Προσφυγικό : Μόνο στο 1ο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου ο αριθμός των προσφύγων & παράνομων μεταναστών αυξήθηκε κατά 10%, ενώ οι συνθήκες διαβίωσης παραμένουν άθλιες.

 

 

 

Το τελευταίο δεκαπενθήμερο φαίνεται πως οι προσφυγικές ροές τείνουν αυξανόμενες. Έτσι 1.421 πρόσφυγες και παράνομοι μετανάστες πέρασαν στα νησιά του βορείου Αιγαίου από την 1η Αυγούστου μέχρι και τις 17 Αυγούστου, το πρωί σύμφωνα με το Εθνικό Συντονιστικό Κέντρο Ελέγχου Συνόρων, Μετανάστευσης και Ασύλου του υπουργείου Εσωτερικών. Από αυτούς, 394 πέρασαν στη Λέσβο, 458 στη Χίο και 569 πέρασαν στη Σάμο.

Από την άλλη πλευρά του Αιγαίου και σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύει η τουρκική Ακτοφυλακή στην επίσημη ιστοσελίδα της, στο ίδιο διάστημα οι τουρκικές αρχές επενέβησαν σε 32 περιστατικά και συνέλαβαν πλοιάρια τα οποία είχαν φορτωμένους 1.265 ανθρώπους κάθε ηλικίας, τους οποίους και επέστρεψαν στις τουρκικές ακτές.

Είναι αξιοσημείωτη η εκρηκτική κατάσταση που που έχει δημιουργηθεί στα ΚΥΤ της Μόριας, στη Λέσβο και στη Σάμο.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στη Μόρια όπου η χωρητικότητα είναι για 2.330 άτομα διαμένουν 3.502, ενώ οι συνθήκες υγιεινής είναι πλέον απαράδεκτες με κίνδυνο και για τη δημόσια υγεία.

Στο ΚΥΤ της Σάμου, η χωρητικότητα του ΚΥΤ είναι της τάξεως των 700 ατόμων και διαμένουν 1.984 άνθρωποι με ελλιπέστατες υποδομές και παρά τη σημαντική στήριξη από το ντόπιο πληθυσμό η τοπική κοινωνία έχει αρχίσει να κουράζεται και να αντιδρά.

Στο Χαλκειό της Χίου, το οποίο έχει χωρητικότητα 1.100 άτομα και διαμένουν 838.

Στο δημοτικό καταυλισμό του Καρά Τεπέ της Μυτιλήνης διαμένουν 742 άνθρωποι.

Σε κλείσιμο οδηγείται ο καταυλισμός της Χίου στη Σούδα, μέσα στην τάφρο του κάστρου της πόλης, όπου τα επίσημα στοιχεία δείχνουν πως διαμένουν περί τους 350 ανθρώπους αλλά οι μαρτυρίες κάνουν  λόγο για πολλούς παραπάνω. Αν και έχουν ξεκινήσει οι καθαιρέσεις των κατασκευών αλλά δε φαίνεται να φεύγουν οι εναπομείναντες εκεί πρόσφυγες και παράνομοι μετανάστες.

Το Εθνικό Συντονιστικό Κέντρο Ελέγχου Συνόρων, Μετανάστευσης και Ασύλου του Υπουργείου Εσωτερικών, ανακοίνωσε προχθές πως ο αριθμός των μεταναστών που διαμένουν πλέον στα νησιά του Βορείου Αιγαίου στα κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης (ΚΥΤ) καθώς και στις άλλες δομές, είναι πλέον συνολικά 10.327 άτομα που περιμένουν να εξεταστεί εξετασθεί αίτημα ασύλου που είχαν υποβάλλει στην Ελληνική κυβέρνηση. Από αυτούς, 4.780 άνθρωποι βρίσκονται στη Λέσβο, 2.924 στη Χίο και 2.623 στη Σάμο. Όπως φαίνεται από τα στοιχεία το πρόβλημα συνεχίζει να υφίσταται και να πολλαπλασιάζεται καθώς μόνο στο 1ο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου ο αριθμός αυξήθηκε κατά 10%. Οι συνθήκες παραμένουν άθλιες και καθώς θα μπει το φθινόπωρο δε φαίνεται αυτοί οι άνθρωποι να μετακινούνται.

Η κυβέρνηση, παρά τη συστηματική βοήθεια που δέχεται από φορείς εντός κι εκτός Ελλάδος, αδυνατεί να ελέγξει το πρόβλημα και προσπαθεί με ημίμετρα να αποφύγει τα χειρότερα. Αν και το Εθνικό Συντονιστικό Κέντρο Ελέγχου Συνόρων, Μετανάστευσης και Ασύλου φαίνεται πως έχει κάνει αρκετά καλή δουλειά, δεν υπάρχει ο σχεδιασμός εκείνος που θα λύσει το πρόβλημα οριστικά και κυρίως, γρήγορα.

Οι τοπικές κοινωνίες δεν είναι σε θέση να συμβάλλουν περισσότερο και έχουν εξαντλήσει πλέον τα όριά τους, όπως επίσης έχουν υπερβεί τις δυνατότητές τους οι αστυνομικές, υγειονομικές, λιμενικές και στρατιωτικές αρχές.

Όπως αναμεταδίδουν συνεργάτες του ArmyNow.Net από τα τρία νησιά υπάρχουν σημάδια τόσο στα ΚΥΤ όσο και στις υπόλοιπες δομές «προσφύγων» με περίεργες συμπεριφορές.

Τα εν λόγω άτομα, παρακολουθούνται συστηματικά από τις αρχές και ελέγχονται οι δραστηριότητες τους.