ΠΑΡΕΛΑΣΗ ΕΙΔΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ

Εντυπωσιακά βίντεο από την στρατιωτική παρέλαση που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου. Ποιοι κέρδισαν τις εντυπώσεις.

 

 

Κάτω από τον λαμπερό ήλιο και με εξαιρετικό καιρό, πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη, ενώπιον του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου, του προέδρου της ιταλικής Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα, η μεγάλη παρέλαση των πολιτικών και στρατιωτικών τμημάτων των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας.

Η εντυπωσιακή παρέλαση άνοιξε όπως πάντα με τους ανάπηρους πολέμου, τους Κομάντο ’74, αλλά και τις ερυθροσταυρίτισσες νοσοκόμες, ενώ ξεχωριστή ήταν η παρουσία της Παμακεδονικής Ένωσης, της οποίας τα μέλη ήταν ντυμένα με τις στολές των Μακεδονομάχων, ενώ την ώρα που περνούσαν μπροστά από τους επισήμους φώναξαν το σύνθημα: «Η Μακεδονία είναι ελληνική».

Ανάμεσα στα πολιτικά τμήματα ξεχώρισαν αυτά της Λέσχης Εφέδρων Ενόπλων Δυνάμεων (ΛΕΦΕΔ), αλλά και η Λέσχη Ελλήνων Καταδρομέων Θεσσαλονίκης, η Λέσχη Εθελοντών Ελλήνων Βατραχανθρώπων και η Μονάδα Αναβίωσης Ελληνικού Στρατού.

Όπως και πέρσυ έτσι και φέτος παρέλασαν τέσσερις λόχοι Εθνοφυλάκων από τάγματα Εθνοφυλακής του Γ’ ΣΣ, του Δ’ ΣΣ και της ΑΣΔΕΝ.

Στο τμήμα της στρατιωτικής παρέλασης με τα μηχανοκίνητα, όπως ήταν αναμενόμενο την παράσταση έκλεψαν τα «θηρία» Leopard 2A6HEL της 25ης Τεθωρακισμένης Ταξιαρχίας, τα αυτοκινούμενα πυροβόλα PzH-2000GR με τους πυροβολητές τους, η πυροβολαρχία Πολλαπλών Εκτοξευτών Πυραύλων MLRS, τα συστήματα HAWK-I, αλλά και τα δύο μη στελεχωμένα αεροχημάτων (UAV) τύπου “Sperwer”, του Όπλου των Διαβιβάσεων. Φυσικά εντυπωσιακά ήταν τα οχήματα των ναρκαλιευτών του Μηχανικού αλλά και τα κινητά χειρουργεία μάχης του Υγειονομικού.

Όσον αφορά τα πεζοπόρα τμήματα της παρέλασης, εντυπωσιακή ήταν φέτος η παρουσία των παραγωγικών στρατιωτικών σχολών των Ενόπλων Δυνάμεων, όπου παρέλασαν συγκινώντας τον κόσμο οι μαθητές της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων, της Στρατιωτικής Σχολής Αξιωματικών Σωμάτων και της Σχολής Μονίμων Υπαξιωματικών Στρατού, η Σχολή Ναυτικών Δοκίμων και η Σχολή Μονίμων Υπαξιωματικών Ναυτικού, η Σχολή Ικάρων και η Σχολή Μονίμων Υπαξιωματικών Αεροπορίας.

Το χειροκρότημα και τον ενθουσιασμό του κόσμου που είχε γεμίσει τη Λεωφόρο Μεγάλου Αλεξάνδρου, κέρδισαν εκτός από τους Εύζωνες που άνοιξαν την παρέλαση και εμφανίστηκαν στη Θεσσαλονίκη με τον χαρακτηριστικό εντυπωσιακό βηματισμό τους μετά από έξι χρόνια – τελευταία φορά ήταν το 2012 – , οι αερομεταφερόμενοι κοκκινομπερέδες της 71ης Α/Μ ΤΑΞ, οι επίλεκτοι της 1ης Ταξιαρχίας Καταδρομών – Αλεξιπτωτιστών «ΕΛ ΑΛΑΜΕΪΝ» καταδρομείς, αλεξιπτωτιστές και πεζοναύτες αλλά και τα ΟΥΚ του Πολεμικού Ναυτικού.

Στη θάλασσα της Θεσσαλονίκης ισχυρή ήταν η παρουσία του Πολεμικού Ναυτικού καθώς εδώ και δύο μέρες βρίσκονται στην πόλη και είναι επισκέψιμα τα αρματαγωγά ΧΙΟΣ και ΛΕΣΒΟΣ και η Φρεγάτα ΥΔΡΑ.

Ο καλός καιρός βοήθησε να λάμψουν στον ουρανό της πόλης και να ενθουσιάσουν τους παρευρισκόμενους, τετράδες μαχητικών αεροσκαφών F-16 Block 50+, Mirage 2000-5 και F-4E  ενώ από πλευράς της Αεροπορίας Στρατού εντυπωσίασαν τα επιθετικά ελικόπτερα  Apache, τα μεταφορικά ελικόπτερα Chinook, τα UH-1H Huey και τα NH-90 του Πολεμικού Ναυτικού.

Την παρέλαση εκτός του Προέδρου της Δημοκρατίας παρακολούθησαν ο πρόεδρος της Ιταλικής Δημοκρατίας Σέρτζιο Μαραρέλα, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος, ο Κύπριος ΥΠΑΜ Σάββας Αγγελίδης, ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Άνθιμος, η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά, ο πρόεδρος της Ενώσεως Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης, εκπρόσωποι των πολιτικών κομμάτων, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης ΠΝ, ο Αρχηγός ΓΕΣ Αντιστράτηγος Αλκιβιάδης Στεφανής, ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Νικόλαος Τσούνης ΠΝ και ο Αρχηγός ΓΕΑ Αντιπτέραρχος (Ι) Χρήστος Χριστοδούλου, οι αρχηγοί των Σωμάτων Ασφαλείας και άλλοι επίσημοι.