ΑΣΚΗΣΗ ΠΝ «ΑΣΤΡΑΠΗ» ΑΝΥΕΘΑ Π.ΡΗΓΑΣ

Στη πατριωτική στάση των στελεχών των ΕΔ στη περίοδο της κρίσης αναφέρθηκε ο ΑΝΥΕΘΑ Π. Ρήγας στην ομιλία στη συζήτηση του προϋπολογισμού που προβλέπεται αυξημένος για το 2019

 

 

Στα αυξημένα ποσά που προβλέπει για το ΥΠΕΘΑ ο προϋπολογισμός της κυβέρνησης για το 2019 αλλά και στη στάση των στρατιωτικών στα χρόνια της κρίσης αναφέρθηκε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας Παναγιώτης Ρήγας, μιλώντας το βράδυ της Δευτέρας 17 Δεκεμβρίου 2018, στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων.

Ειδικότερα μιλώντας για τον Προϋπολογισμό του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας αλλά και γενικότερα της πολιτικής της κυβέρνησης στο χώρο σημείωσε:

«Το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, οι Ένοπλες Δυνάμεις κλήθηκαν στη διάρκεια της μνημονιακής περιόδου, να διαχειριστούν μια ραγδαία μείωση του προϋπολογισμού τους, σχεδόν στο 50%, συγκριτικά με την προ κρίσης περίοδο.

Η κυβέρνησή μας από την πρώτη στιγμή αντιμετώπισε έχοντας πλήρη αίσθηση της ευθύνης της την ανάγκη διατήρησης και ενίσχυσης της αμυντικής ικανότητας της χώρας μας.

Οι Ένοπλες Δυνάμεις εκ των πραγμάτων αναγκάστηκαν να λειτουργήσουν σε ένα άκρως περιοριστικό περιβάλλον. Αυτό οδήγησε στην πλήρη αξιοποίηση των διαθέσιμων πόρων και μέσων και την περεταίρω ανάδειξη των δυνατοτήτων τους.

Βασική μας προτεραιότητα η διατήρηση και επαύξηση της αποτρεπτικής ισχύος της χώρας, με στοχευμένες κινήσεις αναφορικά με τα προγράμματα εξοπλισμών.

Δόθηκε έμφαση στην ενίσχυση της επιχειρησιακής διαθεσιμότητας των υπαρχόντων οπλικών συστημάτων, με παράλληλες στοχευμένες κινήσεις αναβάθμισης των διαθέσιμων μέσων.

Έγινε πλήρης αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού και των νέων δυνατοτήτων που μας παρέχει η εξέλιξη της τεχνολογίας.

Τα αποτελέσματα είναι παραπάνω από ικανοποιητικά.

Παράλληλα, στην πρώτη γραμμή διατηρήθηκαν οι ανάγκες του προσωπικού μας που είναι ο ζωντανός πολλαπλασιαστής ισχύος του αμυντικού συστήματος της χώρα και το συγκριτικό μας πλεονέκτημα έναντι οποιαδήποτε απειλής.

Επιπλέον, οι Ένοπλες Δυνάμεις έχουν ενισχύσει το κοινωνικό τους έργο, τόσο προς αντιμετώπιση αναγκών που προέκυψαν μέσα στη δύνη της οικονομικής κρίσης, όσο και προς αντιμετώπιση των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών προς τη Χώρα μας.

Η συμβολή των Ενόπλων Δυνάμεων στη διαχείριση του προσφυγικού είναι καθοριστική.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Όταν κάποιος καλείται να διαχειριστεί τα ζητήματα της Εθνικής Άμυνας πριν βάλει οποιονδήποτε στόχο και προτεραιότητα πρέπει να μελετήσει το διεθνές περιβάλλον.

Είμαστε όλοι γνώστες της αστάθειας που μας περιβάλλει αλλά και των μεγάλων ανταγωνισμών που εκδηλώνονται στην περιοχή Ανατολικής Μεσογείου, με επίκεντρο του ενδιαφέροντος την αξιοποίηση των ενεργειακών πόρων.

Ο αποτρεπτικός ρόλος των Ενόπλων μας Δυνάμεων όχι μόνο αποτελεί εγγύηση για τα κυριαρχικά μας δικαιώματα αλλά είναι και παράγοντας σταθερότητας και ειρήνης για την ευρύτερη περιοχή.

Ο ρόλος των ΕΔ στην οικονομική κρίση

Στο σημείο αυτό να κάνω και μια ιδιαίτερη αναφορά στο ρόλο των Ενόπλων Δυνάμεων στα διάρκεια της οικονομικής κρίσης.

Η αφοσίωσή τους στην αποστολή τους που την επιτέλεσαν, με υψηλό επαγγελματισμό, η υψηλή ετοιμότητά τους και το υψηλό φρόνημα του έμψυχου δυναμικού τους, συνέβαλαν καθοριστικά στο να βγει η χώρα μας αλώβητη και με ψηλά το κεφάλι από αυτή τη δύσκολη κατάσταση.

Κανείς δεν τόλμησε να σκεφτεί, με δεδομένη τη δεινή θέση στην οποία είχε περιέλθει η οικονομία και η κοινωνία μας, να επιχειρήσει να εκβιάσει καταστάσεις, να εκμεταλλευτεί την οικονομική μας αδυναμία για να αποκομίσει οφέλη.

Η πραγματικότητα αυτή δίνει περιεχόμενο και υπόσταση στην έννοια του πατριωτισμού. Πατρίδα είναι ένα σύνολο αξιών και εννοιών που συνδέονται με την ιστορία και τη ζωή των ανθρώπων που την απαρτίζουν. Πατριωτισμός είναι και η οικονομική ανάπτυξη της χώρας με την κοινωνία όρθια.

Αυξημένος ο προϋπολογισμός για τις ΕΔ

Ο προϋπολογισμός του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, που για το 2019 προβλέπει δαπάνες 3 δις 318 εκατ. ευρώ έναντι 3 δις 140 εκατ. ευρώ το 2018, είναι ο αναγκαίος και ικανός για την άμυνα της χώρας στις παρούσες δημοσιονομικές συνθήκες.

Από το ποσόν των ετησίων δαπανών του προϋπολογισμού του Υπουργείου, τα 2/3 πηγαίνουν σε παροχές στο προσωπικό. Συγκεκριμένα για το 2019 προβλέπονται 2 δις 260 εκατ. ευρώ έναντι 2 δις 121 εκατ. ευρώ το 2018, δηλαδή αύξηση κατά 138 εκατ. ευρώ.

Όσον αφορά στις υπόλοιπες δαπάνες, αυτές για το 2019 ανέρχονται σε 1 δις 31 εκατ. ευρώ, έναντι 991 εκατ. ευρώ το 2018. Εδώ είναι οι λειτουργικές δαπάνες και οι δαπάνες για εξοπλισμούς.

Ολοκληρώνοντας, θέλω να επισημάνω ότι είναι διαρκής η προσπάθεια μας για την ενίσχυση και εμπέδωση της διακλαδικότητας, τη μέριμνα προσωπικού, την διαθεσιμότητα, τη συντήρηση, την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό των μέσων των Ενόπλων Δυνάμεων.

Το 2018 έγιναν πολύ σημαντικά βήματα σε αυτή την κατεύθυνση.

Διαβεβαιώνουμε τον ελληνικό λαό ότι οι δαπάνες για την Εθνική Άμυνα, που είναι ο ιδρώτας του, πιάνουν τόπο. Ο χώρος του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας δεν είναι πλέον το πεδίο για το μεγάλο «πάρτι» που γίνονταν συστηματικά τις προηγούμενες περιόδους.

“Σαμπάνια, χαβιάρι και Βελουχιώτη Άρη”, ο κ. Σαμαράς. Αν νομίζετε, κύριοι συνάδελφοι, ότι με την υιοθέτηση περιθωριακών εντύπων και ακροδεξιών ιστοσελίδων, μπορείτε να ξεπλύνετε τη Ζίμενς, το ΚΕΕΛΠΝΟ, τις μίζες των εξοπλισμών, τις χρηματοδοτήσεις του κόμματός σας, πλανάστε πλάνην οικτράν.

Δεν θα επικρατήσει – και αυτό θα το κάνει ο ελληνικός λαός – η λήθη απέναντι στη μνήμη.

Κυρίες και κύριοι βουλευτές,

Σας καλώ να υπερψηφίσετε τον προϋπολογισμό του ΥΠΕΘΑ για το 2019, εκτός των άλλων, και σαν μια επιβράβευση της προσπάθειας που γίνεται σε αυτό το χώρο από το σύνολο του υπηρετούντος προσωπικού το οποίο στήριξε όλη αυτή τη μεγάλη προσπάθεια που έκανε η ελληνική κοινωνία. Στήριξε την ελληνική κοινωνία και αυτό είναι προς τιμή των Ενόπλων Δυνάμεων».