Βαρύ το κλίμα στο Προεδρικό Μέγαρο κατά την υποδοχή του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο.

 

 

Σαφές μήνυμα στην Τουρκία και πιο συγκεκριμένα στον πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν έστειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχαν στο Προεδρικό Μέγαρο.

Από την πρώτη στιγμή ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απάντησε στον τούρκο πρόεδρο λέγοντας ότι: «Η Συνθήκη της Λωζάνης είναι η βάση για να στηρίξει τη φιλία μας. Είναι αδιαπραγμάτευτη, δεν παρουσιάζει κενά, δεν χρειάζεται διαπραγμάτευση ούτε επικαιροποίηση. Καθορίζει ότι δεν υπάρχουν γκρίζες ζώνες και ρυθμίζει τα θέματα για μειονότητες λέγοντας ότι στην Ελλάδα υπάρχει μουσουλμανική μειονότητα. Επειδή ξέρω το ενδιαφέρον σας και για το ευρωπαϊκό μέλλον των βαλκανικών χωρών το ίδιο ισχύει και για αυτές. Ονόματα που εκπέμπουν αλυτρωτισμό δεν γίνονται αποδεκτά. Τα ανθρώπινα δικαιώματα πρέπει να γίνονται σεβαστά. Όπως επίσης οι χώρες της ΕΕ, πρέπει να σέβονται τα ανθρώπινα δικαιώματα. Και για να έρθουμε σε ένα θέμα που δεν είναι διμερές, ξέρετε πόσο εμείς οι Ελληνες θέλουμε το κυπριακό να λυθεί. Η λύση οφείλει να σέβεται την κυριαρχία κράτους μέλους της ΕΕ κάτι που είναι γνωστό».

Από την πλευρά του ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν από την πρώτη στιγμή φανέρωσε τις προθέσεις του και τις θέσεις του, υπερασπιζόμενος μέχρι κεραίας αυτά που έχει πει για τη Συνθήκη της Λωζάνης και τα περί «τουρκικής μειονότητας», ενώ δεν έδειξε, εκ πρώτης τουλάχιστον, καμία πρόθεση να υπάρχει αποκλιμάκωση στα ελληνοτουρκικά.

Συγκεκριμένα μίλησε για «εκκρεμότητες» που υπάρχουν στη Συνθήκη της Λωζάνης και θέματα που δεν είναι κατανοητά. «Για παράδειγμα είπατε για μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης. Αυτό είναι σωστό αλλά υπάρχει και η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου που αναφέρεται ως τουρκική η μειονότητα. Πρέπει να διασφαλίσουμε τις συνθήκες των ανθρώπων που ζουν στη Δυτική Θράκη. Μπορούν να ασκήσουν τα θρησκευτικά τους καθήκοντα βάση της Συνθήκης της Λωζάνης;» ρώτησε ο τούρκος πρόεδρος και συνέχισε: «Οι μουφτήδες διορίζονται από το κράτος. Ο Πατριάρχης στην Κωνσταντινούπολη δεν διορίζεται, εκλέγεται”».

Παράλληλα ο Ταγίπ Ερντογάν συνέχισε να προκαλεί μιλώντας για το Κυπριακό και επανέλαβε τα γνωστά περί του δημοψηφίσματος Ανάν, ενώ δεν δίστασε να μιλήσει για δίκαιη λύση όχι μόνο στην Κύπρο αλλά και στο Αιγαίο!

Όσον αφορά τις αντιδράσεις συλλόγων και φορέων της Θράκης ενάντια στην επίσκεψή του, ο Ταγίπ Ερντογάν δεν δίστασε να μιλήσε «για κάποιους που προκαλούν προβοκάτσια» ενώ προχώρησε σε υποδείξεις προς την Ελλάδα λέγοντας ότι αυτοί που αντιδρούν «πρέπει να τεθούν υπό έλεγχο!»

Όλα όσα όμως είπε δεν έμειναν αναπάντητα από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο οποίος έκλεισε την κουβέντα λέγοντας: «Οι συνθήκες δεν χρειάζονται ούτε επικαιροποίηση, ούτε αναθεώρηση. Η ερμηνεία των συνθηκών μπορούν να προσαρμόζονται σε νέα δεδομένα. Την απάντηση στα όσα είπατε θα την πάρετε από την ελληνική κυβέρνηση».

 

ΣΧΟΛΙΑ