Σκόπια

«Παίρνουν» πίσω στα Σκόπια την απαράδεκτη συμπεριφορά του προξένου τους να παρεβρεθεί σε εκδήλωση με φόντο χάρτη της χώρας του με ελληνικά εδάφη.

 

 

Τα «μαζεύει» η κυβέρνηση των Σκοπίων μετά το αυστηρό διάβημα του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, για τη συμμετοχή του Γενικού Προξένου της ΠΓΔΜ στο Τορόντο, κ. Jovica Palacevski, σε αλυτρωτική εκδήλωση με φόντο χάρτη της ΠΓΔΜ με ελληνικά εδάφη, που είχε πραγματοποιηθεί πριν δέκα μέρες.

Συγκεκριμένα σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε ο ΥΠΕΞ της ΠΓΔΜ Νικόλα Ντιμιτρόφ μετά από ερωτήσεις δημοσιογράφων για το συγκεκριμένο θέμα και σχετικά με την επικείμενη επίσκεψη στα Σκόπια του Έλληνα ΥΠΕΞ Νίκου Κοτζιά τόνισε: «Περιμένουμε με ανυπομονησία τον Έλληνα ΥΠΕΞ κ. Κοτζιά την Πέμπτη. Τις μέρες αυτές θα εργαστούμε στενά για την διαμόρφωση της ατζέντας και σε σχέση με τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης. Εγώ, ως ΥΠΕΞ, δεν θα επιτρέψω συμπεριφορές που είναι ενάντια στο Σύνταγμα της “Δημοκρατίας της Μακεδονίας”. Το Σύνταγμα της “Δημοκρατίας της Μακεδονίας” λέει ότι οι διεθνείς συμφωνίες που έχουμε συνάψει αποτελούν μέρος της εσωτερικής έννομης τάξης και πρέπει να τηρούνται. Η “Δημοκρατία της Μακεδονίας” έχει συμφέρον να τηρείται η Ενδιάμεση Συμφωνία του 1995 με την Ελλάδα». 

Αναφερόμενος στην παρουσία του Γενικού Προξένου της ΠΓΔΜ στο Τορόντο σε αλυτρωτική εκδήλωση με φόντο χάρτη της ΠΓΔΜ με ελληνικά εδάφη. Ο Νικόλα Ντιμιτρόφ δήλωσε: «Αν και διοργανωτής (της εκδήλωσης) δεν ήταν το Γενικό Προξενείο στο Τορόντο, η φωτογράφηση με χάρτη που περιλαμβάνει έδαφος της Ελληνικής Δημοκρατίας δεν αποτελεί πολιτική του Υπουργείου Εξωτερικών και της κυβέρνησης της “Δημοκρατίας της Μακεδονίας”. Ακριβώς όπως και εμάς θα μας στεναχωρούσε και θα μας εκνεύριζε αν άλλη χώρα και εκπρόσωποι άλλης χώρας φωτογραφίζονταν και συμμετείχαν σε εκδηλώσεις με εικονογράφηση που θα έδειχνε την γειτονική χώρα να περιλαμβάνει εδάφη της δικής μας χώρας».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Προκαλούν τα Σκόπια – Σκληρή ανακοίνωση ΥΠΕΞ

Μάλιστα ο Νικολάι Ντιμιτρόφ έφτασε στο σημείο να δηλώσει ότι θα σχηματίσει επιτροπή που θα ερευνήσει τις ευθύνες για το συγκεκριμένο συμβάν. «Άλλωστε, και η προηγούμενη κυβέρνηση και ο προκάτοχός μου, λίγους μήνες πριν την πολιτική αλλαγή στην “Δημοκρατία της Μακεδονίας”, είχαν στείλει οδηγίες στις διπλωματικές και προξενικές αρχές της “Δημοκρατίας της Μακεδονίας” στο εξωτερικό προς αυτήν την κατεύθυνση. Η ενέργεια αυτή (σ.σ. του Γενικού Προξένου) δεν είναι προς όφελός μας, δεν αποτελεί πολιτική μας», τόνισε.

Καταλήγοντας υπογράμμισε ότι: «Εμείς θέλουμε να ενταχθούμε στο ΝΑΤΟ, που σημαίνει ότι αύριο η Ελλάδα θα είναι σύμμαχός μας, όπως και εμείς θα είμαστε σύμμαχος της Ελλάδας. Γι’ αυτό θα ήθελα εδώ να θέσω μία γραμμή, ότι στο μέλλον τέτοιες συμπεριφορές θα τις αντιμετωπίζουμε ακόμα πιο αυστηρά και δεν θα γίνονται ανεκτές. Το μέλλον αυτής της χώρας και το συμφέρον των πολιτών της “Δημοκρατίας της Μακεδονίας” είναι πολύ σημαντικά, ώστε να κάνει κάποιος τέτοιο λάθος».

ΣΧΟΛΙΑ
SHARE
Νέα, Τελευταία νέα, Ένοπλες Δυνάμεις, Σώματα Ασφαλείας, Άμυνα, Διπλωματία, Γεωπολιτική, Τουρκία, Κύπρος, Στρατός, Ναυτικό, Αεροπορία, ΝΑΤΟ, Αστυνομία, Πυροσβεστική, Λιμενικό, Ειδικά Μισθολόγια, Στρατιωτικοί, Ενώσεις Στρατιωτικών, Στρατιωτικός Συνδικαλισμός, ΠΟΕΣ, ΠΟΣ, ΠΟΑΣΥ, ΠΟΑΞΙΑ, onalert.gr, militaire.gr, defence-point.gr, onalert, militaire, defence point, κράνος, kranos, Καμμένος, τουρκικά νέα, ειδήσεις, νέα σήμερα, πολεμικά, Ίμια, επίδομα παραμεθορίου, θητεία στρατού, τι σημαίνει το, εθνικά νέα,