οποία συμμετείχε ο στρατάρχης Χαλίφα Χάφταρ, ο ισχυρός άνδρας της ανατολικής Λιβύης που μποϊκόταρε τη διάσκεψη, πραγματοποιήθηκε το πρωί υπό την προεδρία του ιταλού πρωθυπουργού Τζουζέπε Κόντε.

Παρόντες ήταν επίσης ο αιγύπτιος πρόεδρος Αμπντέλ Φάταχ αλ-Σίσι, ο επικεφαλής της λιβυκής κυβέρνησης εθνικής ενότητας που αναγνωρίζεται διεθνώς Φάγεζ αλ-Σάρατζ, ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Ιβ Λεντριάν, ο ρώσος πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβέντεφ, ο πρόεδρος της Τυνησίας Μπέτζι Καΐντ Εσεμπσί, ο πρωθυπουργός της Αλγερίας Άχμεντ Ουγιαχία, ο απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Λιβύη Γκάσαν Σαλαμέ και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.

«Δυστυχώς η διεθνής κοινότητα δεν κατάφερε να ενωθεί σήμερα το πρωί», επισήμανε εκφράζοντας τη λύπη της η Τουρκία, η οποία επέλεξε στις συνθήκες αυτές να εγκαταλείψει τη διάσκεψη, «βαθιά απογοητευμένη» απ’ αυτό που χαρακτήρισε «τετελεσμένο της τελευταίας στιγμής» το οποίο αποφασίσθηκε από ορισμένους «που καταχράσθηκαν την ιταλική φιλοξενία».

Η Τουρκία εξέφρασε επίσης τη λύπη της για το γεγονός ότι ορισμένες χώρες, τις οποίες δεν κατονόμασε, «συνεχίζουν να κρατούν όμηρο την (πολιτική) διαδικασία (στη Λιβύη) στο όνομα των δικών τους συμφερόντων».

Η Τουρκία διατηρεί δύσκολες σχέσεις με την Αίγυπτο, η οποία ήταν παρούσα σ’ αυτή την άτυπη συνάντηση και είναι μεταξύ των κύριων υποστηρικτών του στρατάρχη Χάφταρ.

Τσίπρας – Κόντε συζήτησαν ενίσχυση διμερούς συνεργασίας σε ενεργειακό τομέα και επενδύσεις

Διμερή συνάντηση είχαν χθες βράδυ στο Παλέρμο της Σικελίας ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας με τον ιταλό ομόλογό του Τζουζέπε Κόντε, στο περιθώριο της Διεθνούς Διάσκεψης για την Λιβύη.

Αυτή ήταν η πρώτη συνάντηση των δύο πρωθυπουργών. Οι δύο ηγέτες, διευκρίνισαν κυβερνητικές πηγές, συζήτησαν για την ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας στον ενεργειακό τομέα την επόμενη περίοδο, ιδιαίτερα σε σχέση με τους αγωγούς TAP, East Med και Turkish/South Stream. Η κοινοπραξία IGI Poseidon (ΥΦΑ Ποσειδών) άρχισε πρόσφατα νέα φάση μελετών για τον αγωγό EastMed.

Παράλληλα, ο Αλέξης Τσίπρας και ο Τζουζέπε Κόντε συζήτησαν για την προώθηση ιταλικών επενδύσεων στην Ελλάδα, με έμφαση στην ιταλική επένδυση στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ, ενώ ο πρωθυπουργός ενημέρωσε τον Ιταλό ομόλογό του και για τα επόμενα βήματα σε σχέση με την επέκταση των χωρικών υδάτων της Ελλάδας, ειδικότερα στο Ιόνιο.

Ο κύριος Τσίπρας παρουσίασε στον επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης τις ελληνικές θέσεις για την διαχείριση των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών και υπήρξε ανταλλαγή απόψεων, ενώ οι δυο πρωθυπουργοί αναφέρθηκαν επίσης στις εξελίξεις στην Ευρωζώνη.