ΑΛΕΝΚΑ ΕΡΜΕΝΤΣ ΑΡΧΗΓΟΣ ΕΔ ΣΛΟΒΕΝΙΑ

Σλοβενία: Η υποστράτηγος Ερμεντς αντικαθιστά τον προηγούμενο επικεφαλής που είχε παυθεί όταν μονάδα του στρατού πέρασε οριακά από τα τεστ του ΝΑΤΟ.

 

 

Μια γυναίκα, για πρώτη φορά στην ιστορία του ΝΑΤΟ – αν όχι και παγκόσμια – πρόκειται να ηγηθεί των ενόπλων δυνάμεων μιας χώρας. Μιλάμε για την υποστράτηγο Αλένκα Έρμεντς, η οποία ορίστηκε επικεφαλής του Γενικού Επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων της Σλοβενίας.

Η υποστράτηγος Eρμεντς, 55 ετών, θα είναι η μοναδική γυναίκα ανάμεσα στους αρχηγούς των επιτελείων των 29 χωρών μελών του ΝΑΤΟ.

Η στρατιωτική της καριέρα άρχισε το 1991, λίγο μετά την ανεξαρτησία της χώρας και ως σήμερα ήταν υπαρχηγός του Γενικού Επιτελείου. Έχει αποφοιτήσει από στρατιωτική σχολή στη Βρετανία, ενώ έχει και μάστερ στις διεθνείς σχέσεις από το King’s College University του Λονδίνου.

Ο πρόεδρος της Σλοβενίας Μπόρουτ Πάχορ, ο οποίος είναι ο ανώτατος διοικητής των ενόπλων δυνάμεων, δήλωσε πως περιμένει από τη νέα αρχηγό να βελτιώσει την κατάσταση του στρατού. Ο προκάτοχος της Eρμεντς είχε παυθεί τον Φεβρουάριο, μετά την αποτυχία μιας ταξιαρχίας στα τεστ ικανότητας του ΝΑΤΟ. Η μονάδα κρίθηκε αρχικά «ανίκανη για μάχη» και στη συνέχεια είχε προκριθεί οριακά με ένα δεύτερο τεστ.

Η Σλοβενία, η πρώτη χώρα που αποσχίσθηκε από τη Γιουγκοσλαβία, εντάχθηκε στο ΝΑΤΟ το 2004. Έχει 7.500 στρατιωτικούς (εν ενεργεία και εφέδρους) για ένα πληθυσμό περίπου 2 εκατομμυρίων. Οι περισσότεροι ανήκουν στον στρατό ξηράς με μικρότερες δυνάμεις στην αεροπορία και το ναυτικό. Στο παρελθόν η χώρα είχε μειώσει τον αμυντικό προϋπολογισμό της σε περίπου 1% του ΑΕΠ, στο πλαίσιο ενός σχεδίου μείωσης των δημόσιων δαπανών.

Η κυβέρνηση δεσμεύθηκε να χορηγήσει περισσότερα μέσα στον στρατό, με στόχο το 2024 να διαθέτει το 1,14% του ΑΕΠ. Το 2010 το ποσοστό αυτό έφτανε το 1,6% του ΑΕΠ.