Σχηματισμοί – Βολές F-104G, F-102A, F-5A, F-84F: Ρίγη συγκίνησης προκαλεί το ιστορικό βίντεο του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας.

Ιστορικά αεροσκάφη, που το καθένα έγραψε την δική του ιστορία στα χέρια αποφασισμένων χειριστών που με ατσάλινα νεύρα και χαλυβδωμένο ηθικό έδωσαν το είναι τους ολόκληρο για την πατρίδα.

Οι εικόνες που έχει συγκεντρώσει το ΓΕΑ αποτελούν μικρό φόρο τιμής σε αυτούς τους ξεχωριστούς ανθρώπους που ετοίμαζαν τα αεροσκάφη και τα χειρίζονταν και οι οποίοι είναι οι πραγματικοί πρωταγωνιστές της νεότερης ιστορίας ακόμα και αν συνηθίζεται ο φωτογραφικός/τηλεοπτικός φακός να επικεντρώνεται στα αεροσκάφη και όχι σε αυτούς.

Δείτε το βίντεο:

Δύο λόγια για τα αεροσκάφη:

Lockheed F-104G/TF-104/RF-104G Starfighter:Ήταν το πρώτο αεροσκάφος της ΠΑ που μπορούσε να υπερβεί τα 2 Mach. Αποσύρθηκε το 1993.

Convair F-102A Delta Dagger:Απόγονος των σχεδίων του Γερμανού αεροναυπηγού του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, Alexander Lippisch, το δελταπτέρυγο μαχητικό F-102A αποτέλεσε για δεκαπέντε χρόνια την κύρια δύναμη αναχαίτισης της USAF μέχρι την αντικατάστασή του το 1970.

Northrop F/RF-5A/B και NF-5A/Β Freedom Fighter:Κατά το διάστημα 1967-1968 ο τύπος χρησιμοποιήθηκε από το τρίτο ελληνικό ακροβατικό σμήνος «Νέα Ελληνική Φλόγα».

Republic F-84F Thunderstreak: Υπήρξαν παραλαβές, εκτός από την αρχική, τις δεκαετίες του ’60 κι ’70, από την USAF, Luftwaffe και την Ολλανδική Αεροπορία.