Ένα σπάνιο φωτογραφικό ντοκουμέντο!  Πώς οι άνδρες της Υπηρεσίας Φάρων του Πολεμικού Ναυτικού συντηρούν τους φάρους της χώρας.

 

 

Σε μία γενναία παρέμβαση συντήρησης του Φαρικού δικτύου της νήσου Κω από Κέφαλο μέχρι Άγιο Φωκά προχωρούν αυτές τις μέρες φαροτεχνίτες στελέχη του Πολεμικού Ναυτικού σε συνεργασία με τον Ναυτικό Σταθμό Κω.

Έφτασαν στο νησί με το «φαρόπλοιο» του πολεμικού ναυτικού ΠΦΑ «Καραβόγιαννος» και θα μείνουν περίπου 2 μέρες μέχρι την ολοκλήρωση της συντήρησης.

Στο Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό ως Φαρόπλοια χαρακτηρίζονται επιπρόσθετα και τα υπαγόμενα στην Υπηρεσία Φάρων πολεμικά πλοία που εξυπηρετούν ανάγκες προσωπικού Φάρων ή προβαίνουν σε τακτικούς ελέγχους των αυτόματων Φάρων, ανεξάρτητα αν δεν φέρουν επ΄ αυτών μεταλλικό φάρο.

Η Υπηρεσία Φάρων του Πολεμικού Ναυτικού είναι πολύ σημαντική για την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας και την αξιοποίηση του φαρικού δικτύου στους επιχειρησιακούς σχεδιασμούς του ΠΝ και γενικότερα της Εθνικής Άμυνας.
 

Υπηρεσία Φάρων του Πολεμικού Ναυτικού

 

Η Υπηρεσία Φάρων (ΥΦ) ιδρύθηκε με το νόμο ΑΥΠΒ’ το έτος 1887 (ΦΕΚ 140) και εδρεύει από το έτος 1929, στον προλιμένα του λιμένα του Πειραιά (Τέρμα Προποντίδος- Παλατάκι, Πειραιάς-ΤΚ 18510) στο Νομό Αττικής.

Είναι ο αρμόδιος κρατικός φορέας, που έχει την αποκλειστική δικαιοδοσία εγκατάστασης και λειτουργίας, του συνόλου πυρσών του Φαρικού Δικτύου της Χώρας στα πλαίσια ασφάλειας της ναυσιπλοΐας.

Το Ελληνικό Φαρικό Δίκτυο εκτείνεται σε μήκος 18.400 χλμ. επί των ακτών της Ελλάδος.

Σήμερα οι 1297 πυρσοί που συντηρούνται από την Υ. Φ εκτιμάται ότι καλύπτουν πλήρως τις ανάγκες φωτοσήμανσης ενός εξαιρετικά μεγάλου αριθμού νήσων, νησίδων και βραχονησίδων (9.835) καθώς και 1345 κόλπων και όρμων, 161 στενών και διαύλων και 520 λιμένων.

Αποστολή της ΥΦ είναι η εισήγηση για την ίδρυση, τροποποίηση ή κατάργηση πυρσών, η κατασκευή, ο εφοδιασμός, η επισκευή, η συντήρηση και η λειτουργία του συνόλου του φαρικού δικτύου του Ελλαδικού χώρου, η ενημέρωση της Υδρογραφικής Υπηρεσίας (ΥΥ) του ΠΝ, επί συναφών με τους πυρσούς θεμάτων για την έκδοση και δημοσίευση σχετικών αγγελιών προς τους ναυτιλλόμενους και η συνεργασία με αυτήν για τη σύνταξη και τη δημοσίευση του Φαροδείκτη Ελληνικών Ακτών, με σκοπό την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας και την αξιοποίηση του φαρικού δικτύου στους επιχειρησιακούς σχεδιασμούς του ΠΝ και γενικότερα της Εθνικής Άμυνας.
Εκτός των ανωτέρω αναφερομένων κύριων αρμοδιοτήτων, στην ΥΦ, δύναται να ανατεθούν με διαταγή του Α/ΓΕΝ και άλλες επιπλέον αρμοδιότητες ή έργα, σχετικά με το σκοπό της, για:

α. Την κάλυψη επιχειρησιακών και λοιπών απαιτήσεων του ΠΝ και γενικότερα της Εθνικής Άμυνας, σε θέματα αρμοδιότητας της.

β. Τη συμβολή στην ασφάλεια των ναυτιλλομένων στις Ελληνικές θάλασσες σε θέματα αρμοδιότητας της.

γ. Τη συνδρομή και υποστήριξη του έργου δημοσίων υπηρεσιών, νομικών ή φυσικών προσώπων και ιδιωτικών φορέων εφόσον απαιτηθεί.

δ. Τη μελέτη, σύνταξη και εφαρμογή προγραμμάτων, που σχετίζονται με την υποστήριξη του ΠΝ και την κάλυψη των αναγκών στρατιωτικών ή και άλλων φορέων, σε θέματα αρμοδιότητας της.


ε. Τη συνεργασία με κρατικούς φορείς, εκπαιδευτικά ιδρύματα, επιστημονικούς φορείς και ερευνητικά κέντρα, της ημεδαπής και της αλλοδαπής σε θέματα αρμοδιότητας της.

Η Υπηρεσία Φάρων αποτελεί ανεξάρτητη Ναυτική Υπηρεσία υπαγόμενη στο Γενικό Επιτελείο Ναυτικού και μέσω της εκτέλεσης του έργου της αποτελεί  παραγωγική μονάδα του Κράτους.

Ο γεωγραφικός χώρος, στον οποίο δραστηριοποιείται η ΥΦ, είναι κυρίως ο θαλάσσιος παράκτιος χώρος και ακτές που περιβάλλουν την ηπειρωτική και νησιωτική Ελληνική Επικράτεια.

 

Πηγή: aegeanews.grΣΧΟΛΙΑ
SHARE
Νέα, Τελευταία νέα, Ένοπλες Δυνάμεις, Σώματα Ασφαλείας, Άμυνα, Διπλωματία, Γεωπολιτική, Τουρκία, Κύπρος, Στρατός, Ναυτικό, Αεροπορία, ΝΑΤΟ, Αστυνομία, Πυροσβεστική, Λιμενικό, Ειδικά Μισθολόγια, Στρατιωτικοί, Ενώσεις Στρατιωτικών, Στρατιωτικός Συνδικαλισμός, ΠΟΕΣ, ΠΟΣ, ΠΟΑΣΥ, ΠΟΑΞΙΑ, onalert.gr, militaire.gr, defence-point.gr, onalert, militaire, defence point, κράνος, kranos, Καμμένος, τουρκικά νέα, ειδήσεις, νέα σήμερα, πολεμικά, Ίμια, επίδομα παραμεθορίου, θητεία στρατού, τι σημαίνει το, εθνικά νέα,