ΚΑΜΜΕΝΟΣ

Σε θέματα εξωτερικής πολιτικής ύπατος ρυθμιστικός παράγων είναι το εθνικό συμφέρον. Οι δηλώσεις του Πάνου Καμμένου για τους “Πειρατές του Αιγαίου” προάγουν το εθνικό συμφέρον;

 

 

Γράφει ο Λάμπρος Τζούμης, Αντιστράτηγος ε.α.

Στο πλαίσιο της κλιμακούμενης προκλητικότητας της Τουρκίας το τελευταίο διάστημα, ο Ερντογάν κατά τη διάρκεια της τελετής καθέλκυσης μίας νέας κορβέτας του τουρκικού πολεμικού ναυτικού μίλησε για ληστές των θαλασσών, υπονοώντας την Ελλάδα.

Ο κ. Καμμένος θεώρησε σκόπιμο ότι δεν έπρεπε να μείνει αναπάντητη η πρόκληση και όπως αναγράφεται στον ηλεκτρονικό τύπο του έδωσε μια «σκληρή» και «πληρωμένη» απάντηση, δηλώνοντας: «Όλοι ξέρουμε ποιοι είναι οι πειρατές του Αιγαίου», υπονοώντας προφανώς τους Τούρκους.

Όλοι όσοι διαθέτουμε εθνική συνείδηση και αγάπη για την πατρίδα κάθε φορά που ακούμε Τούρκο αξιωματούχο να μας απειλεί νοιώθουμε ένα σφίξιμο, προερχόμενο από την κυριαρχία του συναισθηματικού στοιχείου. Ενδεχομένως κάποιος να ισχυριστεί ότι πρέπει κάποια στιγμή η Τουρκία να λάβει απαντήσεις.

Θα πρέπει όμως να έχουμε υπόψη ότι για ΘΕΜΑΤΑ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΥΠΑΤΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΙΚΟΣ ΠΑΡΑΓΩΝ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΦΕΡΟΝ και όχι η εξυπηρέτηση της πολιτικής επιβίωσης και της προαγωγής επικοινωνιακών οφελών.

Η πρόσφατη «σκληρή» δήλωση σύμφωνα με μερίδα ΜΜΕ του κ. Καμμένου προάγει το εθνικό συμφέρον ;

Θα πρέπει να επισημάνουμε ότι οι παρορμητικές δηλώσεις με διάθεση πλειοδοσίας διάθεσης για τσακωμό είναι μία επικίνδυνη επιλογή ειδικά αν δεν είσαι διατεθειμένος να πας μέχρι το τέλος.

Αν κάνουμε μια αναδρομή στις δηλώσεις κατά καιρούς του ΥΕΘΑ για την Τουρκία θα διαπιστώσουμε ότι προκαλούν θυμηδία αλλά και θλίψη : Ο κ. Καμμένος έχει αναφέρει στο παρελθόν ότι η σύλληψη των δύο στελεχών στον Έβρο ήταν προσχεδιασμένη και ενδέχεται να παραμείνουν στις τουρκικές φυλακές μέχρι και 15 χρόνια. Χαρακτήρισε τον Ερντογάν τρελό και ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις της Τουρκίας βρίσκονται υπό διάλυση.

Στη σημερινή χρονική συγκυρία οι δηλώσεις του κ. ΥΕΘΑ δεν συμβάλλουν σε καμιά περίπτωση στην ενίσχυση της αποτρεπτικής μας αξιοπιστίας και την προαγωγή του εθνικού συμφέροντος, απλά ρίχνουν νερό στο μύλο της έντασης που επιθυμεί η Τουρκία και εξυπηρετεί τις επιδιώξεις της.

Για να καταστεί η αποτροπή αποτελεσματική, πρέπει να πειστεί η Άγκυρα ότι είναι αξιόπιστη και οι δηλώσεις αυτές δεν εντάσσονται στο επικοινωνιακό πεδίο. Όποια και αν είναι η ρητορική που αναπτύσσεται από τη χώρα μας, η εκτίμηση της ελληνικής αποτρεπτικής στρατηγικής γίνεται από την Τουρκία, η οποία αναλογιζόμενη το κόστος σε σχέση με τα προσδοκώμενο όφελος, την οδηγεί στην οποιαδήποτε απόφαση.

Για την υλοποίηση μιας αποτελεσματικής αποτρεπτικής στρατηγικής από τη χώρα μας είναι απαραίτητη η επαύξηση της επιχειρησιακής ετοιμότητας των ελληνικών Ε.Δ. μέσω συγκεκριμένων δράσεων σε συνδυασμό με την ύπαρξη πολιτικής βούλησης για διεκδίκηση των εθνικών μας συμφερόντων.

Αν είσαι αποφασισμένος να προασπίσεις την εθνική σου ανεξαρτησία και εδαφική ακεραιότητα δεν χρειάζεται να φλυαρείς μέσω δηλώσεων εκτοξεύοντας απειλές, οι οποίες εκτός από ανούσιες μπορεί κάποιοι να τις θεωρήσουν και αστείες.