ΣΜΥ
Φωτογραφία αρχείου

ΣΜΥ: Βουλευτής κατέθεσε αναφορά στην Βουλή με έγγραφο από σύλλογο τραπεζοϋπαλλήλων οι οποίοι υποστηρίζουν πως το Στρατόπεδο Καβράκου πρέπει να μετονομαστεί.

Να αλλάξει όνομα η έδρα της ΣΜΥ ζητάει ο Σύλλογος Ιονική Ενότητα με έγγραφο προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον Πρωθυπουργό, κτλ

Σύμφωνα με την επιστολή η οποία πήγε και στην Βουλή με αναφορά του Βουλευτή Ν. Νικολόπουλου ο τιμώμενος Χρήστος Καβράκος δεν είναι άξιος της Τιμής που έγινε στο πρόσωπο του από το ΓΕΣ και τον Δήμο.

Τώρα αναμένεται με ιδιάιτερο ενδιαφέρον η απάντηση του ΥΠΕΘΑ που θα ξεκαθαρίσει τα πράγματα.

Πάντως το θέμα δεν απασχολεί για πρώτη φορά το ΥΠΕΘΑ αφού και το 2007 είχε ξαναμπεί θέμα με το ΥΠΕΘΑ τότε να απαντά:

Από τα τηρούμενα στο αρχείο της Δ.Ι.Σ/Γ.Ε.Σ στοιχεία για το Στρατηγό Καβράκο προκύπτει ότι  ο υπόψη Αξιωματικός γεννήθηκε στα Τρίκαλα το έτος 1882. Προερχόταν από τη Σ.Μ.Υ και την 1-10-1913 ονομάστηκε Ανθυπολοχαγός ενώ σε αποστρατεία τέθηκε αυτεπαγγέλτως, λόγω ορίου ηλικίας, προαγόμενος στο βαθμό του Αντιστρατήγου. Έλαβε μέρος στον ελληνοτουρκικό και ελληνοβουλγαρικό Πόλεμο, στην εκστρατεία της Μικράς Ασίας καθώς και στον ελληνοϊταλικό πόλεμο τον Μάρτιο του 1941, ως Διοικητής της ΧΙΙ Μεραρχίας, ενώ τιμήθηκε κατ’ επανάληψη για την πολεμική του δράση με όλες τις προβλεπόμενες ηθικές αμοιβές. Την 27η Απριλίου 1941 οι τοπικές πολιτικές και στρατιωτικές αρχές, αποτελούμενες από τον Στρατηγό Καβράκο Χρήστο, Ανώτερο Στρατιωτικό Διοικητή Αττικής–Βοιωτίας, τον Πεζόπουλο Κωνσταντίνο, Νομάρχη Αττικής–Βοιωτίας, ως Πολιτικό Διοικητή της πρωτεύουσας και τους Δημάρχους Αθηνών–Πειραιώς, Πλυτά Αμβρόσιο και Μαμούσκο Μιχαήλ αντίστοιχα, παρέδωσαν την πόλη των Αθηνών στους Γερμανούς μετά την κατάρρευση του μετώπου και την συνθηκολόγηση της ελληνικής κυβερνήσεως, όπως προβλεπόταν από τους όρους εκείνης της συνθηκολόγησης.

Από τα ως άνω στοιχεία προκύπτει ότι το όνομα του Στρατηγού Χρήστου Καβράκου πληρεί όλες τις προϋποθέσεις της Γενικής Διαταγής περί «Ονομασιών–Μετονομασιών Στρατοπέδων.

ΣΧΟΛΙΑ